Ξεπερνούν τα 2 δισ. ευρώ οι τοποθετήσεις τα τελευταία 2 χρόνια στα προϊόντα εγγυημένης απόδοσης των τραπεζών. Όλο και περισσότερα κεφάλαια φεύγουν από τις προθεσμιακές καταθέσεις για να πάνε στα σύνθετα ομολογιακά προϊόντα. Γιατί οι τράπεζες «σαρώνουν» τα έντοκα γραμμάτια του Δημοσίου στις δημοπρασίες.
Ιδιαίτερα ελκυστικά είναι τα σύνθετα επενδυτικά προϊόντα των τραπεζών που τείνουν να αντικαταστήσουν σε μεγάλο βαθμό τις προθεσμιακές καταθέσεις. Πρόκειται για καλάθια αμοιβαίων κεφαλαίων και repo’s που προσφέρουν εγγυημένες αποδόσεις πάνω από 2% ετησίως για διάστημα 5 ετών. Η «επενδυτική αυτή μόδα» ξεκίνησε το 2020-2021 όταν τα επιτόκια προθεσμιακών καταθέσεων ήταν ιδιαίτερα χαμηλά εκείνη την εποχή (δεν ξεπερνούσαν το 0,1% για 100.000 ευρώ) και σταδιακά έγιναν δημοφιλή όχι μόνο για τους πελάτες των 4 συστημικών τραπεζών αλλά και για θεσμικούς επενδυτές. Κατά την τελευταία 2ετία έχουν επενδυθεί πάνω από 2 δις. ευρώ σε τέτοιου είδους προϊόντα. Υπολογίζεται ότι στο δ’ τρίμηνο θα υπάρξουν και νέες εκδόσεις σύνθετων προϊόντων και από τις 4 συστημικές τράπεζες.
Πώς «κτίζονται» οι εγγυημένες αποδόσεις
Το κτίσιμο γίνεται πάνω σε ομόλογα, ομολογιακά αμοιβαία κεφάλαια, swaps ομολόγων και έντοκα γραμμάτια. Δημιουργείται ένα καλάθι ομολογιακών προϊόντων των οποίων η μεσοσταθμική απόδοση πρέπει να είναι τουλάχιστον 100-150 μονάδες βάσης υψηλότερη απ’ την απόδοση των προθεσμιακών καταθέσεων. Με τον τρόπο αυτό, «κλειδώνουν» τις εγγυημένες αποδόσεις στο 80% των μεσοσταθμικών αποδόσεων των προϊόντων που έχουν στα χαρτοφυλάκιά τους.
Εάν για παράδειγμα, η μεσοσταθμική τρέχουσα απόδοση είναι 3,6% και η απόδοση της προθεσμιακής κατάθεσης 1%, η εγγυημένη απόδοση του προϊόντος θα είναι μεταξύ 2% και 2,7%. Οπότε και ο πελάτης τράπεζας θα πάρει από τις προθεσμιακές καταθέσεις του κεφάλαια για να τα τοποθετήσει στα σύνθετα αυτά προϊόντα αλλά και η τράπεζα θα κερδίσει από την διαφορά αποδόσεων (3,6%-2,6%).
Γιατί οι τράπεζες «σαρώνουν» τα ελληνικά έντοκα γραμμάτια στις δημοπρασίες
Στις τελευταίες δημοπρασία Εντόκων Γραμματίων του Δημοσίου, οι ελληνικές τράπεζες «σαρώνουν» όλη την προσφορά με αποτέλεσμα να έχουμε μεγάλες υπερκαλύψεις. Οι ανάγκες για εγγυημένες υψηλές αποδόσεις όπως προσφέρουν τα Έντοκα Γραμμάτια του Δημοσίου (στο 3,4% η τελευταία δημοπρασία 26 εβδομάδων) οδηγούν θεσμικούς επενδυτές σε αγορές εντόκων. Αυτά θα τα χρησιμοποιήσουν είτε στο ‘εποπτικό’ χαρτοφυλάκιό τους, είτε για να δημιουργήσουν τις νέες σειρές σύνθετων επενδυτικών προϊόντων εγγυημένης απόδοσης. Ταυτόχρονα, τα πουλούν στην δευτερογενή αγορά έναντι μία αρκετά υψηλής τιμής. Επίσης όλα τα ελληνικά χρεόγραφα μπορούν να χρησιμοποιηθούν ως εποπτικά κεφάλαια για τις τράπεζες. Το γεγονός ότι και οι 4 συστημικές τράπεζες πέρασαν ψηλά από τον πήχη τα stress test οφείλεται εν πολλοίς και στα χαρτοφυλάκια σταθερού εισοδήματος (ομολόγων, εντόκων) που είχαν.
Ζήτηση για Έντοκα Γραμμάτια Ελληνικού Δημοσίου (αλλά και σύνθετα τραπεζικά προϊόντα εγγυημένης απόδοσης) καταγράφηκαν και από άλλους θεσμικούς επενδυτές , όπως Ασφαλιστικά Ταμεία, Ασφαλιστικές Εταιρείες, Ταμεία Επαγγελματικής Ασφάλισης, Συνεταιριστικές Τράπεζες.
Η μεγάλη ζήτηση που έχουν τα ελληνικά Έντοκα Γραμμάτια του Δημοσίου σε συνδυασμό με την επικείμενη ανάληψη της επενδυτικής βαθμίδας, οδηγούν το Ελληνικό Δημόσιο να αυξήσει τις επόμενες δημοπρασίες με στόχο να δημιουργήσει μεγαλύτερη ρευστότητα. Όπως έχει επανειλημμένως δηλωθεί από τον ΟΔΔΗΧ, οι ανάγκες ρευστότητας της Γενικής Κυβέρνησης είναι πλήρως καλυμμένες αλλά ουδείς θα έλεγε όχι για φθηνό χρήμα στο επόμενο διάστημα.
Σχόλια