Ανησυχίες στους επιχειρηματίες από ενδεχόμενες νέες αυξήσεις επιτοκίων χορηγήσεων
Σε ιστορικά υψηλά το επιτόκιο του ευρώ δημιουργεί περαιτέρω ανησυχίες για αυξήσεις στα δάνεια.
Nέα καμπανάκια κινδύνου για τους δανειολήπτες (άμεσα) και τις τράπεζες (έμμεσα) κτυπούν οι αυξήσεις των επιτοκίων Ευρώ από την ΕΚΤ. Το βασικό επιτόκιο έχει ανέλθει σε ιστορικά υψηλά του 4% και αυτό σηματοδοτεί παράπλευρές ανοδικές κινήσεις στα τραπεζικά επιτόκια καταθέσεων και χορηγήσεων.
Οι ελληνικές τράπεζες δυστυχώς δεν έχουν ακολουθήσει τον βαθμό ανόδου των επιτοκίων καταθέσεων αλλά βρίσκονται στην πρώτη θέση σε άνοδο στα επιτόκια χορηγήσεων σε όλες τις κατηγορίες δανειοληπτών. Το γεγονός ότι οι νέες επιχειρήσεις δανείζονται πλέον με το υψηλό 6% (μεσοσταθμικά) και οι παλιές επιχειρήσεις με μεσοσταθμικό 5,6% δείχνει ότι το χρήμα έγινε ακριβό.
Να μην αυξηθούν περαιτέρω τα κυμαινόμενα επιτόκια
Η νέα αύξηση επιτοκίων κατά 0,25% ουσιαστικά θα οδηγήσει τα βασικά επιτόκια νέων επιχειρήσεων προς το 6,3%, των παλαιών επιχειρήσεων στο 6% περίπου, των στεγαστικών δανείων στο 6,5% και των καταναλωτικών δανείων πάνω από το 7%. Από εκεί και πέρα κάθε τράπεζα ακολουθεί την δική της πολιτική και μπορούμε να δούμε επιτόκια δανεισμού διψήφια. Μετά τις νέες αυξήσεις επιτοκίων από την ΕΚΤ, οι επιχειρηματικές οργανώσεις (επιμελητήρια, σύλλογοι κ.λπ.) ζητούν απεγνωσμένα από την πολιτική ηγεσία και τις διοικήσεις των τραπεζών να υπάρξει ‘τραπεζικό moratorium’ και να μην αυξηθούν άλλο τα κυμαινόμενα επιτόκια.
Το «ντόμινο» που φοβούνται οι τράπεζες. Ενδεχόμενο να μην υπάρξουν αυξήσεις επιτοκίων χορηγήσεων μέχρι τον Νοέμβριο.
Με δεδομένο ότι η καταναλωτική ζήτηση έχει μειωθεί σημαντικά από το α’ τρίμηνο 2023, κάθε άνοδο επιτοκίων χορηγήσεων θα δημιουργήσει «χρηματοπιστωτική ασφυξία» και μείωση ρευστότητας. Αυτό το γνωρίζουν οι τράπεζες, οι οποίες –λόγω και της φυσικής καταστροφής στη Θεσσαλία- φοβούνται ένα «νέο τσουνάμι επισφαλειών», πάνω που είχαν είχαν ρυθμιστεί τα παλαιά NPL’s. Το «πάγωμα» των δανείων στους πλημμυροπαθείς- μία κίνηση σωστή για επιχειρηματικούς και ανθρωπιστικούς λόγους, καλύπτεται ήδη από τα buffers των τραπεζών. Από εκεί και πέρα υπάρχουν συνθήκες ντόμινο που επιδρούν σ’ ολόκληρη την επιχειρηματικότητα. Στον πρώτο που θα κτυπήσει το κύμα επισφαλειών και η έλλειψη ρευστότητας θα είναι στις ίδιες τις τράπεζες. Σύμφωνα με πληροφορίες τα τραπεζικά επιτελεία, γνωρίζοντας ήδη ότι έχουν τα μεγαλύτερα επιτοκιακά περιθώρια στην Ευρώπη θα εξετάσουν ενδελεχώς από την Δευτέρα τις νέες συνθήκες και μπορεί να μην υπάρξουν αυξήσεις επιτοκίων χορηγήσεων μέχρι το Νοέμβριο.
Σχόλια