Δεν είναι καμιά συνηθισμένη λιχουδιά για εμάς στην Ελλάδα. Δεν το βρίσκουμε στον φούρνο της γειτονιάς, δεν είναι πληθωρικό και δεν είναι και για χόρταση. Μοιάζει όμως με μια φίνα μπουκιά από συμπιεσμένο κέικ και με ένα άκρως απολαυστικό και παράλληλα λιτό γαστρονομικό κοχύλι.
Οι μαντλέν συνδέθηκαν με την “αναζήτηση του χαμένου χρόνου” και τον Μαρσέλ Προύστ βουλιάζοντας μέσα σε ένα τσάι από άνθη λάιμ στις σελίδες του ομώνυμου βιβλίου του. Με μια λιχουδιά, μια ισχυρή εμπειρία γευσιγνωσίας ικανή να του ξυπνήσει ξεχασμένες παιδικές αναμνήσεις και συγκεκριμένα την θύμηση από την κρεβατοκάμαρα της θείας του Léonie που τις Κυριακές μούλιαζε μαντλέν στο τσάι. Και κάπως έτσι απέκτησαν μια μυθική διάσταση.
Η πραγματική όμως ιστορία για ένα σχετικά απλοικό στην ουσία γλυκό, λέει ότι η μαντλέν πήρε το όνομά της από μια νεαρή υπηρέτρια που έφτιαχνε κέικ για τον Stanislas Leczinski, τον δούκα της Λωρραίνης και εκθρονισμένο βασιλιά της Πολωνίας, στην Commercy, την περιοχή που διεκδικεί την γέννηση της μαντλέν. Και σε κάθε περίπτωση γνωρίζουμε ότι τα μικρά κέικ είχαν μπει στην καθημερινότητα των Γάλλων και το πιατάκι από το τσάι τους στα τέλη του 18ου αιώνα.
Υλικά, συνταγές και εκδοχές
Κοχύλια όμως υπάρχουν πολλά και πολλοί είναι εκείνοι που ενδιαφέρονται να ψάξουν για να τα βρουν. Το ίδιο συμβαίνει και με εκείνα που έχουν μια απαλή γεύση κάπου ανάμεσα σε ένα κέικ και ένα μπισκότο. Το μείγμα τους φτιάχνεται με αλεύρι, ζάχαρη, αυγά και βούτυρο και ζωντανεύει με τον χυμό και το ξύσμα λεμονιού και ψήνεται σε ειδική φόρμα με σχήμα κοχύλι.
Βέβαια υπάρχουν δεκάδες εκδοχές και παραλλαγές της παραδοσιακής συνταγής όπως είναι η προσθήκη εκχυλίσματος βανίλιας και μιας πρέζας αλάτι, αλεσμένων αμυγδαλων, ανθόνερου πορτοκαλιού, σοκολάτας ή κόκκινων φρούτων.
Ενώ υπάρχουν και μερικές ακόμα εκδοχές που έχουν δημιουργηθεί από ορισμένους από τους πιο διάσημους, σύγχρονους σεφ παγκοσμίως, μεταξύ των οποίων οι Alain Ducasse, Joel Robuchon, Daniel Boulud και Heston Blumenthal.
Μαντλέν στην Αθήνα: Οι διευθύνσεις
Ωραία όλα τα παραπάνω, αλλά που βρίσκουμε τελικά τις μαντλεν στην Αθήνα; Ξεκινάμε από έναν από τους πρώτους new age φούρνους στην Ελλάδα, το Τρομερό Παιδί (Παπαδιαμαντοπούλου 30, Ιλίσια), το ζαχαροπλαστείο Nomono που θα το αναγνωρίσετε από την μίνιμαλ, λευκή πρόσοψη κοντά στην Πανόρμου (Λουίζης Ριανκούρ 42, Αμπελόκηποι).
Και συνεχίζουμε με το μικρό κατάστημα Amandine με τη χαρακτηριστική ριγέ τέντα (Νίκης 13, Σύνταγμα), τις Γεύσεις Μαρασλή, τον μικρό αυτό φούρνο στο Κολωνάκι (Μαρασλή 37) αλλά και στο κλασικό Desire (Δημοκρίτου 6), στο Τσόφλι (Ευεργετού Γιαβάση 13Α, Αγία Παρασκευή) καθώς και το αγαπημένο Φλέιβορ (Νίκης 10).
Σχόλια