Η Καλλιόπη Αναγνωστή ή αλλιώς “Μadame Gateux” είναι pastry chef και food blogger. Σπούδασε ζαχαροπλαστική στη σχολή Le Cordon Bleu, στο Λονδίνο, και για αρκετά χρόνια εργάστηκε σε μεγάλες επαγγελματικές κουζίνες, όπως το Tearoom του θρυλικού ξενοδοχείου Savoy και την μπριγάδα ζαχαροπλαστικής του πολυτελούς πολυκαταστήματος Harrods.
Επέστρεψε στην Αθήνα το 2016, έχοντας αποφασίσει μαζί με τον σύζυγό της, Dominic Friel, να ξεκινήσει τη δική τους επιχείρηση. Δημιουργήσαν, λοιπόν, τη Madame Gâteaux.
Το μικρό τους Tearoom είναι ένας χώρος όπου σερβίρουν το afternoon tea όπως συνηθίζεται στην Αγγλία, δηλαδή τσάι με συνοδεία χειροποίητων αλμυρών και γλυκών εδεσμάτων.
Ο χώρος τους βρίσκεται σε μια μονοκατοικία του ’60, στο Χαλάνδρι. Χτυπώντας το κουδούνι τους, μπαίνετε κυριολεκτικά σε μια vintage χρονοκάψουλα, διακοσμημένη με αυθεντικά έπιπλα και έργα τέχνης που σας ταξιδεύουν πίσω στις δεκαετίες του ’50 και του ’60.
Τα πορσελάνινα φλιτζάνια σερβίρονται από την Madame Gâteaux, η οποία σας υποδέχετε με outfit εποχής και, αν το επιθυμείτε, σας μιλά για το σαβουάρ βιβρ του τσαγιού και την ιστορία του afternoon tea.
Επιπλέον, στη Madame Gâteaux αναλαμβάνουν τη δημιουργία συνταγών με φωτογραφίες και βίντεο ενώ στο blog τους μπορείτε να βρείτε άφθονες συνταγές με μια vintage πινελιά.
Ψητά ξινόμηλα με σος καραμέλας και καρύδια
H Καλλιόπη μοιράζεται μαζί μας σήμερα μία νόστιμη, φθινοπωρινή και ζεστή με κάθε έννοια, εποχική συνταγή για την οποία μας ανέφερε χαρακτηριστικά:
“Αν δεν είναι αυτό το τέλειο επιδόρπιο για τα πρώτα κρύα του φθινοπώρου, τότε ποιό να είναι; Για φανταστείτε το λίγο: έχετε μόλις απολαύσει ένα πλούσιο δείπνο και είναι η ώρα του γλυκού. Τα μήλα βγαίνουν ζεστά, κατευθείαν από τον φούρνο, περιχύνονται με τη σος καραμέλας και τα χοντροκομμένα καρύδια. Το μήλο είναι τόσο μαλακό που η πρώτη μπουκιά κόβεται με το κουτάλι. Και τώρα, θέλω να συγκεντρωθείτε στη στιγμή που η οξύτητα του μήλου χτυπάει τον ουρανίσκο σας παράλληλα με την ολόγλυκη καραμέλα και την ελαφριά πίκρα των καρυδιών.
Μπορείτε να φτιάξετε τη συνταγή αυτή με όποια ποικιλία μήλων προτιμάτε. Η πρότασή μου, ωστόσο, είναι να δοκιμάσετε τα ξινόμηλα που κάνουν τόσο ωραία αντίθεση με τη γλυκιά καραμέλα. Και τώρα, φτάνουν τα λόγια: τρέξτε να βρείτε τα υλικά!”
Υλικά:
Για 4 άτομα:
Για την καραμέλα:
150 γρ ζάχαρη καστανή
75 γρ βούτυρο ανάλατο
130 γρ κρέμα γάλακτος 35% λιπαρά
Για τα μήλα και το σερβίρισμα:
4 ξινόμηλα
50 γρ βούτυρο ανάλατο
100 γρ ζάχαρη λευκή κρυσταλλική
30 γρ χοντροκομμένα καρύδια
Μέθοδος:
Για την καραμέλα:
Βάζουμε τη ζάχαρη, το βούτυρο και την κρέμα σε ένα κατσαρολάκι και σιγοβράζουμε, ώσπου να έχουμε μια ανοιχτόχρωμη καραμέλα.
Μπορούμε να φτιάξουμε την καραμέλα από την προηγουμένη και να τη φυλάξουμε σε δοχείο που κλείνει αεροστεγώς. Απλώς τη ζεσταίνουμε πριν το σερβίρισμα, είτε στα μικροκύματα είτε σε κατσαρολάκι, ανακατεύοντας με ένα κουτάλι για να διαλυθεί.
Για τα μήλα και το σερβίρισμα:
Λιώνουμε το βούτυρο σε ένα κατσαρολάκι ή στα μικροκύματα.
Τοποθετούμε τη ζάχαρη σε ένα πιάτο.
Καθαρίζουμε τα μήλα. Αν θέλουμε, μπορούμε να αφαιρέσουμε και τον πυρήνα τους εντελώς.
Ρολάρουμε το κάθε μήλο στο βούτυρο και έπειτα στη ζάχαρη, ώστε να καλυφθεί από όλες τις πλευρές.
Τοποθετούμε τα μήλα σε ένα πυρίμαχο ταψάκι και ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο, στους 180 βαθμούς, για περίπου 30’.
Σερβίρουμε τα μήλα ζεστά. Περιχύνουμε με την καραμέλα και πασπαλίζουμε με καρύδια.
Σχόλια