NEWSFLASH...
Ειδήσεις | Events
ανάγνωση

Στις 14 Σεπτεμβρίου τα εγκαίνια της έκθεσης φωτογραφίας Foodprint στο ΕΜΣΤ​

Στις 14 Σεπτεμβρίου τα εγκαίνια της έκθεσης φωτογραφίας Foodprint στο ΕΜΣΤ​
24_07_2023 | 17:35 24_07_2023 | 17:38
epixeiro icon Ειδήσεις | Events, Κοινωνία, Τρόφιμα & Ποτά

Στις 14 Σεπτεμβρίου 2023 θα πραγματοποιηθούν τα εγκαίνια της έκθεσης φωτογραφίας Foodprint στο Εθνικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης ΕΜΣΤ.

Με θέμα τη Μεσογειακή Διατροφή και τη σημασία της για τη ζωή μας σήμερα, η έκθεση συνδέει την Ελλάδα, την Ιταλία, την Ισπανία, την Πορτογαλία, το Μαρόκο, την Κύπρο και την Κροατία, μέσα από τις φωτογραφίες πέντε Ευρωπαίων φωτογράφων που ζωντανεύουν έναν πανάρχαιο τρόπο ζωής και διατροφής. Αυτή η διατροφή έχει αναγνωριστεί από την UNESCO ως μέρος της Άυλης Κληρονομιάς της ανθρωπότητας λόγω των μοναδικών ιδιοτήτων της. Βασισμένη στη λιτότητα, το μοίρασμα και την εποχικότητα, παρέχει λύσεις σε ορισμένα από τα πιο κρίσιμα προβλήματα που αντιμετωπίζει ο πλανήτης σήμερα όπως η απώλεια της βιοποικιλότητας, η σπατάλη τροφίμων και η κλιματική αλλαγή.

Οι φωτογραφίες των Johann Clausen, Elena Heatherwick, Μυρτώ Παπαδοπούλου, Chris de Bode και Maria Contreras Coll αποτυπώνουν διαφορετικές πτυχές της Μεσογειακής Διατροφής σήμερα, ενώ παράλληλες δραστηριότητες περιλαμβάνουν εργαστήρια φωτογραφίας, προβολές ντοκιμαντέρ και εκδηλώσεις μαγειρικής. Η έκθεση στο ΕΜΣΤ είναι μέρος μια ευρωπαϊκής περιοδείας που μέχρι στιγμής περιλαμβάνει την Ιταλία, την Κύπρο, την Τουρκία, την Κροατία και την Αλβανία.

Η έκθεση συνοδεύεται επίσης από το ντοκιμαντέρ ‘Το Τέλειο Γεύμα’ σε σκηνοθεσία Αλέξανδρου Μερκούρη, το οποίο αποκαλύπτει πώς και γιατί αυτή η διατροφή θεωρείται από τις πιο υγιεινές του κόσμου και μας προστατεύει από την παχυσαρκία, τις καρδιαγγειακές παθήσεις, τον καρκίνο και τη γήρανση του εγκεφάλου, αλλά και πώς μπορεί να συμβάλλει στην αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής.

Το Fοοdprint είναι μια παραγωγή της Anemon σε συνδιοργάνωση με το Ινστιτούτο Goethe, το Μουσείο Κυκλαδικής Τέχνης, τα Μουσεία της Μπρέσια της Ιταλίας, το Πολιτιστικό Ίδρυμα Τράπεζας Κύπρου και το Μουσείο Κυπριακών Τροφίμων και Διατροφής, σε συνεργασία με το Εθνικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης ΕΜΣΤ και τη Διεύθυνση Νεότερης Πολιτιστικής Κληρονομιάς του Υπουργείου Πολιτισμού. Τελεί υπό την αιγίδα της ελληνικής εθνικής επιτροπής για την UNESCO ενώ δημιουργήθηκε με την στήριξη του προγράμματος Creative Europe της ΕE.

