NEWSFLASH...
Culture Hub
ανάγνωση

Σας λείπει ήδη το καλοκαίρι; Διατηρήστε το… στην κατάψυξη

Σας λείπει ήδη το καλοκαίρι; Διατηρήστε το… στην κατάψυξη

Και αν οι μαρμελάδες και οι κομπόστες είναι ένας γνωστός και μη εξαιρετέος τρόπος διάσωσης του καλοκαιριού μέσα σε βαζάκια, φαίνεται πως, πλέον, το ίδιο θέλουμε να ισχύει και για τα μυρωδικά μας. Εκείνα που μάταια θα αναζητούμε στα ράφια και στις λαϊκές σε λίγους μήνες.

Τον Ιούλιο… σας γράψαμε για την εποχικότητα. Αυτή την καλοκαιρινή γιορτή γεμάτη χρώματα, υφές, μυρωδιές και γεύσεις.

Για την συνεχή εναλλαγή δροσιάς και γλυκήτητας που κανονικά σταματά λίγο μετά το καλοκαίρι και που για εκείνη αδημονούμε έως την επόμενη χρονιά.

Και όμως. Καθώς ολοένα και περισσότεροι από εμάς καλλιεργούν, φροντίζουν και εν τέλει γεύονται τα δικά τους μυρωδικά, φρούτα και λαχανικά, περισσότεροι τρόποι γεννιούνται. Για λιγότερα προϊόντα που κάνουν κυριολεκτικά τον γύρο της γης πριν φτάσουν στη συσκευασία του σουπερμάρκετ. Για πιο εύγεστες, πιο υγιεινές, πιο “δικές” μας μπουκιές.

refregerator-5.jpg?mtime=20230831132856#asset:431873


Και αν οι μαρμελάδες και οι κομπόστες είναι ένας γνωστός και μη εξαιρετέος τρόπος διάσωσης του καλοκαιριού μέσα σε βαζάκια, φαίνεται πως, πλέον, το ίδιο θέλουμε να ισχύει και για τα μυρωδικά μας. Εκείνα που μάταια θα αναζητούμε στα ράφια και στις λαϊκές σε λίγους μήνες.

Διαβάζοντας ξένο τύπο συνειδητοποιήσαμε ότι στο βάθος της κατάψυξης μας μπορεί να μακροημερεύσει ο κόλιανδρος που θα απογειώσει εκείνα τα ζεστά μαυρομάτικα φασόλια που θα φάμε στις αρχές Δεκεμβρίου. Καθώς και ο μαϊντανός και το σχοινόπρασο για την σπιτική μας φριτάτα ή ομελέτα. Αλλά και τα δικά μας ντρέσινγκ γεμάτα με ντομάτες που κόπηκαν στην καλύτερή τους στιγμή και που θα μας αλλάξουν γεύση το φθινόπωρο. Μαζί με έναν τρόπο κάπως “πιο φυσικό”.

refregerator-1.jpg?mtime=20230831133016#asset:431874


Παράλληλα η ελαχιστοποίηση της σπατάλης των τροφίμων είναι αρχικά ένας τρόπος σκέψης και στη συνέχεια μια καθημερινή βιωματική λογική. Από την κατάψυξη μυρωδικών σε μορφή πουρέ, με μια μικρή προσθήκη νερού ή ελαιολάδου και σε μορφή από μεγάλα παγάκια έως τον κατεψυγμένο κορμό μυρωδικών που κόβουμε κομμάτι κομμάτι όπως το γλυκό, οι τρόποι για να διατηρήσουμε τις γεύσεις ποικίλουν.

Σχοινόπρασο, ρόκα, άνηθος, μαϊντανός, βασιλικός, ρίγανη, κόλιανδρος, φασκόμηλο, τζίντζερ και δυόσμος μπορεί να μην είναι αποψυγμένα στην ιδανική τους μορφή αλλά το παιχνίδι της δημιουργίας σπιτικών “κύβων βοτάνων και μυρωδικών” μάλλον αλλάζει αρκετά τα δεδομένα.

refregerator-3.jpg?mtime=20230831133324#asset:431884


Εμείς εδώ κλείνουμε το άρθρο και ανοίγουμε την κατάψυξη. Θα “ξεπαγώσουμε” τα αποτελέσματα των ανωτέρω ανανεώνοντας το γραπτό μας ραντεβού κάπου στα μέσα του χειμώνα.

Καλό αποκαλόκαιρο!

... σχόλια | Κάνε click για να σχολιάσεις
Επιχειρώ - epixeiro.gr
Επιχειρώ - epixeiro.gr