Ίσως πρόκειται για έναν από τους πιο δύσκολους κλάδους για να πετύχει το ζητούμενο του τίτλου. Ίσως όμως και όχι…
Η εστίαση είναι συχνά συνδεδεμένη με τις 12 ή και παραπάνω ώρες εργασίας την ημέρα και με τις έξι ή ακόμα και τις εφτά ημέρες την εβδομάδα. Καθώς όμως η πανδημία έφερε τεράστιες αλλαγές, κυρίως, στη νοοτροπία των εργαζομένων, τον επαναπροσδιορισμό και την επαναδιαπραγμάτευση του πως θέλουν να ζήσουν τη ζωή τους και ποιά είναι η θέση της προτεραιότητας της εργασίας τους σε αυτό το πλάνο, πολλά φαίνεται να αλλάζουν.
Την στιγμή που από τη μία πολλές εταιρείες καταβάλλουν υπερπροσπάθεια για να επιστρέψουν τους υπαλλήλους τους στους διάφορους χώρους εργασίας, από την άλλη, ιδιαίτερα ο κλάδος της εστίασης παρουσιάζει σημαντική υποστελέχωση.
Οι άνθρωποι δεν βιάζονται ή πολύ απλά δεν επιθυμούν να επιστρέψουν στην προηγούμενη εργασιακή κατάσταση και αποφεύγουν την εργασία με τους παρελθοντικούς όρους. Επιπλέον πολλά παραδείγματα δείχνουν ότι τα πιο λελογικευμένα πλαίσια και ωράρια εργασίας όχι μόνο έλκουν τους εργαζομένους σε διάφορους κλάδους αλλά τους κάνουν να αποδίδουν και καλύτερα.
Ένα από αυτά τα παραδείγμα είναι και εκείνο του σεφ και ιδιοκτήτη εστιατορίου Dominic Piperno που πρόσφατα ανέδειξαν οι New York Times. Aν και ο ίδιος έκλεισε το Hearthside, το εστιατόριό όταν ξέσπασε η πανδημία, όταν προσπάθησε να το ανοίξει ξανά έξι μήνες αργότερα, ήρθε αντιμέτωπος με τις τεράστιες ελλείψεις προσωπικού.
Έτσι συνειδητοποιήσε ότι μπορούσε να λειτουργεί μόνο τέσσερις ημέρες την εβδομάδα . Κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου όμως, τα έσοδα της επιχείρησής του αυξήθηκαν και παράλληλα παρατήρησε ότι στην ουσία ακούσια αλλά πολύ ουσιαστικά… αυτό που είχε δημιουργηθεί ήταν ένας καλύτερος τρόπος ζωής για όλους, συμπεριλαμβανομένου του ίδιου και της οικογένειας του.
Έτσι υιοθέτησε το μοντέλο με τις τέσσερις ημέρες εργασίας και συγκεκριμένα από Τετάρτη έως Σάββατο.«Ο προηγούμενος τρόπος ζωής δεν μοιάζει πλέον βιώσιμος», ανέφερε ο κ. Piperno. «Ούτε θα έπρεπε να ήταν ποτέ πραγματικά». Αν και διάφοροι τύποι επιχειρήσεων αγωνιούν να επιστρέψουν στα προπανδημικά πρότυπα, το Hearthside είναι ένα από μια αναδυόμενη κατηγορία εστιατορίων, μερικά από τα οποία βρίσκονται από τη Νέα Υόρκη μέχρι το Νάσβιλ και το Λος Άντζελες που περιορίζουν τις ώρες λειτουργίας τους για να δημιουργήσουν ένα πιο βιώσιμο πρόγραμμα για όλους.
Οι ζωές των ανθρώπων που εργάζονται στο συγκεκριμένο εστιατόριο έχουν αλλάξει προς το καλύτερο. Η Kelly Bradley, μια ζαχαροπλαστικής μπορεί πλέον να περνά περισσότερο χρόνο με τη 12χρονη κόρη της και βλέπει την καλύτερη ισορροπία μεταξύ επαγγελματικής και προσωπικής ζωής ως ευλογία. Ενώ και μια μαγείρισσα που είχε εγκαταλείψει το πόστο της και τον κλάδο των εστίασης για χρόνια επέστρεψε με το νέο πρόγραμμα στο Hearthside.
Τα πιο “ανθρώπινα” ωράρια μοιάζουν να βοηθούν στην προσέλκυση και τη διατήρηση εργαζομένων σε μια εποχή που εργαζόμενοι στα εστιατόρια είναι ακριβοθώρητοι. Η πανδημία σίγουρα άλλαξε τον τρόπο με τον οποίο πρέπει να προσεγγίζουμε τις θέσεις εργασίας στον κλάδο των υπηρεσιών και ανέδειξε το γεγονός ότι πολλοί άνθρωποι μπορούν να έχουν άλλες επιλογές από αυτές που μέχρι πρόσφατα ήταν “σερβιρισμένες”.
Σχόλια