Νο1 πρόβλημα το υψηλό κόστος στέγασης: «Πρωταθλήτρια» στην Ευρώπη η Ελλάδα
Κορυφαίο πρόβλημα για την ελληνική κοινωνία και τα νοικοκυριά παραμένει το υψηλότατο κόστος στέγασης, το οποίο πρακτικά ροκανίζει ένα μεγάλο μέρος του μηνιαίου εισοδήματος.
Ένα ζήτημα το οποίο αποτελεί απόρροια, μεταξύ άλλων, του υψηλού ενεργειακού κόστους. Για την ακρίβεια, το υψηλό κόστος στέγασης, το οποίο συνοδεύεται από τα υψηλά επίπεδα πληθωρισμού και την επακόλουθη αύξηση των επιτοκίων δανεισμού με σκοπό την επιστροφή του πληθωρισμού σε φυσιολογικά επίπεδα, δημιουργεί προκλήσεις όχι μόνο στην δαπάνη των νοικοκυριών, αλλά και στην αποπληρωμή ενυπόθηκων δανείων και στη ζήτηση νέων δανείων.
Υπολογίζεται πως περίπου το 25% των ελληνικών νοικοκυριών δαπανούν πάνω από το 40% του εισοδήματος τους για ανάγκες στέγασης, όπως επίσης και το μεγαλύτερο ποσοστό του εισοδήματος τους, ανάμεσα στα υπόλοιπα κράτη μέλη της Ε.Ε των 27.
Το υψηλό ενεργειακό κόστος οδηγεί μεγάλο ποσοστό των νοικοκυριών σε καθυστερήσεις πληρωμών, αλλά και δημιουργεί καταναλωτικές στρεβλώσεις.
Κοντολογίς, στα συγκεντρωτικά στοιχεία που αποτυπώνονται σε ειδικό θέμα της Attica Bank, η Ελλάδα φαίνεται πως παραμένει αρνητική πρωταγωνίστρια στη Γηραιά Ήπειρο, διατηρώντας την πρώτη θέση αναφορικά με το υψηλότερο κόστος στέγασης. Δηλαδή:
- σε ποσοστό νοικοκυριών που δαπανούν περισσότερο από 40% του εισοδήματός τους σε κόστη στέγασης
Μερίδιο του κόστους στέγασης στο διαθέσιμο εισόδημα των νοικοκυριών
- Ποσοστό νοικοκυριών με καθυστερήσεις πληρωμών (στεγαστικό δάνειο ή ενοίκιο, λογαριασμοί κοινής ωφέλειας ή ενοικιαγορά)
Υπό αυτό το πρίσμα, δύσκολες είναι οι συνθήκες και σε χώρες όπως Ολλανδία, Δανία, Γερμανία, Σουηδία που έπονται της χώρας μας, καθώς υπάρχουν και εκεί κόστη στέγασης υψηλότερα του μέσου όρου της Ε.Ε. Οι καλύτερες συνθήκες σε επικρατούν σε Φινλανδία, Πορτογαλία, Ιρλανδία.
Ακίνητα: Συνεχείς αύξηση τιμών από το 2017 - δεν έχουν φτάσει τα προ κρίσης επίπεδα
Οι δυνατότητες που προσέφερε η Golden Visa και οι επενδύσεις ξένων αγοραστών συνεχίζουν να δίνουν ώθηση στις τιμές. Το ίδιο ισχύει και για την έντονη τουριστική ανάπτυξη (Airbnb κλπ) που δημιουργεί μεγάλη ζήτηση για ακίνητα και άνοδο των τιμών.
Παράλληλα, η ραγδαία άνοδος των τιμών σε οικοδομικά υλικά έφερε άνοδο και στις τελικές τιμές. Δεν είναι λίγοι βέβαια και αυτοί που κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου και μιλούν για «παύση των εργασιών» αν συνεχιστεί το ράλι τιμών κατασκευής και ατονήσει το ενδιαφέρον ξένων επενδυτών, λένε στο epixeiro.gr παράγοντες της αγοράς.
Αναλυτικά όπως αποτυπώνεται και στο σχετικό report η Attica Bank, η αγορά των ακινήτων στην Ελλάδα παρουσιάζει μια αυξητική τάση τα τελευταία χρόνια, με αποτέλεσμα όχι μόνο δημιουργεί ελκυστικότερες συνθήκες επενδύσεων στην αγορά ακινήτων, αλλά και να αυξάνει το κόστος στέγασης για τα νοικοκυριά.
Οι αυξήσεις των τιμών των ακινήτων εξηγούνται εν μέρει από την ιδιαίτερα μεγάλη αύξηση στις άμεσες ξένες επενδύσεις στην αγορά ακινήτων, αλλά και την ολοένα και πιο έντονη αγορά βραχυχρόνιας μίσθωσης που αυξάνει το δυνητικό μακροχρόνιο μίσθωμα, αλλά και τις αντικειμενικές αξίες των ακινήτων.
Oι δείκτες Price-to-Rent και Price-to-Income καταγράφουν ανάκαμψη, υποδεικνύοντας αυξημένη ζήτηση για αγορά ακινήτων, αλλά και ολοένα υψηλότερο κόστος κάλυψης.
Πρωταγωνιστούν Αθήνα - Θεσσαλονίκη
Σύμφωνα με τα στοιχεία πάντως, η αύξηση στις τιμές αγοράς ακινήτων είναι σε παρόμοια επίπεδα με τις ποσοστιαίες αυξήσεις που παρατηρούνται στον μέσο όρο της Ευρωζώνης.
Η αύξηση των τιμών των ακινήτων στην Ελλάδα συγκεντρώνεται περισσότερο σε αστικές περιοχές, ειδικά στα μεγάλα αστικά κέντρα της Αθήνας και της Θεσσαλονίκης.
Σχετικά με τις τιμές των ενοικίων, παρατηρείται πολύ πιο ήπια αύξηση. Αυτό μεταφράζεται σε αύξηση του δείκτη Price-to-Rent, που υποδηλώνει μεγαλύτερες πιέσεις επενδύσεων για αγορές ακινήτων, μιας και η αγορά ενός ακινήτου δείχνει να έχει αυξημένες αποδόσεις.
Σχόλια