Τα 350 εκατ. για νέα ΑΦΜ - επαγγελματίες… και οι πόροι 36 δισ. ευρώ για την περίοδο 2023-2025
Ραντεβού στις αρχές του Ιανουαρίου του 2024 έδωσε το οικονομικό επιτελείο του υπουργείου Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών και ο κ. Παπαθανάσης ειδικότερα με στόχο να αξιολογηθεί το πρώτο αποτύπωμα των ευρύτερων πρωτοβουλιών και ειδικότερων προγραμμάτων που ανακοινώθηκαν: Τα νέα επενδυτικά εργαλεία για την στήριξη της επιχειρηματικότητας.
Στο επίκεντρο βρέθηκαν, μεταξύ άλλων, τα νέα χρηματοδοτικά εργαλεία που απευθύνονται σε νεοσύστατες επιχειρήσεις και ΜμΕ επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται στον κλάδο του τουρισμού.
Τα 350 εκατ. ευρώ
Ενίσχυση της Ίδρυσης και Λειτουργίας νέων Μικρομεσαίων Επιχειρήσεων – προϋπολογισμού 190 εκ. ευρώ
Ειδικότερα, το πρόγραμμα για την νέα επιχειρηματικότητα ύψους 190 εκατ. ευρώ στοχεύει στην ενίσχυση της βιώσιμης ανάπτυξης και της ανταγωνιστικότητας των ΜμΕ και δημιουργία θέσεων εργασίας, συμπεριλαμβανομένων των παραγωγικών επενδύσεων. Ενισχύσεις πρώτης λειτουργίας, μηχανήματα, εξοπλισμός, κτήρια εγκαταστάσεις κ.α ορίζονται ως βασικές επιλέξιμες δαπάνες.
Ενίσχυση της ίδρυσης και λειτουργίας νέων Μικρομεσαίων Τουριστικών Επιχειρήσεων - προϋπολογισμού 160 εκ.
Την ίδια ώρα, στο πρόγραμμα που αφορά την ενίσχυση της ίδρυσης και λειτουργίας νέων τουριστικών επιχειρήσεων ο προϋπολογισμός κυμαίνεται στα 160 εκατ. ευρώ, αφορά όλη την ελληνική επικράτεια και περιλαμβάνει τουριστικές επιχειρήσεις, όπως αυτοεξυπηρετούμενα καταλύματα, ενοικιαζόμενα επιπλωμένα δωμάτια κκαι διαμερίσματα με κατάταξη τεσσάρων αστεριών και άνω και ελάχιστη δυναμικότητα 12 κλίνες (περιλαμβάνει επίσης οργανωμένες τουριστικές κατασκηνώσεις, camping, με κατάταξη σε κατηγορία τριών αστεριών και άνω κ.α)
Επενδυτικά εργαλεία πολλαπλασιαστικής ικανότητας - Μια διετία με πόρους άνω των 36 δισ. ευρώ
Υψηλοί στόχοι και ιδιαίτερες φιλοδοξίες παρά τις εγχώριες και διεθνείς προκλήσεις θέτει το οικονομικό επιτελείο, καθώς για την περίοδο 2023-2025, υπολογίζεται να δαπανηθούν πόροι 36,4 δισ. ευρώ, με ότι αυτό συνεπάγεται για την ανάπτυξη της οικονομίας και τη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας.
Βελτιώσεις στο Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων
Αξίζει αν σημειωθεί πως από την πλευρά του ο κ. Παπαθανάσης, προανήγγειλε νομοθετική ρύθμιση στις αρχές του νέου έτους, με στόχο την περαιτέρω βελτίωση του πλαισίου που διέπει τη λειτουργία του ΠΔΕ. Ο ίδιος έκανε ειδική αναφορά στο Περιφερειακό Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων, στο οποίο έχει προϋπολογισθεί να δαπανηθούν πόροι 5,3 δισ. ευρώ, αυξημένοι κατά 80% σε σχέση με την περίοδο προ του 2019.
Αναφερθείς στο Εθνικό Πρόγραμμα Ανάπτυξης 2021-2025, ο Αναπληρωτής Υπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών, σημείωσε ότι θα διατεθούν πόροι 10,65 δις. ευρώ που με τις υπερδεσμεύσεις ανέρχονται στα 13,67 δισ.ευρώ.
37 έργα ΣΔΙΤ το 2019-2023
Εντός του 2023 συμβασιοποιήθηκαν 8 έργα ΣΔΙΤ και έως το α τρίμηνο του 2024 θα συμβασιοποιηθούν ακόμη 9 έργα σύμφωνα με τον κ. Παπαθανάση ο οποίος ανέδειξε το γεγονός ότι την περίοδο 2019 -2023 εγκρίθηκαν 37 έργα ΣΔΙΤ αρδευτικά έργα, σχολικές υποδομές, διαχείριση απορριμάτων κ.α) έναντι μόλις 13 την περίοδο 2013-2019
Πάνω από 4.400 δάνεια σε ΜμΕ τη φετινή χρονιά
Ιδιαίτερα έμφαση δόθηκε και στο γεγονός πως δόθηκαν πάνω από 4.400 νέα δάνεια στις ΜμΕ εντός του 2023. Όπως σημείωσε: «Το 75% των επιχειρήσεων που λαμβάνουν τη στήριξη μέσω των προγραμμάτων της Ελληνικής Αναπτυξιακής Τράπεζας είναι επιχειρήσεις με προσωπικό έως 10 άτομα. Ενώ το 81% των επιχειρήσεων έως 2 εκατομμύρια κύκλο εργασιών. Έχουμε να απορροφήσουμε πολλά δισεκατομμύρια τα επόμενα χρόνια, χρειαζόμαστε περισσότερες επιχειρήσεις, υγιείς επιχειρήσεις. Αναγνωρίζουμε ότι οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις έχουν ένα πρόβλημα στο κομμάτι της πρόσβασής τους στο τραπεζικό σύστημα, για αυτό με την Αναπτυξιακή Τράπεζα, δημιουργούμε τις συνθήκες έτσι ώστε να διευρύνουμε την περίμετρο αυτή κατά 60.000 επιχειρήσεις. Περίπου 45.000-50.000 επιχειρήσεις έχουν πρόσβαση στον τραπεζικό δανεισμό. Η Αναπτυξιακή Τράπεζα δίνει πρόσβαση σε μικρομεσαίες επιχειρήσεις, δημιουργώντας εγγυοδοτικά εργαλεία τα οποία επιδοτούν το επιτόκιο».
Σχόλια