NEWSFLASH...
Culture Hub
ανάγνωση

Πεδίον του Άρεως: Μετατρέπεται σε τοπίο μεσογειακό στην καρδιά του αστικού ιστού

Πεδίον του Άρεως: Μετατρέπεται σε τοπίο  μεσογειακό στην καρδιά του αστικού ιστού

Οι νέες ταράτσες της πρωτεύουσας, ειδικά εκείνες που χρειάστηκε να φτάσουμε στον 24ο όροφο για να τις αντικρίσουμε, όπως η ταράτσα του νέου εστιατορίου "Deos" στον Πύργο Απόλλων της Πανόρμου, μας θύμισαν δύο αλήθειες για την πόλη μας.

Βλέποντας την Αθήνα από ψηλά, σε μια 360 προ-οπτική, μας αποκαλύπτονται δύο παράλληλες και παραδόξως, τέμνουσες πραγματικότητες. Από τη μία, η πληθωρική, άκρατη τσιμεντένια γοητεία και το έντονο αντανακλώμενο φως που πράγματι προκαλούν δέος. Και από την άλλη ένας ελλοχεύων στο δέος, φόβος. Μια έντονη αμηχανία για την μεγάλη έλλειψη πρασίνου.

Το Ίδρυμα Ωνάση δίνει νέα πνοή στο Πεδίον του Άρεως

Και για καλή μας τύχη σε ένα από τους ελάχιστους μεγάλους πνεύμονες πρασίνου αυτής της πόλης επήλθε πρόσφατα μια ευχάριστη αλλαγή. Πιο συγκεκριμένα, το Ίδρυμα Ωνάση που συνεχώς φροντίζει για μια σειρά παρεμβάσεων στον δημόσιο χώρο, ολοκλήρωσε τη δενδροφύτευση περισσότερων από 3.700 νέων φυτών και δέντρων καθώς και την ανακατασκευή μιας υδάτινης διαδρομής στο Πεδίον του Άρεως.

Ουσιαστικά κάνουμε λόγο για την ανάπλαση μιας μεγάλης έκτασης του πάρκου, το οποίο είναι το μεγαλύτερο δημόσιο πάρκο της Αθήνας. Για την ιστορία, στην αρχή της λειτουργίας του, υπήρξε τόπος στρατιωτικών ασκήσεων αλλά σταδιακά εξελίχθηκε σε ένα χώρο αναψυχής για τους κατοίκους και τους επισκέπτες της πόλης.

Αξίζει να υπενθυμίσουμε ότι το Ίδρυμα Ωνάση έχει αποκτήσει μια σχέση αλληλεπίδρασης με το Πεδίον του Άρεως, το οποίο φιλοξένησε για δυο συνεχή χρόνια δύο μεγάλες εκθέσεις του Onassis Culture, το “You & AI” (2021) και τα “Plasmata: Bodies, Dreams, and Data” (2022).

Pedion-Areos_Plasmata.png?mtime=20220527144041#asset:350876


Μετά από πρόσκληση της πολιτείας, το Ίδρυμα Ωνάση δίνει νέα πνοή στο ιστορικό πάρκο μέσα από μια σειρά έργων, σε συνεργασία με την εξειδικευμένη εταιρεία Τοπιοδομή και το αρχιτεκτονικό γραφείο Tenon Architecture.

Το έργο

Το έργο καλύπτει συνολικά μια φωτεινή, πράσινη έκταση 6.552 τ.μ., εμπλουτίζοντας τον φυσικό πλούτο του πάρκου με 28 δέντρα, 2651 θάμνους και 1028 αγρωστώδη, με μια υδάτινη διαδρομή αλλά και με την συνολική διαμόρφωση ενός τόπου συνάντησης για τους Αθηναίους και τους επισκέπτες της πόλης σε ένα τοπίο φυσικό μέσα στην καρδιά του αστικού τοπίου.

Το Άλσος Οικονομίδη ως μικρογραφία της Μεσογείου

Μάλιστα, στη μία πλευρά του Άλσους Οικονομίδη δημιουργήθηκε ένα ξηροφυτικό τοπίο, όμοιο με εκείνο των Κυκλάδων, με κυρίαρχα φυτά την ελιά, τη λιγαριά και τον σχίνο.

pedion-tou-arews-2.jpeg?mtime=20230801200048#asset:428700


Στο κέντρο διαμορφώθηκε ένα δασικό μεσογειακό τοπίο με φυτά όπως η χαρουπιά, η κουκουναριά και η μυρτιά. Ενώ από την άλλη πλευρά, τοποθετήθηκαν φυτά όπως ο πλάτανος, η βελανιδιά και το σφενδάμιο, συνθέτοντας την εικόνα ενός ημιορεινού τοπίου.

Οι εναλλαγές των φυτών δίνουν τη συνολική αίσθηση της Μεσογείου με διαφορετικές υφές και χρώματα. Πέρα από τα φυτά και τους θάμνους, φυτεύτηκαν και ώριμα δέντρα, ώστε σε λίγα χρόνια από τώρα να δημιουργηθεί ένας χώρος σκίασης.

pedion-toy-areos.jpeg?mtime=20230801200128#asset:428702


Στην υδάτινη διαδρομή οι επισκέπτες του πάρκου έχουν τη δυνατότητα να περπατήσουν κατά μήκους του νερού, χάρη σε ένα μονοπάτι ή kai να ξαποστάσουν στα νέα ξύλινα καθίσματα και τα τραπέζια, για να ξεκουραστούν κάτω από τη σκιά των δέντρων.

Επίσης, πραγματοποιήθηκε καθαρισμός, φίλτρανση και ανακυκλοφορία του νερού, το ρυάκι έγινε πιο φωτεινό, τοποθετήθηκε χλοοτάπητας για τη δημιουργία χώρων που περιβάλλουν το ρυάκι καθώς και περισσότεροι από 600 θάμνοι.

... σχόλια | Κάνε click για να σχολιάσεις
Επιχειρώ - epixeiro.gr
Επιχειρώ - epixeiro.gr