Όταν ο πολιτισμός συναντά τους αρχαιολογικούς χώρους, τις ιστορικές διαδρομές, την μοναδική βιοποικιλότητα και την ξεχωριστή άυλη πολιτιστική κληρονομιά των κυκλαδικών νησιών, δημιουργείται ένας νοερός συνδετικός ιστός στον “κύκλο” των Κυκλάδων.
Οι μικρές τοπικές κοινότητες κοινωνούν ένα αίσθημα μιας αμιγούς ταυτότητας, της οποίας η διατήρηση, ανάδειξη και μεταβίβαση στις επόμενες γενιές αποτελεί μέγιστη προτεραιότητα, ειδικά σε μια εποχή που τείνει να μεταβάλει, να διακορπίζει ή και να εκτοπίζει τα στοιχεια αυτά με έναν τρόπο άναρχο.
Το “Cycladic Identity”, η νέα πρωτοβουλία του Μουσείου Κυκλαδικής Τέχνης, δημιουργήθηκε λοιπόν ακριβώς με αυτό τον σκοπό. Να προστατέψει την πολιτιστική και φυσική κληρονομιά των Κυκλάδων και να συνδράμει στη διατήρηση, αποκατάσταση και ανάδειξη της μοναδικής ταυτότητας των νησιών που τις συναποτελούν.
Τη στιγμή αυτή υλοποιούνται 9 προγράμματα σε 8 νησιά και συγκεκριμένα στα: Αμοργό, Άνδρο, Δονούσα, Ίο, Κέα, Μύκονο, Πάρο & Σίκινο.
Το “Cycladic Identity”
Με άξονες προτεραιότητας τον Πολιτισμό, τη Βιοποικιλότητα και την Άυλη Πολιτιστική Κληρονομιά, η πρωτοβουλία λειτουργεί ως πλατφόρμα προσέλκυσης και κατανομής πόρων σε προγράμματα τα οποία υλοποιούνται από φορείς που δραστηριοποιούνται στα νησιά.
Σύμφωνα με το πρόσφατο δελτίο τύπου, η πρωτοβουλία, αποτελεί φυσική εξέλιξη του πολυετούς έργου του Μουσείου Κυκλαδικής Τέχνης, το οποίο θέλει να προσφέρει στον τόπο στον οποίο οφείλει την ύπαρξή του, επεκτείνοντας τη δραστηριότητά του έξω από τα όρια του φυσικού του χώρου, στα νησιά των Κυκλάδων.
Η πρωτοβουλία επιδιώκει να δημιουργήσει ένα ζωντανό διάλογο με τις τοπικές κοινωνίες των νησιών ώστε να χαρτογραφούνται οι ανάγκες τους και να υποστηρίζονται προγράμματα φορέων που αποσκοπούν στη διαφύλαξη αυτής της ταυτότητας.
Η αξιολόγηση των προτάσεων προς χρηματοδότηση γίνεται από την Επιστημονική Επιτροπή του Cycladic Identity που συγκροτείται από τους Δρ Δημήτρη Αθανασούλη, Διευθυντή Εφορείας Αρχαιοτήτων Κυκλάδων, Dr Michael Boyd, Senior Research Affiliate, Science and Technology in Archaeology and Culture Research Center, The Cyprus Institute, Δημήτρη Καραβέλλα, Γενικό Διευθυντή WWF Ελλάς και Δρ Αγγελική Κοσμοπούλου, Αρχαιολόγο, Εκτελεστική Διευθύντρια Κοινωφελούς Ιδρύματος Αθανάσιος Κ. Λασκαρίδης.
Και όπως χαρακτηριστικά ανέφερε η Πρόεδρος και Διευθύνουσα Σύμβουλος του Μουσείου Κυκλαδικής Τέχνης Σάντρα Μαρινοπούλου:
«Το Μουσείο Κυκλαδικής Τέχνης δεν θα υπήρχε χωρίς τα νησιά των Κυκλάδων και τον Κυκλαδικό Πολιτισμό. Το Μουσείο μας πρέπει και μπορεί να προσφέρει στις Κυκλάδες, με τρόπο βιώσιμο και ουσιαστικό. Έτσι δημιουργήσαμε την πρωτοβουλία Cycladic Identity. Νιώθουμε την υποχρέωση να είμαστε μέρος των Κυκλάδων, να τις προστατεύσουμε, ώστε να διατηρηθεί η κυκλαδική τους ταυτότητα.Σε μια εποχή που οι τοπικές κοινωνίες στέκονται ευάλωτες και ιδιαίτερα εκτεθειμένες σε φαινόμενα της σύγχρονης καθημερινότητας όπως ο αυξημένος τουρισμός, η εγκατάλειψη των παραδοσιακών πρακτικών, η κλιματική αλλαγή, το Cycladic Identity επιδιώκει να παρέχει τα μέσα αλλά και το κίνητρο στα νησιά να συμμετέχουν ενεργά στη διατήρηση της κληρονομιάς τους, στοιχεία της οποίας έφεραν τις τοπικές κοινωνίες από το χθες στο σήμερα και διαθέτουν τη δύναμη να τις οδηγήσουν βιώσιμα και στο μέλλον.»
Οι Κυκλάδες στο μέλλον
Ο πολιτισμός και τα μνημεία όλων των εποχών σε αυτό το σημαντικό αγκυροβόλι, η βιοποικιλότητα με το εντυπωσιακό εύρος βιοτόπων και των προστατευόμενων φυσικών περιοχών Natura, τα είδη που επιβίωσαν στις αντίξοες συνθήκες του τόπου, αναπτύσσοντας ιδιαίτερες προσαρμογές και επικρατώντας στα οικοσυστήματά τους, η άυλη πολιτιστική κληρονομιά, τα έθιμα, οι κοινωνικές τελετουργίες, οι παραδοσιακές πρακτικές και οι τέχνες των Κυκλάδων είναι πολύτιμο μέρος της ιστορίας και του πολιτισμού μας και έχουν διαμορφώσει, μέσα στον χρόνο, την ιδιαίτερη ταυτότητά των Κυκλάδων.
Για την διάσωση των ανωτέρω δημιουργήθηκαν 9 χρηματοδοτούμενα πρoγράμματα σε 8 νησιά των Κυκλάδων και ειδικότερα σε Αμοργό, Άνδρο, Δονούσα, Ίο, Κέα (2 προγράμματα), Μύκονο,Πάρο και Σίκινο.
Από τα παραδοσιακά πανηγύρια και τα όργανα, τις παραδοσιακές πρακτικές διαχείρισης νερού, την τέχνη της ξερολιθιάς μέχρι την δημιουργία website για τα νησιά των Μικρών Κυκλάδων και τα εκπαιδευτικά προγράμματα για την ανάδειξη της άυλης πολιτιστικής κληρονομιάς τα προγράμματα αυτά θα προσπαθήσουν να μεταφέρουν στις επόμενες γενιές τα κυκλαδίτικα στοιχεία από τον πολιτισμό με κάθε έννοια αλλά και τον, ίσως, κάπως πιο σοφό και μεστό τρόπο ζωής.
Σχόλια