ΟΙ ΦΩΤΟΓΡΑΦΟΙ ΤΗΣ ΕΚΘΕΣΗΣ

Πέντε Ευρωπαίοι φωτογράφοι ταξίδεψαν στην Ελλάδα, την Ιταλία, την Ισπανία, την Πορτογαλία, το Μαρόκο, την Κροατία και την Κύπρο, καταγράφοντας τις δραματικά αντίθετες όψεις της Μεσογειακής Διατροφής σήμερα, από απομονωμένα ψαροχώρια μέχρι σύγχρονες σχολές μαγειρικής. Διερεύνησαν ποικίλα θέματα όπως η βιωσιμότητα, η ταυτότητα, η οικογένεια, η κοινότητα, η μαγειρική, η γεωργία, η υγεία και η δημιουργικότητα. Οι εικόνες ενθαρρύνουν το κοινό να συνδεθεί με το παρελθόν της Μεσογείου, η οποία αν και σημαδεύτηκε από τη φτώχεια και την πείνα, δημιούργησε μια από τις πιο υγιεινές και βιώσιμες διατροφικές παραδόσεις στον κόσμο.

H Αγγλίδα φωτογράφος Elena Heathewick ταξίδεψε στο νησί της Κρήτης για να διερευνήσει το θέμα της γαστρονομικής κληρονομιάς. Πέρασε χρόνο με μια οικογένεια που διατηρεί μια μικρή ταβέρνα σε μια απομακρυσμένη ορεινή περιοχή. Τρεις γενιές συμμετέχουν στην παραγωγή προϊόντων, όπως τυρί και λαχανικά, ενώ παράλληλα συλλέγουν εποχιακά άγρια φυτά από τα βουνά.

O Γερμανός φωτογράφος Johann Clausen επισκέφθηκε την Κροατία και αποτύπωσε το τοπίο στην ανατολική ακτή της Αδριατικής Θάλασσας, εξερευνώντας οπτικά ένα από τα πιο βασικά συστατικά της μαγειρικής και της συντήρησης των τροφίμων: το αλάτι. Στην Κύπρο, φωτογράφισε μια φουτουριστική φάρμα εμπορευματοκιβωτίων όπου καλλιεργούνται φρέσκα χόρτα, προστατευμένα από τις ακραίες καλοκαιρινές θερμοκρασίες του νησιού, ενώ παράλληλα δημιούργησε μια σειρά από πορτρέτα φρούτων σε έναν εγκαταλελειμμένο οπωρώνα, αποκαλύπτοντας την ομορφιά τους με έναν διαχρονικό τρόπο.

Η Ελληνίδα φωτογράφος Μυρτώ Παπαδοπούλου ταξίδεψε στο Μαρόκο και φωτογράφισε μια κοινότητα στην απομακρυσμένη ορεινή περιοχή Taounate. Μέσα από μια εποχιακή, φυτική διατροφή -καθώς το κρέας είναι πολύ ακριβό για να το προμηθευτούν- τα μέλη της κοινότητας διατηρούν στενή σχέση με το περιβάλλον τους, αγκαλιάζοντας ό,τι τους προσφέρει.

O Ολλανδός Chris de Bode ταξίδεψε στην Ισπανία, για να επικεντρωθεί στα οφέλη του μεσογειακού φαγητού για την υγεία. Εκεί, φωτογράφισε μια ομάδα επιστημόνων του Πανεπιστημίου της Ναβάρα, οι οποίοι διεξάγουν μια από τις κορυφαίες μελέτες παγκοσμίως για τη μεσογειακή διατροφή, με την ονομασία PREDIMED+. Στην Ιταλία, ο Chris διερεύνησε τα θέματα της γαστρονομίας, της δημιουργικότητας και της καινοτομίας, μέσα από μια σειρά πορτρέτων μαθητών μαγειρικής στην πόλη Μπρέσια.

H Ισπανίδα Maria Contreras Coll επισκέφθηκε το πορτογαλικό νησί Culatra για να καταγράψει πώς η τοπική κοινότητα των συλλεκτών οστρακοειδών επηρεάζεται από τη ρύπανση, την άνοδο της θερμοκρασίας και την υπεραλίευση, αποκαλύπτοντας πώς η διαβίωσή τους είναι απόλυτα συνδεδεμένη με τη θάλασσα.

