Το 90% της επιχειρηματικότητας στην Ελλάδα παίρνει το 20% των ευρωπαϊκών κεφαλαίων
Η κεφαλαιακή ανισορροπία που διαταράσσει την επιχειρηματικότητα - Επείγουσα ανάγκη να δοθεί έμφαση στις μικρομεσαίες επιχειρήσεις σε ό,τι αφορά τις επιδοτήσεις και χρηματοδοτήσεις.
Tο μερίδιο των πολύ μικρών επιχειρήσεων (με κάτω από 10 άτομα) στην απασχόληση είναι μεγαλύτερο στην Ελλάδα σε σχέση με την ΕΕ. Συγκεκριμένα, στην Ελλάδα το 94,5% των επιχειρήσεων είναι πολύ μικρές και απασχολούν το 55,8% των εργαζομένων και παράγουν το 30,6% της προστιθέμενης αξίας, σύμφωνα με τα στοιχεία της Τράπεζας της Ελλάδος. Αυτό το 94,5% εισπράττει άμεσα ή έμμεσα μόλις το 10% των επιχορηγήσεων και χρηματοδοτήσεων και ένα πολύ μεγάλο μέρος απ’ τις μικρές επιχειρήσεις είναι αποκλεισμένο από τον τραπεζικό δανεισμό. Η ανορθολογική αυτή απεικόνιση ουσιαστικά δείχνει ότι η μικρομεσαία επιχειρηματικότητα είναι καταδικασμένη σε παρακμή, εάν δεν μετασχηματιστεί η ίδια και εάν τα Ευρωπαϊκά Ταμεία δεν ανοίξουν τις χρηματοδοτήσεις προς τις μικρές επιχειρήσεις.
Σύμφωνα με πρόσφατη μελέτη της Ευρωπαϊκής Επιτροπής (2023) το 69,1% των ΜμΕ 4 στην Ελλάδα δραστηριοποιείται σε κλάδους υπηρεσιών χαμηλής έντασης γνώσης και σε κλάδους της μεταποίησης χαμηλής τεχνολογίας, απασχολεί το 76,6% των εργαζομένων και παράγει το 66,3% της προστιθέμενης αξίας των ΜμΕ 5. Αντίθετα στην ΕΕ οι πολύ μικρές ΜμΕ (που απασχολούν κάτω από 10 άτομα) αποτελούν το 93,7% των επιχειρήσεων, απασχολούν 45,8% των εργαζομένων και παράγουν το 36,0% της προστιθέμενης αξίας.
Το 31,0% των ελληνικών ΜμΕ λειτουργούν σε τομείς των υπηρεσιών που θεωρούνται έντασης γνώσης και σε κλάδους της μεταποίησης υψηλής και μεσαίας τεχνολογίας, απασχολούν το 23,4% των εργαζομένων και παράγουν το 23,4% της προστιθέμενης αξίας των ΜμΕ. Oι ελληνικές ΜμΕ δραστηριοποιούνται σε μεγαλύτερο βαθμό σε κλάδους των υπηρεσιών και της μεταποίησης με χαμηλό τεχνολογικό και γνωσιακό περιεχόμενο, γεγονός που επιδρά αρνητικά στην παραγωγικότητα της ελληνικής οικονομίας και περιορίζει τις δυνατότητες παραγωγής και εξαγωγής προϊόντων και υπηρεσιών έντασης τεχνολογίας και γνώσης.
Aποκλεισμός από τα δάνεια
Το μεγαλύτερο πρόβλημα βρίσκεται στο ότι οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις είναι αποκλεισμένες από τον δανεισμό (χρηματοδοτήσεις). Οι τράπεζες είναι σαφώς προσανατολισμένες προς τις μεγάλες επιχειρήσεις ενώ το άνοιγμα προς την μικρομεσαία επιχειρηματικότητα κατά την τελευταία διετία πολλές φορές σκοντάφτει σε εξωγενείς παράγοντες (υπερδανεισμός, υποχρεώσεις προς το κράτος κ.λπ.).
ΕΣΠΑ: Υπάρχουν νέες ευκαιρίες από τον Οκτώβριο με 2 ΕΣΠΑ συνολικού ύψους 350 εκατ. ευρώ
Η κυβέρνηση εξήγγειλε από το καλοκαίρι ότι θα υπάρξουν 2 ΕΣΠΑ. Για υποσύσταση μικρομεσαίες επιχειρήσεις ύψους 200 εκατ. ευρώ και για τουρισμό ύψους 150 εκατ. ευρώ.
