NEWSFLASH...
Ειδήσεις | Επιχειρηματικά Νέα
ανάγνωση

Φουλ οι μηχανές των αεροδρομίων, οι μεγάλες αγορές της Ελλάδας, τι συμβαίνει με τις καθυστερήσεις

Φουλ οι μηχανές των αεροδρομίων, οι μεγάλες αγορές της Ελλάδας, τι συμβαίνει με τις καθυστερήσεις

Σημαίες χαράς ανυψώνουν τα ελληνικά αεροδρόμια, βλέποντας να αυξάνεται η αεροπορική κίνηση από τις μεγάλες τουριστικές αγορές για την Ελλάδα.

Προβληματισμός, ωστόσο κυριαρχεί από τις καθυστερήσεις των αεροσκαφών που οφείλονται: κατά πρώτον στις άδεις που δίνει ο πύργος ελέγχου του αεροδρομίου προορισμού για να απογειωθεί το αεροσκάφος και κατά δεύτερον στις ελλείψεις προσωπικού επίγειας εξυπηρέτησης και των handlers. Οι καθυστερήσεις, πάντως δεν ξεπερνούν κατά μέσο όρο τις 2 ώρες, ώστε οι αερομεταφορείς να μην επιβαρύνονται με αποζημιώσεις που υποχρεούνται κατά περίπτωση να καταβάλλουν σε επιβάτες.

Απογείωση και προσγείωση

Τον Ιούλιο 2023 σημειωθήκαν 4,4 εκατ. αφίξεις καταγράφοντας αύξηση σε +4,6%/+192 χιλ. σε σχέση με τον Ιούλιο του 2022 και +13,6% σε σχέση με τον Ιούλιο του 2019, σύμφωνα με τα στοιχεία του ΙΝΣΕΤΕ. Την περίοδο Ιανουαρίου-Ιουλίου 2023, καταγράφηκαν 13,3 εκατ. διεθνείς αεροπορικές αφίξεις, παρουσιάζοντας αύξηση σε σχέση με το 2022 κατά +14,8%/+1,4 εκατ. αφίξεις, ενώ σε σύγκριση με την περίοδο Ιανουαρίου-Ιουλίου 2019 η αύξηση υπολογίζεται σε +11,4%.

Η αύξηση των αφίξεων ωστόσο δεν ήταν ομοιογενής για όλη την Ελλάδα εγείροντας ερωτήματα για το επίπεδο των υπηρεσιών σε σχέση με το κόστος διαβίωσης. Ο ξέφρενος ρυθμός ανάπτυξη στις Κυκλάδες φρέναρε με τις διεθνείς αφίξεις την περίοδο Ιανουαρίου-Ιουλίου του 2023, στις Κυκλάδες να διαμορφώνεται στις 706 χιλ. επιβάτες, παρουσιάζοντας μείωση -57 χιλ./-7,5% σε σύγκριση με το αντίστοιχη περίοδο του 2022.Ομοίως πτώση κατέγραψε και η Πελοπόννησος. Καταγράφηκαν 109 χιλ. αφίξεις παρουσιάζοντας μείωση -3 χιλ./-2,7%.

Αντίθετα αύξηση των διεθνών αφίξεων σημειώθηκε: Στη γεωγραφική ενότητα της Κρήτης τα Δωδεκάνησα τα Ιόνια Νησιά. Οι διεθνείς αεροπορικές αφίξεις διαμορφώθηκαν σε 2,7 εκατ. καταγράφοντας αύξηση κατά +163 χιλ./+6,4%. Στα αεροδρόμια των Δωδεκανήσων προσγειώθηκαν 2,1 εκατομμύρια επιβάτες σημειώνοντας αύξηση +63 χιλ./+3,0%. Στα Ιόνια Νησιά καταγράφηκε αύξηση +142 χιλ./+7,8% με 2,0 εκατ. διεθνείς αεροπορικές αφίξεις.

Αύξηση 14% στα έσοδα, οι μεγάλες αγορές της Ελλάδας

Αύξηση 24% σε σχέση με το 2022 σημείωσαν το πρώτο εξάμηνο του 2023 οι ταξιδιωτικές και διαμορφώθηκαν στα 6.175 εκατ. ευρώ, ενώ σε σύγκριση με την ίδια περίοδο του 2019, καταγράφεται αύξηση +14,1%. Η αύξηση των εισπράξεων προέρχεται από τις χώρες της ΕΕ-27 κατά +17,2%, στα 3.357 εκατ. ευρώ, και από τους κατοίκους των χωρών εκτός της ΕΕ-27 κατά +31,9%, στα 2.624 εκατ. ευρώ.

Οι μεγάλες αγορές για την Ελλάδα είναι η Γερμανία με αύξηση αφίξεων +9,7% διαμορφώνοντας τα έσοδα στα 1.135 εκατ., η Γαλλία με +31,1%, με έσοδα που διαμορφώθηκαν στα 460 εκατ. Από τις χώρες εκτός της ΕΕ-27, άνοδο κατά +7,6% παρουσίασαν οι εισπράξεις από το Ηνωμένο Βασίλειο, οι οποίες διαμορφώθηκαν στα 856 εκατ. Οι εισπράξεις από τις ΗΠΑ αυξήθηκαν κατά +54,4% και διαμορφώθηκαν στα 523 εκατ. ευρώ, ενώ αυτές από τη Ρωσία αυξήθηκαν κατά +5,5% και διαμορφώθηκαν στα 15 εκατ. ευρώ.