ΤΟ ΝΤΟΚΙΜΑΝΤΕΡ

Από τον Ιπποκράτη μέχρι σήμερα, η Μεσογειακή Διατροφή περιλαμβάνει μία μοναδική σοφία για μία ζωή γεμάτη υγεία και ευεξία. Είναι το πιο ουσιαστικό διατροφικό σύστημα που δημιουργήθηκε ποτέ με ιδιαίτερα ευεργετικά οφέλη για την υγεία μας. Όμως, πώς ακριβώς συγκεκριμένα συστατικά της επηρεάζουν διαφορετικά μέρη του σώματός μας; Και πώς μια παράδοση αιώνων που βασίζεται στη λιτότητα και την εποχικότητα μπορεί να δώσει λύσεις σε ορισμένα από τα πιο σημαντικά προβλήματα του σύγχρονου κόσμου;

To Τέλειο Γεύμα” (The Perfect Meal), σε σκηνοθεσία Αλέξανδρου Μερκούρη, μας ταξιδεύει από την Ελλάδα και την Κύπρο στην Ιταλία, την Ισπανία, τη Γαλλία, την Αγγλία, τη Σουηδία και τις ΗΠΑ, για να αποκαλύψει τα μυστικά της Μεσογειακής Διατροφής. Οι βασικοί χαρακτήρες της ταινίας έχουν αφιερώσει τη ζωή τους στην κατανόησή της και προτείνουν «το τέλειο γεύμα» για την υγεία μας, αλλά και την υγεία του πλανήτη.

Στο ντοκιμαντέρ συμμετέχουν μεταξύ άλλων οι Νικόλαος Σκαρμέας (ΕΚΠΑ - Columbia University), Αντωνία Τριχοπούλου (Ελληνικό Ίδρυμα Υγείας), Walter Willett (Πανεπιστήμιο του Χάρβαρντ), Miguel Angel Martinez-Gonzalez (Πανεπιστήμιο της Ναβάρα), Cecilia Samieri και Mathilde Touvier (INSERM) και οι βραβευμένοι σεφ Μαριάννα Λειβαδιτάκη και Xavier Pellicer. Επιστημονική σύμβουλος είναι η Μαίρη Γιαννακούλια (Χαροκόπειο Πανεπιστήμιο).

Το Τέλειο Γεύμα είναι μια συμπαραγωγή μεταξύ Ελλάδας, Γαλλίας, Ισπανίας και Κορέας, σε παραγωγή των Anemon Productions, Yuzu Productions, Abacus και Bassim Pictures. Πραγματοποιήθηκε σε συμπαραγωγή με τα κανάλια ΑRTE, Cosmote TV, ΕΡΤ, RTVE και RTS με την στήριξη των Creative Europe, EKOME, CNC, ΚΟCCA και Atsas, σε διανομή από First Hand Films.

ΗΜΕΡΟΛΟΓΙΟ & ΠΑΡΑΛΛΗΛΕΣ ΔΡΑΣΕΙΣ

Η έκθεση θα φιλοξενηθεί στο πρώτο όροφο του ΕΜΣΤ από τις 14 Σεπτεμβρίου σε συνεργασία με τον εκπαιδευτικό τμήμα του μουσείου.

Καθ' όλη τη διάρκεια αυτής της περιόδου, θα πραγματοποιηθούν ειδικές εκδηλώσεις και εργαστήρια, τα οποία περιλαμβάνουν:

  • Πρεμιέρα Ντοκιμαντέρ | Το Τέλειο Γεύμα

Τετάρτη 13 Σεπτεμβρίου | Τοποθεσία: Γαλλικό Ινστιτούτο Αθηνών, Σινά 31, 106 80 | Ώρα: 20:00 | Διάρκεια 70’’

Μετά από την προβολή Θα ακολουθήσει Q&A με τον σκηνοθέτη του ντοκιμαντέρ Αλέξανδρο Μερκούρη, την σεφ Μαριάννα Λειβαδιτάκη, τον νευρολόγο Νικόλαο Σκαρμέα και την διατροφολόγο Μαίρη Γιαννακούλια και γνωριμία-γευσιγνωσία τοπικών προϊόντων και επιλεγμένων κρασιών, σε συνεργασία με το Open Farm.

