Όταν κάποιος γοητευτεί από τον κόσμο του κρασιού κάποια πράγματα αλλάζουν. Το κρασί σταματά να είναι απλώς ένα περιεχόμενο ποτηριού για άμεση κατανάλωση. Ξεκινά να μοιάζει περισσότερο με ταξίδι γεμάτο χρώματα, μυρωδιές και γεύσεις.
Και αυτό το γευστικό ταξίδι έχει οδηγούς που μπορούν να μας βοηθήσουν να φτάσουμε, να δούμε και να “γευτούμε” περισσότερα και πιο ψαγμένα οινικά μονοπάτια. Τον τελευταίο καιρό ,τα μονοπάτια αυτά αναζητούν όλο και περισσότεροι, στις περισσότερες περιπτώσεις ευτυχώς δίχως βιασύνη ή λίστες αλλά με αληθινό αίσθημα εξερεύνησης. Κάθε μπουκάλι, κάθε ποτήρι και μια νέα περιπέτεια που μας ταξιδεύει σε κάποιο αμπέλι του κόσμου.
Η πρώτη συμβουλή που άκουσα όταν άρχισα να ασχολούμαι με το κρασί ήταν να πάω σε ένα μανάβικο να αγοράσω όσα φρούτα και λαχανικά μπορώ και να απομνημονεύσω τη γεύση τους με μάτια κλειστά. Μετά από καιρό, σίγουρα θα έδινα την ίδια.
Σε αυτό το άρθρο όμως ζητήσαμε από τον Σπύρο Παπαδόπουλο, δημιουργό του instagram account Οινοδέλεια να μας δώσει ορισμένα βασικά tips για όλους εκείνους που θέλουν να ξεκινήσουν το οινικό ταξίδι. Ποιά είναι λοιπόν τα μέσα μεταφοράς σε έναν κόσμο του κρασιού χωρίς την περιττή σοβαροφάνεια των περασμένων ετών Σπύρο;
“ Το κρασί είναι από τα αρχαιότερα ποτά στον κόσμο. Ωστόσο, με το πέρασμα του χρόνου και ειδικά των περασμένων δεκαετιών, το εμφιαλωμένο κρασί ''σοβάρεψε'' αρκετά, λόγω της βιομηχανίας του κρασιού, των ανθρώπων που το εκπροσωπούσαν, καθώς και τα μέρη στα οποία διατείθονταν. Από τότε που φοιτούσα στην Οινολογία στο ΤΕΙ Αθήνας, ήθελα να όμως να έχω μια απλή, χαλαρή και διασκεδαστική σχέση με το κρασί.
Έτσι με το που τελείωσα την σχολή, άρχισα να διοργανώνω γευσιγνωσίες… στο σαλόνι μου υπό το όνομα Οινοδέλεια, όπου φίλοι και γνωστοί μπορούσαν να μάθουν για το κρασί μέσω παιχνιδιών και quiz.
Στην συνέχεια, δημιούργησα το προφίλ Oenodelia όπου o κάθε οινόφιλος μπορεί να βρει υλικό με απλές πληροφορίες τόσο για την γευσιγνωσία όσο και για την παραγωγή του κρασιού καθώς και της μπύρας”.
Βασικά tips γευσιγνωσίας από την Oenodelia
- Η γευσιγνωσία χρειάζεται μνήμη. Για να μπορέσετε να εντοπίζετε τα διάφορα αρώματα ενός κρασιού, πρέπει να μυρίζετε και να γεύεστε διαρκώς όποιο φρούτο, λουλούδι, βότανα, ή μπαχαρικό συναντάτε. Διότι, κάθε φορά που μυρίζετε για παράδειγμα ένα εξωτικό, μη συνηθισμένο φρούτο είναι σαν να προσθέτετε μια νέα ''απόχρωση'' στην ζωγραφική σας παλέτα.
- Πέρα από την μνήμη η γευσιγνωσία χρειάζεται φαντασία. Μπορείτε μυρίζοντας ένα κρασί να βρείτε μυρωδιές από λευκά άνθη, λευκόσαρκα φρούτα και νότες εσπεριδοειδών. Αν θέλετε όμως να εμβαθύνετε και να εξελιχθείτε, μπορείτε να αναρωτηθείτε, ''Πιο ακριβώς λευκόσαρκο φρούτο μυρίζω; Μήλο; Τι χρώμα; Είναι άγουρο, ώριμο ή υπερώριμο;''.
- Το χρώμα ενός κρασιού μπορεί να χρησιμεύσει ως δείκτης για το αρωματικό του προφίλ. Ένα λευκό κρασί θα θυμίζει λευκά άνθη, ένα πορτοκαλί κρασί θα θυμίζει φρούτα με πορτοκαλί χρώμα για παράδειγμα ένα ροδάκινο ή ένα βερίκοκο, ένα κόκκινο κρασί, κόκκινα φρούτα και ούτω κάθε εξής.
- Η ηλικία ενός κρασιού επηρεάζει και αυτή με την σειρά της το αρωματικό άλλα και το γευστικό προφίλ του κρασιού. Ενα φρέσκο κρασί θα θυμίζει στο άρωμα φρέσκα και άγουρα φρούτα ή λουλούδια και θα είναι πιο όξινο στο στόμα. Ενώ ένα κρασί τριών ετών για παράδειγμα θα θυμίζει πιο ώριμα, υπερώριμα ή ακόμα και αποξηραμένα φρούτα, βότανα ή λουλούδια και θα είναι πιο ήπιο στο στόμα.
- Για να εξελιχθεί κανείς πρέπει να δοκιμάζει κάθε φορά και κάτι νέο. Μια νέα ποικιλία ή την ίδια ποικιλία από άλλον παραγωγό, άλλη περιοχή ή/και άλλη χώρα. Κάτι που βοηθάει ακόμα περισσότερο είναι το να κρατάτε λίγες σημειώσεις από την κάθε σας δοκιμή, διότι το γράψιμο βοηθάει στην αφομοίωση της πληροφορίας για μελλοντική αξιοποίηση.
Το ίδιο άλλωστε (αποθήκευση προς αξιοποίηση) μπορείτε να κάνετε και με το συγκεκριμένο άρθρο θα προσθέσουμε εμείς. Και απλά θα ευχηθούμε το υπόλοιπο καλοκαίρι να αποτελέσει την καλύτερη αφορμή για την προσθήκη πολλών χρωμάτων, αρωμάτων και γεύσεων στη νοερή μας οινική παλέτα.
Σχόλια