NEWSFLASH...
Culture Hub
ανάγνωση

Εθνική Πινακοθήκη: Ένα φθινόπωρο γεμάτο με ξεναγήσεις

Εθνική Πινακοθήκη: Ένα φθινόπωρο γεμάτο με ξεναγήσεις

Αυτό το φθινόπωρο μας φέρνει κοντά στην ΕΠΜΑΣ με πολυάριθμες ξεναγήσεις και πολυποίκιλα εκπαιδευτικά προγράμματα για κάθε ηλικία. Ενώ στο πλαίσιο συμμετοχής στις Ευρωπαϊκές Ημέρες Πολιτιστικής Κληρονομιάς 2023 η είσοδος στην Εθνική Πινακοθήκη θα είναι ελεύθερη στις 23 και 24 Σεπτεμβρίου.

Η Εθνική Πινακοθήκη - Μουσείο Αλεξάνδρου Σούτσου ανοίγει τις πόρτες της δίνουν στην ουσία την ευκαιρία σε ένα ευρύτερο κοινό να έρθει σε επαφή με την ιστορία της ελληνικής τέχνης μέσω πολλαπλών αναγνώσεων.

Ένα μέρος -πολλές ξεναγήσεις

Ένα μέρος, πολλές ξεναγήσεις και αναγνώσεις της ίδιας πόλης, της Αθήνας μέσα στις δεκαετίες μέσα από μια εικαστική ματιά, αλλά και προγράμματα που φέρνουν κοντά γιαγιάδες, παππούδες, τα εγγόνια τους και την τέχνη, γεμίζοντας τον χώρο με μια αναμφίβολα γλυκιά, φρέσκια και αισιόδοξη οπτική.

Στις ξεναγήσεις στις μόνιμες συλλογές και στις περιοδικές εκθέσεις, αλλά και στις πολυποίκιλες δράσεις με επίκεντρο το καλλιτεχνικό πρόγραμμα και τις συλλογές της ΕΠΜΑΣ, κατά τις Ευρωπαϊκές Ημέρες Πολιτιστικής Κληρονομιάς 2023, στις 23 και 24 Σεπτεμβρίου η είσοδος θα είναι ελεύθερη.

ethniki-pinakothiki-23.jpg?mtime=20230922132030#asset:435523


Παράλληλα, συνεχίζεται έως τις 3 Μαρτίου 2024 στην Αίθουσα Περιοδικών Εκθέσεων (Κεντρικό Κτήριο) η ομαδική, θεματική έκθεση για το αστικό βίωμα μέσα από το βλέμμα εικαστικών δημιουργών και κινηματογραφιστών «ΑΣΤΥΓΡΑΦΙΑ / URBANOGRAPHY».

Ενώ αξίζει να σημειώσετε στην agenda σας ότι την Κυριακή 24 Σεπτεμβρίου θα πραγματοποιηθεί στο Κεντρικό Κτήριο ξενάγηση στην περιοδική έκθεση «ΑΣΤΥΓΡΑΦΙΑ / URBANOGRAPHY. Η ζωή της πόλης τις δεκαετίες 1950-1970» από την επιμελήτρια της έκθεσης και Διευθύντρια της ΕΠΜΑΣ, Συραγώ Τσιάρα, στη 13.00.

Επιπλέον, ο κύκλος ξεναγήσεων από τη Συραγώ Τσιάρα θα συνεχίστει –στις 8 και 22 Οκτωβρίου, καθώς και στις 5 και 19 Νοεμβρίου (ώρα 13.00)– όπως και ο “Περίπατος στους μικρόκοσμους μιας μεγαλούπολης”, ένα φρέσκο εκπαιδευτικό πρόγραμμα, σχεδιασμένο ειδικά για τις γιαγιάδες, τους παππούδες και τα εγγόνια τους.

Πληροφορίες για την έκθεση ΑΣΤΥΓΡΑΦΙΑ / URBANOGRAPHY

Η έκθεση αυτή επαναγράφει τη ζωή στην Αθήνα τις δεκαετίες 1950-1970 με έναν τρόπο εικαστικό και παράλληλα βιωματικά… κινηματογραφικό. Από το πανοραμικό πλάνο της πόλης που αλλάζει με το πέρασμα του καιρού, εμφανίζεται η πόλη σε μια εν μέρει ρεαλιστική και εν μέρει ιδεαλιστική εικαστική απεικόνιση.

astygrafia-2.jpg?mtime=20230623170649#asset:422285


Από μια περιποιημένη χαοτική κουζίνα, ένα ασπρόμαυρο πλάνο όπου τα παράθυρα ανοίγουν για να γνωρίσουμε τους κατοίκους μιας πολυκατοικίας από το ισόγειο ως το πολυπόθητο ρετιρέ, ένα πολύχρωμο χάος, μια ζωγραφισμένη ανα-παράσταση γύρω και μέσα σε ένα αθηναϊκό νεοκλασικό, ακριβώς κάτω από μια σειρά ακροκέραμα έως τα αποκόμματα των εφημερίδων που εμφανίζουν τους γάμους των γαλαζοαίματων και σκηνές από τον πόλεμο στο Βιετνάμ, αυτό που μένει είναι η αίσθηση του ραγδαίου μετασχηματισμού της μεταπολεμικής Ελλάδας, της αστικοποίησης και του άνθρωπου που αφήνεται και ταυτόχρονα αντιστέκεται στον ρου της αυτής της πόλης.