  • Εγκαίνια της Έκθεσης

Πέμπτη 14 Σεπτεμβρίου | Τοποθεσία: ΕΜΣΤ | Ώρα: 20:00 - 22:00

Ειδικες Προβολές Ντοκιμαντέρ | Το Τέλειο Γεύμα

Τοποθεσία: Κινηματογράφος «ΔΑΝΑΟΣ», Λεωφ. Κηφισίας 109, 11524

  • Σάββατο 16 Σεπτεμβρίου | Διατροφή & Υγεία του Εγκεφάλου

Q&A με τον Νικόλαο Σκαρμέα, Καθηγητή Νευρολογίας ΕΚΠΑ και Columbia University και την Μαίρη Γιαννακούλια, Καθηγήτρια Διατροφής και Διαιτητικής συμπεριφοράς Χαροκόπειο Πανεπιστήμιο

  • Κυριακή 17 Σεπτεμβρίου | Διατροφή & Παιδική Παχυσαρκία

Q&A με την Δρ. Χριστίνα Κανακά-Gantenbein, Καθηγήτρια Παιδιατρικής και Διευθύντρια της Α’ Παιδιατρικής Κλινικής στο Νοσοκομείο Παίδων «Η Αγία Σοφία»

  • Δευτέρα 18 Σεπτεμβρίου | Διατροφή & Καρκίνος

Q&A με την Αντωνία Τριχοπούλου, Ακαδημαϊκός Πρόσεδρη καθηγήτρια Πανεπιστημίου Yale. Σε συνεργασία με την Ελληνική Ομοσπονδία Καρκίνου – ΕΛΛΟΚ.

  • Τρίτη 19 Σεπτεμβρίου | Διατροφή & Βιωσιμότητα

Q&A με τον Θοδωρή Τζωρτζόπουλο, Διευθυντής Περιεχομένου της ερευνητικής οργάνωσης διαΝΕΟσις.

  • Ειδικά Μαθήματα Μαγειρικής για τη Μεσογειακή Διατροφή

Ανακαλύψτε τη μαγεία της Μεσογειακής Διατροφής μέσα από ειδικά μαθήματα μαγειρικής. Όσπρια & Δημητριακά, Λαχανικά & Φρούτα, Comfort Meals & Fine Dining. Εμπλακείτε, μάθετε και δημιουργήστε υγιεινά, γευστικά γεύματα που αντιπροσωπεύουν την ουσία της Μεσογείου. Ενωθείτε με την αγάπη για τη μαγειρική και ανακαλύψτε τη χαρά της προετοιμασίας τροφής με βάση την παράδοση και την ιστορία. Επιλέξτε το μάθημα σας και αποκτήστε νέες γνώσεις που διαρκούν μια ζωή.

Μεσογειακή Διατροφή: Όσπρια & Δημητριακά (menu) 19:00-21:00 |20/9/2023

Μεσογειακή Διατροφή: Fine Dining (menu) 19:00-21:00 |22/9/2023

Μεσογειακή Διατροφή: Λαχανικά & Φρούτα (menu) 18:00-21:00 |27/9/2023

Μεσογειακή Διατροφή: Comfort Meals (menu) 18:00-21:00 |29/9/2023

Τοποθεσία: Μαθήματα Μαγειρικής, Λ.Βουλιαγμένης 299-Άγιος Δημήτριος | Με προσφορά περιορισμένων θέσεων ανά μάθημα

  • Διαγενεακό Εργαστήριο στο ΕΜΣΤ για τη Μεσογειακή Διατροφή

ΣΑΒ 23/9 - ΣΑΒ 7/10 - ΤΕΤ 11/10 - ΤΕΤ 25/10

Θεωρείτε την καθημερινή μας διατροφή κάτι σταθερό και αμετάβλητο στο χρόνο;

Προσπαθήστε να απαντήσετε στις παρακάτω ερωτήσεις: Έχετε δει ποτέ τον παγωτατζή με το τρίκυκλο να πουλάει παγωτά στο δρόμο; Ο παππούς σας παραγγέλνει τα ψώνια του από το κινητό του; Πώς θα έμοιαζε ένας food influencer στο ‘60; Φοράτε κι εσείς τα “καλά σας” στα οικογενειακά τραπέζια σήμερα;

Οι διατροφικές μας συνήθειες έχουν αλλάξει σίγουρα πολύ, επαγγέλματα που γνώριζαν οι παππούδες και οι γιαγιάδες μας μοιάζουν άγνωστα στους/ις νέους/ες του σήμερα. Μέσα από ένα βιωματικό εργαστήριο με αφορμή τη φωτογραφική έκθεση του “Foodprint”, άτομα διαφορετικών γενεών θα έχουν την ευκαιρία να ανταλλάξουν εμπειρίες, βιώματα, γνώσεις και απόψεις γύρω από τις διαφορετικές διατροφικές συνήθειες του τότε και του τώρα. Ελάτε να συζητήσουμε, να παίξουμε, να μοιραστούμε και να ανακαλύψουμε.