Οι καθυστερήσεις πτήσεων

Συνεχίζονται και εφέτος οι καθυστερήσεις πτήσεων, ωστόσο με μειωμένο ρυθμό σε σχέση με το 2022. Οι καθυστερήσεις πτήσεων οφείλονται κατά μεγαλύτερο βαθμό στην απότομη αύξηση της εναέριας κυκλοφορίας, όπου οι πύργοι ελέγχου προορισμού δεν δίνουν άδεια απογείωσης στα αεροσκάφη, αλλά και στην έλλειψη εξειδικευμένου ανθρωπίνου δυναμικού στην επίγεια κυκλοφορία. Οι μεγάλες ελλείψεις έγιναν ορατές όταν ξεκλείδωσε η παγκόσμια οικονομία από τα μέτρα που επέβαλλαν οι κυβερνήσεις και για την πανδημία.

Αποζημιώσεις για καθυστερήσεις καταβάλλουν οι αερομεταφορείς, έχοντας ορίσει τι σημαίνει καθυστέρηση για μία αεροπορική και οι ασφαλιστικές υπό την προϋπόθεση ότι ο επιβάτης διαθέτει στις αποσκευές του ασφαλιστήριο ταξιδιωτικής ασφάλισης και οι όροι που έχει υπογράψει συνάδουν ώστε να εγείρει αξίωση.

Ο ορισμός της καθυστέρηση για τις αεροπορικές και τα ποσά που δικαιούνται ή δεν δικαιούνται οι επιβάτες ΑΠΟ ΤΟΝ ΑΕΡΟΜΕΤΑΦΟΡΕΑ;

Η καθυστέρηση ορίζεται σε σχέση με την ώρα της αναχώρησης της πτήσεις.

Εφόσον η πτήση είναι έως 1500 χιλιόμετρα και έχει καθυστέρηση για τουλάχιστον δύο (2) ώρες

ή

Εφόσον η πτήση είναι από 1500 ως 3500 χιλιόμετρα και η πτήση έχει καθυστέρηση για τουλάχιστον τρεις (3) ώρες

ή

Εφόσον η πτήση είναι άνω των 3500 χλμ και έχει καθυστέρηση για τουλάχιστον τέσσερις (4) ώρες τότε παρέχεται το δικαίωμα παροχής φροντίδας και συγκεκριμένα: γεύματα και αναψυκτικά ανάλογα του χρόνου αναμονής δύο τηλεφωνήματα, ή φαξ ή μηνύματα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου.

Επίσης, αν ο αναμενόμενος χρόνος αναχώρησης είναι τουλάχιστον την επόμενη ημέρα παρέχεται διανυκτέρευση σε ξενοδοχείο και μεταφορά μεταξύ αερολιμένα και καταλύματος (ξενοδοχείου ή άλλου)

Επίσης, αν η καθυστέρηση είναι τουλάχιστον πέντε (5) ώρες παρέχεται η δυνατότητα επιλογής Επιστροφής εντός επτά (7) ημερών του αντιτίμου του εισιτηρίου κατά το μέρος που δεν χρησιμοποιήθηκε ή ακόμη και για το μέρος που χρησιμοποιήθηκε εφόσον η πτήση δεν εξυπηρετεί πλέον κανέναν σκοπό και αν συντρέχει η περίπτωση, πτήση επιστροφής στο αρχικό σημείο αναχώρησής σας το νωρίτερο δυνατόν.

Σε σχέση με την ώρα άφιξης στον προορισμό σας

Εάν η άφιξη στον τελικό προορισμό γίνει με καθυστέρηση τουλάχιστον 3 ωρών σε σχέση με την ώρα άφιξης στο αεροδρόμιο που αναφέρεται στην αρχική σας κράτηση, ο επιβάτης δικαιούται αποζημίωση ως ακολούθως,

  • για πτήσεις μικρής απόστασης (ως 1500 χλμ): 250 ευρώ
  • πτήσεις μεσαίας απόστασης (από 1500 ως 3500 χλμ): 400 ευρώ
  • πτήσεις μεγάλης απόστασης (άνω των 3500 χλμ): 600 ευρώ. (Όταν η καθυστέρηση κατά την άφιξη είναι μικρότερη των τεσσάρων ωρών, η αποζημίωση μπορεί να μειωθεί κατά 50 % και, ως εκ τούτου, ανέρχεται σε 300 ευρώ).

Οι αναταράξεις στα αεροδρόμια της Βρετανίας και ο όρος force majeur

Οι αναταράξεις που προκλήθηκαν στα αεροδρόμια της Βρετανίας προκάλεσαν μεγάλες καθυστερήσεις ωστόσο είναι μία μεμονωμένη περίπτωση Ένας άλλος λόγος είναι τα καιρικά φαινόμενα από τα οποία όμως οι καθυστερήσεις δεν ξεπερνούν την μία ώρα, αν τα φαινόμενα αυτά δεν χαρακτηριστούν είναι με τον όρο force majeur (ανωτέρα βία). Για παράδειγμα ενώ το ηφαίστειο στην Ισλανδία στις 10 Ιουλίου του 2023 σημείωσε εκρήξεις οι πτήσεις εκτελέσθηκαν κανονικά.

Ασφαλιστικές καλύψεις

Στην περίπτωση που ο επιβάτης έχει ταξιδιωτική ασφάλιση, οι όροι των καλύψεων συνδέονται με τις αποζημιώσεις. Με αυτόν τον τρόπο μπορεί να αποζημιωθεί και από την ασφαλιστική εταιρεία, εγείροντας απαίτηση (claim).

... σχόλια | Κάνε click για να σχολιάσεις
Επιχειρώ - epixeiro.gr
Επιχειρώ - epixeiro.gr