David Sasson – Μike Pompeo: Παρουσία στην Αθήνα με οικονομικές και πολιτικές προοπτικές
Να ενισχυθεί το τρίγωνο Ελλάδα-Κύπρος-Ισραήλ, πολιτικά, διπλωματικά και οικονομικά
Να καταστεί η Ελλάδα ένα ισχυρό κομμάτι του τριγώνου Ελλάδα-Κύπρος-Ισραήλ σε θέματα πολιτικής και διπλωματίας αλλά και σε ενέργεια και επενδύσεις ήταν το ζητούμενο της παρουσίας του Μάικ Πομπέο (υπουργός εξωτερικών επί Τραμπ) και του επιχειρηματία David Sasson όπως φάνηκε κατά την παρουσία του στην Ελλάδα.
O κ. Πομπέο κατά την διάρκεια της ομιλίας του εστίασε ιδιαίτερα στην δημιουργία μίας ζώνης σταθεροποίησης στη ευρύτερη περιοχή της Μεσογείου και της Μέσης Ανατολής που θα καλύπτεται από το τρίγωνο Ελλάδα-Κύπρος-Ισραήλ. Η ζώνη αυτή μπορεί να αποτελέσει και μία περιοχή ισχυρής οικονομικής και επιχειρηματικής ανάπτυξης. To μεγαλύτερο μέρος της ομιλίας του κ. Πομπέο αφορούσε την ρωσική εισβολή στην Ουκρανία, τονίζοντας ότι 'δεν πρέπει ποτέ να δοθεί η άδεια σε οποιοδήποτε κράτος να αποφασίζει να εισβάλει σε κάποιο άλλο γνωρίζοντας την υπεροπλία της δυναμής του'. Στο ίδιο μήκος κύματος στάθηκε και η ομιλία του πρέσβη των ΗΠΑ στην Αθήνα κ. Τσούνη, ο οποίος εστίασε ιδιαίτερα στις οικονομικές προσπάθειες και προοπτικές της Ελλάδας τα τελευταία χρόνια και προβλέποντας μάλιστα ότι ο προυπολογισμός 2024 θα είναι πλεονασματικός εάν συνεχιστούν τα πρωτογενή πλεονάσματα.
Σε ότι αφορά τον επιχειρηματία David Sasson , έκανε εμφανές ότι επιθυμεί να επενδύσει στην Ελλάδα. Δυο μεγάλες επενδύσεις συνολικού ύψους 100 εκατ. ευρώ, ανακοίνωσε από το βήμα του συνεδρίου και στις οποίες προχωρά άμεσα (εντός του 2024) ο όμιλος των εταιρειών του David Sasson:
Ένα innovation Hub εστιασμένο σe AI, quantum computing και deep tech το οποίο θα κατασκευαστεί ως «παράρτημα» του Sassoun Technological Advance Research Center ίσως στη Θεσσαλονίκη - εξετάζεται άλλη μια τοποθεσία εκτός Αθηνών - στο οποίο θα εγκατασταθούν ισραηλινές εταιρείες που έχουν αναπτύξει τεχνολογίες σε όλους τους τομείς για να κάνουν ανταλλαγή know how και business με Έλληνες επιχειρηματίες. Ακούγεται πως θα είναι μια μεγάλη εγκατάσταση 4.000τ.μ.
Μια μονάδα παραγωγής «έξυπνων» κατασκευαστικών υλικών με αντιδιαβρωτικά - αντισεισμικά χαρακτηριστικά και «πατέντα» από το Πανεπιστήμιο της Πολιτείας Maine των ΗΠΑ που θα μπορούν να χρησιμοποιούνται σε υποδομές, όπως δρόμους, γέφυρες. «Είδαμε τι συνέβη με τις πρόσφατες καταστροφικές πλημμύρες. Και αυτό είναι μια ένδειξη για το τι είδους επενδύσεις χρειάζεται... απεγνωσμένα η Ελλάδα».
Σχόλια