Τοποθεσία: ΕΜΣΤ | Συμμετοχή Δωρεάν

  • Συλλογικό έργο στο ΕΜΣΤ

Καθ’όλη τη διάρκεια της έκθεσης στο ΕΜΣΤ

Μπορεί μία εικόνα να αποτυπώσει τις αξίες της μεσογειακής διατροφής; To Foodprint, σε συνεργασία με το Εθνικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης Αθηνών (ΕΜΣΤ), το WWF Ελλάς στο πλαίσιο της καμπάνιας #Eat4Change και το Κέντρο Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης Ιεράπετρας-Νεάπολης, προσκαλεί φωτογράφους όλων των ηλικιών να συμμετάσχουν σε ένα συλλογικό φωτογραφικό έργο το οποίο θα παρουσιαστεί στο ΕΜΣΤ και θα ανανεώνεται καθόλη τη διάρκεια της έκθεσης

Οι συμμετέχοντες καλούνται να ανακαλύψουν τις αξίες της Μεσογειακής Διατροφής μέσα από τη φωτογραφία και να επικοινωνήσουν ιδέες πολιτιστικής κληρονομιάς, υγείας και βιωσιμότητας.

Περισσότερες πληροφορίες εδώ: https://foodprint-project.com/el/collaborative-project

Περισσότερες πληροφορίες: www.foodprint-project.com

ΠΑΡΑΓΩΓΗ:

ANEMON PRODUCTIONS

ΣΥΜΠΑΡΑΓΩΓΗ:

-GOETHE-INSTITUT

-ΜΟΥΣΕΙΟ ΚΥΚΛΑΔΙΚΗΣ ΤΕΧΝΗΣ

-FONDAZIONE BRESCIA MUSEI

-ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΟ ΙΔΡΥΜΑ ΤΡΑΠΕΖΑΣ ΚΥΠΡΟΥ

-ΜΟΥΣΕΙΟ ΚΥΠΡΙΑΚΩΝ ΤΡΟΦΙΜΩΝ ΚΑΙ ΔΙΑΤΡΟΦΗΣ

ΣΥΝΔΙΟΡΓAΝΩΣΗ

-ΕΘΝΙΚΟ ΜΟΥΣΕΙΟ ΣΥΓΧΡΟΝΗΣ ΤΕΧΝΗΣ ΕΜΣΤ

-ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΝΕΟΤΕΡΗΣ ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΗΣ ΚΛΗΡΟΝΟΜΙΑΣ TOY ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ

ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ

-ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΟ ΙΔΡΥΜΑ ΟΜΙΛΟΥ ΠΕΙΡΑΙΩΣ

-WWF ΕΛΛΑΣ

-ΙΔΡΥΜΑ Ι.Φ. ΚΩΣΤΟΠΟΥΛΟΥ

-CINEDOC

-ΠΡΕΣΒΕΙΑ TΗΣ ΙΣΠΑΝΙΑΣ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ

-ΠΡΕΣΒΕΙΑ TΗΣ ΙΤΑΛΙΑΣ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ

-ΠΡΕΣΒΕΙΑ TΗΣ ΚΡΟΑΤΙΑΣ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ

-ΠΡΕΣΒΕΙΑ TΗΣ ΙΣΠΑΝΙΑΣ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ

-ΠΡΕΣΒΕΙΑ TΟΥ ΜΑΡΟΚΟ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ

-ΠΡΕΣΒΕΙΑ TΗΣ ΠΟΡΤΟΓΑΛΙΑΣ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ

ΥΠΟ ΤΗΝ ΑΙΓΙΔΑ:

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΕΘΝΙΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΓΙΑ ΤΗΝ UNESCO

ΜΕ ΤΗ ΣΤΗΡΙΞΗ:

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ CREATIVE EUROPE ΤΗΣ ΕΥΡΩΠΑΪΚΗΣ ΕΝΩΣΗΣ

... σχόλια | Κάνε click για να σχολιάσεις
Επιχειρώ - epixeiro.gr
Επιχειρώ - epixeiro.gr