Της Αθήνας των περασμένων δεκαετιών και μιας πόλης που όπως και κάθε πόλη, δεν είναι ίδια για όλους, ούτε ίδια για πάντα.

astygrafia.jpg?mtime=20230623170848#asset:422286



Ξεναγήσεις στην «ΑΣΤΥΓΡΑΦΙΑ / URBANOGRAPHY», μια έκθεση στην οποία έχουν περιηγηθεί ήδη από τις 21 Ιουνίου 2023 που εγκαινιάστηκε περισσότεροι από 10.000 επισκέπτες, θα γίνουν και από την επιμελήτρια της ΕΠΜΑΣ Μαρίνα Τομαζάνη στις 7 Οκτωβρίου, 4 Νοεμβρίου, 18 Νοεμβρίου και 2 Δεκεμβρίου, στις 12.00. Ενώ ταυτόχρονα, θα «τρέχει» το εκπαιδευτικό πρόγραμμα για σχολεία «Γνωρίζοντας την ιστορία της πόλης μας».

Η έκθεση «ΑΣΤΥΓΡΑΦΙΑ / URBANOGRAPHY. Η ζωή της πόλης τις δεκαετίες 1950-1970» παρουσιάζει 78 δημιουργούς, 202 εικαστικά έργα και 22 ταινίες επιχειρώντας να χαρτογραφήσει την έννοια του «αστικού βιώματος» ενώ θα φιλοξενείται από την 21η Ιουνίου 2023 έως και την 3η Μαρτίου 2024 στην Αίθουσα Περιοδικών Εκθέσεων του Κεντρικού Κτηρίου της Εθνικής Πινακοθήκης.

Από τα 202 εικαστικά έργα, τα μισά, προέρχονται από τη Συλλογή της Εθνικής Πινακοθήκης και τα υπόλοιπα συμπεριλαμβάνονται στην έκθεση κατόπιν δανεισμού από δημόσιες και ιδιωτικές συλλογές.

xenagisis-epmas.jpg?mtime=20230922132154#asset:435541


Στην έκθεση που αρθρώνεται σε 7 ενότητες που φέρουν τους τίτλους: «Σκηνογραφία», «Νοσταλγία», «Γιαπί», «Κοντινό Πλάνο», «Θέαμα», «Όνειρα και Συγκρούσεις», «Υλικότητες», προβάλλονται επίσης 22 κινηματογραφικές ταινίες (αποσπάσματα από 18 ταινίες μεγάλου μήκους και 4 πλήρεις ταινίες μικρού μήκους).

Δημιουργοί: Ιωάννης Αβραμίδης, Θεόδωρος Αγγελόπουλος, Θεόδωρος Αδαμόπουλος, Αλέκος Αλεξανδράκης, Αχιλλέας Απέργης, Μίνως Αργυράκης, Μιχάλης Αρφαράς, Αγήνωρ Αστεριάδης, Γεώργιος Βακιρτζής, Σπύρος Βασιλείου, Γιώργος Βελισσαρίδης, Λουκάς Βενετούλιας, Νικόλαος Βεντούρας, Παντελής Βούλγαρης, Ανδρέας Βουρλούμης, Γιάννης Γαΐτης, Δανιήλ Γουναρίδης, Γρηγόρης Γρηγορίου, Δανιήλ (Παναγόπουλος), Ντίνος Δημόπουλος, Διαμαντής Διαμαντόπουλος, Κλεοπάτρα Δίγκα, Νίκος Εγγονόπουλος, Γιώργος Ιωάννου, Μιχάλης Κακογιάννης, Λευτέρης Κανακάκις, Βλάσης Κανιάρης, Χρήστος Καπράλος, Νίκη Καραγάτση, Στέλιος Κασιμάτης, Τάκης Κατσουλίδης, Νίκος Κεσσανλής, Κλέαρχος Κονιτσιώτης, Δημοσθένης Κοκκινίδης, Αλέκος Κοντόπουλος, Αλέξανδρος Κορογιαννάκης, Νίκος Κούνδουρος, Πάνος Κουτρουμπούσης, Αριστέα Κριτσωτάκη, Γιώργος Λαζόγκας, Γιούλικα Λακερίδου, Κωνσταντίνος Μαλάμος, Ροβήρος Μανθούλης, Γεώργιος Μανουσάκης, Τώνια Μαρκετάκη, Δημήτρης Μεγαλίδης, Γιάννης Μιγάδης, Γιάννης Μίχας, Γιάννης Μόραλης, Χρόνης Μπότσογλου, Εύα Μπουλγουρά, Δημήτρης Μυταράς, Νίκος Νικολαΐδης, Ίρα Οικονομίδου, Κλεάνθης Παντιάς, Ρένα Παπασπύρου, Γιώργος Παραλής, Μαρία Πλυτά, Χρύσα Ρωμανού, Αλέκος Σακελλάριος, Γιώργος Σκαλενάκης, Δήμος (Δημοσθένης) Σκουλάκης, Βασίλης Σπεράντζας, Γιάννης Σπυρόπουλος, Άσπα Στασινοπούλου, Δημήτρης Σταύρακας, Παύλος Τάσιος, Τάσσος (Αλεβίζος Αναστάσιος), Παναγιώτης Τέτσης, Γιώργος Τζαβέλλας, Γεώργιος Τούγιας, Γιάννης Τσαρούχης, Αλέκος Φασιανός, Κώστας Φέρρης, Δημήτρης Χαρισιάδης, Νίκος Χατζηκυριάκος-Γκίκας, Μαρία Χρουσάκη, Γιάννης Ψυχοπαίδης.

Αναλυτικές πληροφορίες για τα εκπαιδευτικά προγράμματα της Εθνικής Πινακοθήκης - Μουσείου Αλεξάνδρου Σούτσου θα βρείτε εδώ.

... σχόλια | Κάνε click για να σχολιάσεις
Επιχειρώ - epixeiro.gr
Επιχειρώ - epixeiro.gr