Ο «κακός μήνας» Σεπτέμβριος για το ελληνικό χρηματιστήριο και την ελληνική οικονομία
Στο -9% περίπου η μηνιαία μεταβολή του Γενικού Δείκτη. Πάνω από 5% η πτώση μετά τις δύο αναβαθμίσεις (DBRS και Moodys).
Ο πληθωρισμός στην Ευρωζώνη έδειξε ότι τον Σεπτέμβριο βρίσκεται υπό περιορισμό και ελέγχεται. O πληθωρισμός της ευρωζώνης, ο οποίος ήταν στο 5,2% τον Αύγουστο και διαμορφώνεται στο 4,3%, σημείο που είναι το πιο χαμηλό από τον Οκτώβριο του 2021, σύμφωνα με το CNBC. Οι ίδιες εκτιμήσεις γίνονται για τον αμερικανικό πληθωρισμό Σεπτεμβρίου ο οποίος θα ανακοινωθεί στα μέσα του επόμενου μήνα.
Θεαματική ανάκαμψη των ευρωπαϊκών αγορών, υποτονική η ανάκαμψη στην Αθήνα
Oι ευρωπαϊκές αγορές κινούνταν έντονα ανοδικά καθ’ όλη τη διάρκεια των σημερινών συνεδριάσεων ενώ αντίθετα ο Γενικός Δείκτης στο ελληνικό χρηματιστήριο μετά από μία ανοδική έναρξη, βρέθηκε να κινείται πέριξ των 1.200 μονάδων και με ιδιαίτερα χαμηλές συναλλαγές. Αυτό είναι ένα αρνητικό δείγμα για το επενδυτικό ενδιαφέρον σε ένα θετικό διεθνές περιβάλλον.
Πτώση 9% στον Γενικό Δείκτη στο ελληνικό χρηματιστήριο. Πάνω από 5% η πτώση μετά τις 2 αναβαθμίσεις
Mε τις σημερινές συνεδριάσεις φαίνεται ότι διακόπτεται – έστω και προσωρινά- η πλαγιολίσθηση των ευρωπαικών δεικτών. Ο Σεπτέμβριος ήταν ένας αρνητικός μήνας και για τα ευρωπαικά και για τα αμερικανικά χρηματιστήρια. Το ελληνικό χρηματιστήριο δεν ξέφυγε από κανόνα καθώς ο Γενικός Δείκτης μέσα στον Σεπτέμβριο υποχώρησε περίπου 10%. Παράδοξο είναι ότι είχαμε δύο σημαντικές αναβαθμίσεις (ενόψει της επενδυτικής βαθμίδας) από την DBRS και από τη Moody’s αλλά από τις 8 Σεπτεμβρίου η πτώση του Γενικού Δείκτη ξεπερνά το 5% και του τραπεζικού δείκτη το 10%.
Η πτώση αυτή δεν είναι αδικαιολόγητη. Αποδίδεται κυρίως στο:
- κακό κλίμα στις ξένες αγορές (ας μην ξεχνάμε ότι 65% της ελληνικής κεφαλαιοποίησης ανήκει σε ξένους επενδυτές),
- στις καταστροφικές πλημμύρες στη Θεσσαλία που σίγουρα θα επηρεάσουν το ελληνικό ΑΕΠ και
- στην αποκόμιση κερδών ενόψει τέλος 9μηνου
Εν αναμονή του Οκτωβρίου
Η υποχώρηση του πληθωρισμού Σεπτεμβρίου όπως φάνηκε από τα στοιχεία της Eurostat σε συνδυασμό με την αύξηση των μεγεθών (α’ εξαμήνου) σε πολλές εισηγμένες αποτελούν μία καλή βάση για να έχουμε έναν δυνατό Οκτώβριο.
Στα μέσα Οκτωβρίου θα έχουμε την αξιολόγηση από την S&P και η αγορά ευελπιστεί να εκτιμηθεί καλύτερα απ’ ότι οι δύο προηγούμενες. Επίσης η είσοδος της μετοχής της Optima Bank (4 Οκτωβρίου) ίσως δώσει νέα ώθηση και στο ελληνικό χρηματιστήριο.
Σχόλια