Ads - Free Facebook και εναλλακτικοί τρόποι προβολής των επιχειρήσεων
Πρόσφατα δημοσιεύτηκε ένα άρθρο στους New York Times, στο οποίο αναφέρεται πως το Facebook σκέφτεται να αλλάξει για την Ευρώπη το μοντέλο λειτουργίας του και να σταματήσει τις διαφημίσεις, χρεώνοντας όμως τους χρήστες.
Τι θα σημαίνει αυτή η εξέλιξη αν υλοποιηθεί και ποιοι είναι οι εναλλακτικοί τρόποι προβολής, αν τελικά στην Ευρώπη καταλήξουμε να έχουμε ένα ads-free Facebook;
Αυτή η κίνηση όντως θα φέρει τα πάνω κάτω εάν γίνει από το Facebook και το Instagram βέβαια, γιατί είναι η ίδια εταιρία. Σε όλη την πορεία μου στο digital marketing από τότε που εμφανίστηκαν τα Social Media παροτρύνω σε διαλέξεις, ομιλίες, άρθρα ή και με τους πελάτες της εταιρίας πως αυτό που πρέπει να κάνουν είναι να χρησιμοποιούν τις πλατφόρμες αυτές για να φέρνουν τον κόσμο στο site και στο eshop τους.
Γιατί, καλές είναι αυτές οι πλατφόρμες αλλά, το να χτίζεις πάνω σε αυτές και μόνο σε αυτές, χωρίς να προσπαθείς να φέρεις την κίνηση στο δικό σου site ή eshop, δεν είναι καλή στρατηγική. Και αυτό γιατί αυτές οι πλατφόρμες δεν τους ανήκουν. Ανά πάσα στιγμή μπορούν να κάνουν κάποια κίνηση η οποία να ανατρέψει το σκηνικό, όπως αυτή που συζητάμε τώρα.
Και το ερώτημα παραμένει: Τι μπορεί να κάνει κάποιος με το θέμα των διαφημίσεων, αν αυτές καταργηθούν από το Facebook και το Instagram;
Μία κίνηση είναι να αλλάξει Social Media, να πάει σε άλλες πλατφόρμες όπως το TikTok και το Pinterest, που είναι τα πιο κοντινά στο Facebook και το Instagram. Εδώ βέβαια μπορεί κάποιος να πει “το δικό μου ύφος, τα προϊόντα, το image της επιχείρησης δεν δένουν με αυτά τα Social Media”. Οπότε εδώ πάμε σε άλλες μορφές διαφήμισης, όπως διαφήμιση στη Google, pay per click διαφήμιση δηλαδή αλλά και Affiliate Marketing, διαφήμιση σε sites τα οποία σε χρεώνουν όταν γίνει μια πώληση.
Υπάρχει και ένα άλλο set από εργαλεία που μπορούν να χρησιμοποιηθούν. Έχουμε το Email Marketing, το οποίο, παρότι είναι πολύ παλιό σαν εργαλείο, παραμένει το πιο αποδοτικό, δηλαδή, ενώ η απόδοση όλων των άλλων εργαλείων είναι 2 άντε 3 πωλήσεις στους 100 επισκέπτες, στο Email Marketing είναι 5% και άνω.
Επίσης, μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε τους influencers οι οποίοι έχουν ήδη ένα δικό τους κοινό και μπορούν να το προσελκύσουν και να το φέρουν μέσα στο site και το eshop μας.
Και βέβαια έχουμε και τα Marketplaces (Skroutz, Best Price, e-food κλπ) τα οποία είναι ένα τελείως διαφορετικό εργαλείο. Εδώ μπορούμε να κάνουμε μια πάρα πολύ μεγάλη κουβέντα, γιατί και αυτά τα marketplaces προσπαθούν να κρατήσουν όσο το δυνατό περισσότερο τον πελάτη, και κάνουν ενέργειες ώστε τελικά ο πελάτης να είναι δικός τους και όχι δικός μας (των eshops). Σίγουρα όμως είναι μια διέξοδος και μια κίνηση που θα φέρει traffic στο site και στο e-shop, και πωλήσεις.
Ακόμη, υπάρχουν και οι τρόποι εκτός του digital. Ειδικά αν μία επιχείρηση έχει και φυσικό κατάστημα, έχει πλεονέκτημα ότι αφού ένα σημείο συνάντησης με τους πελάτες της, οπότε μπορεί να χρησιμοποιήσει το φυσικό κατάστημα, τη βιτρίνα, τα ράφια, τα προϊόντα, το ταμείο της για να υποδείξει στον πελάτη ότι υπάρχει και online παρουσία, και με ένα απλό QR Code να τον στείλει στο e-shop.
Έχουμε επίσης την ίδια συσκευασία των προϊόντων η οποία μπορεί να χρησιμοποιηθεί με ένα QR Code για να πει στον αγοραστή «μπορείς να κάνεις τις αγορές σου online από το eshop μας», «σκάναρε εδώ», «μπες στο eshop μας», «μπες σε έναν διαγωνισμό», «δες τα καινούρια προϊόντα» και λοιπά.
Έχουμε τις διαφημίσεις στο φυσικό κόσμο όπως banners, outdoor ads, σε περιοδικά, στις στάσεις λεωφορείων όπου, αν το Facebook κόψει τις διαφημίσεις και ένα μεγάλο μέρος του budget μας μείνει ανεκμετάλλευτο, μπορούμε να το κατευθύνουμε και προς τα εκεί.
Τέλος, και ειδικά όταν μιλάμε για Business to Business, υπάρχουν και τα κλασσικά εργαλεία όπως εκθέσεις, παρουσιάσεις, ομιλίες και γενικότερα τα events.
Σε όλες αυτές όμως τις περιπτώσεις δεν πρέπει να ξεχνάμε να φροντίζουμε ώστε να γίνεται πάντα γεφύρωση του φυσικού κόσμου με το eshop μας. Δηλαδή να βρούμε τρόπους ώστε να πούμε σε αυτούς που έχουμε μπροστά μας ότι «υπάρχει ένα site, ορίστε ένας εύκολος τρόπος να το επισκεφτείς και ορίστε τι θα κερδίσεις αν μπεις τώρα στο e-shop μας, στον digital κόσμο μας».
Το μόνο σίγουρο είναι ότι το Digital Marketing είναι εδώ για να μείνει και δεν πρόκειται να επιστρέψουμε μόνο στο παραδοσιακό marketing και αν το Facebook κάνει μια τέτοια κίνηση, είναι σίγουρο πως θα δράσουν και τα υπόλοιπα social media ανάλογα, έτσι ώστε να διευκολύνουν τις επιχειρήσεις να φέρουν τη διαφήμισή τους σε αυτά.
Εκτός αν αλλάξει τελείως το σκηνικό και ξαφνικά έχουμε δύο versions, την no-ads version και αυτή με τις διαφημίσεις. Αυτό ωστόσο, μένει να το δούμε.
Σχόλια