Στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος έχει έρθει το τελευταίο διάστημα η πλατφόρμα τεχνητής νοημοσύνης, το chat GPT: Με τα προσδοκώμενα οφέλη που μπορεί να φέρει, τους ενδεχόμενους κινδύνους κλπ.
Αναντίρρητα, όσο η τεχνολογία συνεχίζει να προοδεύει, εμφανίζονται νέοι τρόποι για να κάνουν τη ζωή των ανθρώπων πιο εύκολη αλλά και αυτοματοποιημένη.
Πολλοί επαινούν τα οφέλη της πλατφόρμας ενώ άλλοι ανησυχούν για το πως τέτοιες νέες τεχνολογίες θα επηρεάσουν τη ζωή, την καθημερινότητα, αλλά και την ίδια την ανθρωπότητα.
Με απλά λόγια
Τα chat bots, όπως το GPT, τροφοδοτείται από έναν μεγάλο αριθμό δεδομένων και υπολογιστικών τεχνικών για να κάνει προβλέψεις με σκοπό να βάλει σε μία σειρά λέξεις, ώστε θα βγάζουν κάποιο νόημα.
Στην πράξη, αυτό που κάνουν τα chat bots είναι ότι όχι μόνο χρησιμοποιούν έναν τεράστιο όγκο λεξιλογίου και πληροφορίας, αλλά «καταλαβαίνει» και το νόημα της κάθε λέξης στην πρόταση.
Αυτό βοηθά στο να μπορούν να μιμηθούν γλωσσικά μοτίβα, ενώ ταυτόχρονα αποκτούν εγκυκλοπαιδική γνώση.
1 στους 5 Έλληνες έχει ήδη λογαριασμό
Χαρακτηριστικό, είναι το γεγονός πως ήδη 1 στους 5 Έλληνες έχει ήδη λογαριασμό. Πιο αναλυτικά, όπως υπογραμμίζει έρευνα της Focus Bari, οι Έλληνες είναι ακόμα μοιρασμένοι ως προς το πως θα επηρεάσει το ΑΙ την κοινωνία, με την πλειοψηφία να είναι ακόμα επιφυλακτική.
Την ίδια ώρα, το chat GPT γίνεται όλο και πιο διαδεδομένο με πολλούς Έλληνες χρήστες να δηλώνουν ότι το ξεκίνησαν σχετικά πρόσφατα αλλά το χρησιμοποιούν αρκετά συχνά καθώς το βρίσκουν εύκολο στη χρήση, ενώ γλυτώνει κόπο και χρόνο.
Υπάρχουν και προβληματισμοί
Από τη μία πλευρά, πολλοί αμφισβητούν την αξιοπιστία του chat GPT και δηλώνουν ότι οι απαντήσεις πρέπει να επαληθεύονται ενώ άλλοι δηλώνουν πως η σωστή χρήση και η κατάλληλη τοποθέτηση των ερωτήσεων μπορεί να παρέχει το maximum όφελος.
Η τόσο άμεση και εύκολη πληροφορία έχει κάνει τους Έλληνες να ανησυχούν καθώς πιστεύουν ότι το chat GPT μπορεί να κάνει τους ανθρώπους να μην σκέφτονται και να μην καλλιεργούνται.
Σε επιμέρους - σημαντικά - στοιχεία της έρευνας:
- Οι άντρες δείχνουν πιο θετική στάση στην Τεχνητή Νοημοσύνη σε σύγκριση με τις γυναίκες, ενώ δεν παρατηρούνται σημαντικές διαφορές μεταξύ ηλικιών και περιοχών
- Σε σύγκριση με αντίστοιχη έρευνα του Δεκεμβρίου 2021, οι πεποιθήσεις των Ελλήνων σχετικά με τον αντίκτυπο της ΤΝ στην κοινωνία παραμένουν ίδιες
Οι τρεις στους πέντε Έλληνες κρατούν μια στάση επιφυλακτική απέναντι στην ΤΝ - Άντρες και νεαρές ηλικίες (gen Z & millennials) χρησιμοποιούν το Chat GPT σε μεγαλύτερο βαθμό
- Από όσους χρησιμοποιούν το Chat GPT η μεγάλη πλειονότητα έχει λογαριασμό στην δωρεάν έκδοση
Οι χρήστες Chat GPT, το ξεκίνησαν σχετικά πρόσφατα, αλλά το χρησιμοποιούν αρκετά συχνά
Ικανοποιημένοι χρήστες
Αξίζει να αναφερθεί τέλος πως ήδη όσοι χρησιμοποιούν το Chat GPT δηλώνουν αρκετά ικανοποιημένοι από αυτό
Ειδικότερα, 2 στους 3 Έλληνες δηλώνουν ότι το chat GPT είναι χρήσιμο καθώς όχι μόνο γλυτώνει χρόνο και κόπο αλλά είναι και πολύ εύκολο στη χρήση και μπορεί να το χρησιμοποιήσει ο οποιοσδήποτε
Όπως εξηγεί επίσης η έρευνα, πολλοί υποστηρίζουν πως πρέπει κανείς να ξέρει να το χειρίζεται σωστά και να θέτει τις σωστές ερωτήσεις για να έχει maximum όφελος και οι απαντήσεις να είναι σωστές και εμπεριστατωμένες.
Υπάρχουν όμως και πολλοί που αμφισβητούν την αξιοπιστία του και δηλώνουν ότι οι απαντήσεις πρέπει να επαληθεύονται. Η επιφυλακτικότητα συνδέεται άμεσα και με την ανησυχία ότι το chat GPT μπορεί να κάνει τους ανθρώπους να μην σκέφτονται και να μην καλλιεργούνται.
Σχόλια