Τον Οκτώβριο του 2023 αναμένεται η προκήρυξη της νέας Δράσης του ΕΣΠΑ για την Ενίσχυση και Λειτουργία νέων Μικρομεσαίων επιχειρήσεων συνολικού προϋπολογισμού 200.000.000 ευρώ . Η Δράση θα στοχεύει στην ενίσχυση της επιχειρηματικότητας νέων Μικρομεσαίων Επιχειρήσεων σε όλους τους τομείς της Ελληνικής Οικονομίας (πλην τουρισμού) προκειμένου να αναβαθμίσουν την ανταγωνιστική τους θέση επενδύοντας στον τεχνολογικό, οργανωτικό και εμπορικό εκσυγχρονισμό τους ή/και την αναδιαμόρφωση των λειτουργιών ή των προϊόντων/υπηρεσιών τους. Έχουν ήδη καταθέσει προτάσεις 3000 επιχειρήσεις.
Ενδεικτικά θα επιδοτηθούν επιχειρήσεις που θα δραστηριοποιηθούν τους παρακάτω τομείς:
- Αγροδιατροφή/Βιομηχανία Τροφίμων
- Πολιτιστικές και Δημιουργικές Βιομηχανίες (ΠΔΒ)
- Υλικά/Κατασκευές
- Εφοδιαστική Αλυσίδα
- Ενέργεια
- Περιβάλλον
- Τεχνολογίες Πληροφορικής και Επικοινωνίας ΤΠΕ
- Υγεία
- Χονδρικό και Λιανικό Εμπόριο
- Υπηρεσίες
Τουρισμός
Για τον τουρισμό (150 εκατ. ευρώ) έχουν κατατεθεί προτάσεις από 850 επιχειρήσεις. Εκεί σαφώς οι προοπτικές είναι πιο βολικές. Η Δράση θα στοχεύει στην ενίσχυση της επιχειρηματικότητας στον τομέα του Τουρισμού για τη δημιουργία νέων επιχειρήσεων που εκτός από την συμβολή τους στην αναγκαία αύξηση της δυναμικότητας της ελληνικής τουριστικής βιομηχανίας, θα συμβάλουν και στον εμπλουτισμό του ελληνικού branding δημιουργώντας νέα τουριστικά προϊόντα και προσφέροντας ποιοτικές και αξιόπιστες υπηρεσίες.
Επιλέξιμες κατηγορίες επιχειρηματικών δραστηριοτήτων
Κύρια ξενοδοχειακά καταλύματα: ξενοδοχεία κατηγορίας 3 αστέρων και άνω με δυναμικότητα 12 έως και 50 κλινών, ξενοδοχειακά τουριστικά καταλύματα εντός παραδοσιακών κτισμάτων, οργανωμένες τουριστικές κατασκηνώσεις (camping) 3 αστέρων και άνω, ξενώνες νεότητας
Μη κύρια ξενοδοχειακά καταλύματα: αυτοεξυπηρετούμενα καταλύματα – τουριστικές επιπλωμένες κατοικίες με ελάχιστο αριθμό 3 κατοικιών, ενοικιαζόμενα επιπλωμένα δωμάτια – διαμερίσματα 4 κλειδιών και άνω και ελάχιστης δυναμικότητας 12 κλινών
Τουριστικά γραφεία διαφόρων δραστηριοτήτων
Εναλλακτικές μορφές τουρισμού: αθλητικός τουρισμός, θαλάσσιος τουρισμός, τουρισμός υπαίθρου, άλλες ειδικές – εναλλακτικές μορφές τουρισμού, όπως ψυχαγωγικά και θεματικά πάρκα κ.ά.
Λοιπές επιχειρηματικές δραστηριότητες στον τομέα του τουρισμού.
Επιλέξιμες Δαπάνες – Ποσοστό επιδότησης
Ο επιχορηγούμενος προϋπολογισμός κάθε επενδυτικού σχεδίου κυμαίνεται από 30.000€ έως 400.000 ευρώ. Θα χρηματοδοτείται το 50% των επιλέξιμων δαπανών.
Οι δικαιούχοι θα επιδοτούνται για τις ακόλουθες δαπάνες:
- Κτίρια, λοιπές εγκαταστάσεις και περιβάλλων χώρος
- Μηχανήματα, εγκαταστάσεις και εξοπλισμός προστασίας περιβάλλοντος και εξοικονόμησης ενέργειας και ύδατος
- Μεταφορικά μέσα
- Πιστοποίηση συστημάτων διασφάλισης ποιότητας, περιβαλλοντικής διαχείρισης
- Προβολή/Προώθηση – Συμμετοχή σε Εκθέσεις
- Υπηρεσίες Σχεδιασμού Συσκευασίας – Ετικέτας – Branding
- Λογισμικά και υπηρεσίες λογισμικού
- Μεταφορικά Μέσα – Υποχρεωτικά ηλεκτρικά οχήματα
- Σύνταξη και παρακολούθηση υλοποίησης Επενδυτικού Σχεδίου
- Έμμεσες Δαπάνες
Σχόλια