Καινοτομίες στην Αγροτεχνολογία: Η λύση στις συνέπειες της κλιματικής αλλαγής και της παγκόσμιας διατροφικής κρίσης
Στην εποχή που διανύουμε, όπου η κλιματική αλλαγή απειλεί πλέον την σίτιση του πλανήτη και την ασφάλεια των τροφίμων, η καινοτομία στην αγροτεχνολογία εξελίσσεται στον πιο δυνατό μας σύμμαχο, χαράσσοντας μια νέα εποχή για την αειφόρο γεωργία. Χρησιμοποιώντας προηγμένες τεχνολογίες και μέσα, όπως η θερμική και ψηφιακή φωτογραφία, η μηχανική μάθηση και η τεχνητή νοημοσύνη, οι συνέπειες στην γεωργία που προκύπτουν από την κλιματική αλλαγή μπορούν να αντιμετωπιστούν πιο αποτελεσματικά.
Δείτε επίσης: Κλιματική Αλλαγή και Γεωργία: Η Μάχη για την Παγκόσμια Διατροφή
Η farmAIr, μία καινοτομική εταιρεία στον ταχέα εξελισσόμενο τομέα της αγροτεχνολογίας, δημιουργήθηκε για να συμβάλλει με έναν βιώσιμο τρόπο στις ευάλωτες καλλιέργειες, προσφέροντας πρωτοποριακές λύσεις για την έγκαιρη ανίχνευση και αντιμετώπιση του στρες στα φυτά, αυξάνοντας την αποδοτικότητα κάθε σοδειάς.
Η συνέντευξη με τον Σταμάτη Διαβατίδη, συνιδρυτή και CFO της farmAIr, είναι άκρως αποκαλυπτική (και τρομαχτική θα έλεγα) ως προς τις συνέπειες της κλιματικής αλλαγής, ωστόσο μας δείχνει και τον δρόμο για ουσιαστικές λύσεις μέσα από αποδοτικά αγροτικά μοντέλα. Με ρεαλισμό και αισιοδοξία απαντάει πως η τεχνολογία μπορεί να ενταχθεί στην αγροτική παραγωγή, χαράσσοντας έναν διαφορετικό ορίζοντα για το μέλλον μας, πιο αποτελεσματικό, βιώσιμο και φιλικό προς το περιβάλλον.
Πού βρισκόμαστε σήμερα;
Σήμερα δυστυχώς βρισκόμαστε στο "και 5". H θερμοκρασία του πλανήτη έχει αυξηθεί περισσότερο από 1 °C κατά μέσο όρο σε σύγκριση με το επίπεδο των θερμοκρασιών που επικρατούσαν πριν από τη βιομηχανική εποχή. Οι επιστήμονες που συμμετέχουν στη διακυβερνητική επιτροπή για την κλιματική αλλαγή (IPCC), προειδοποιούν ότι η αύξηση της θερμοκρασίας του πλανήτη πέραν του 1,5 °C, θα έχει σοβαρότατες και μη αναστρέψιμες συνέπειες για το περιβάλλον και τις κοινωνίες μας. Οι επιπτώσεις είναι δεδομένες, γι’ αυτό και οι προσπάθειες που γίνονται, αποσκοπούν – μεταξύ άλλων - στη διατήρηση της αύξησης της θερμοκρασίας του πλανήτη κάτω του 1,5 °C, προκειμένου να είναι «σχετικά» διαχειρίσιμες.
Πόσο σοβαρό είναι το πρόβλημα;
Το πρόβλημα είναι πολύ σοβαρό, σύμφωνα με στοιχεία της ΕΕ για τις χώρες της. Ειδικότερα, αν ξεφύγουμε από τον 1,5 °C, τα παιδιά μας θα βιώσουν 400.000 πρόωρους θανάτους ετησίως, λόγω της ατμοσφαιρικής ρύπανσης, 90.000 θανάτους ετησίως, λόγω καύσωνα, 40 % λιγότερο διαθέσιμο νερό, αρχικά στις νότιες περιοχές της ΕΕ, 2,2 εκατομμύρια άτομα να κινδυνεύουν από παράκτιες πλημμύρες κάθε χρόνο, 190 δισ. ευρώ σε ετήσιες οικονομικές ζημίες.
Επιπροσθέτως, οι επιπτώσεις αυτές δεν είναι ισορροπημένες: για παράδειγμα οι φτωχότερες χώρες θα υποφέρουν περισσότερο αφού δεν θα έχουν τα μέσα να λάβουν μέτρα για να μετριάσουν τις επιπτώσεις, ενώ η Μεσόγειος είναι από τις περιοχές που θα πληγούν ακόμα περισσότερο σε παγκόσμιο επίπεδο, λόγω της ευαισθησίας της γεωγραφίας της. Εκτός της αύξησης της θερμοκρασίας και της έλλειψης νερού, η ακρότητα και η αναστάτωση των καιρικών φαινομένων θα πλήξουν πολύ περισσότερο τη γεωργική παραγωγή, η οποία είναι ιδιαιτέρως ευάλωτη σε τέτοια φαινόμενα. Για αυτό το λόγο, η προστασία της γεωργίας μέσα από καινοτόμες και έξυπνες λύσεις πρέπει να αποτελεί προτεραιότητα.
Έχει χτυπήσει την πόρτα του μέσου καταναλωτή;
Φυσικά και η κλιματική κρίση έχει χτυπήσει την πόρτα του μέσου καταναλωτή! Η μείωση ή ακόμα και η κατά περιπτώσεις καταστροφή της γεωργικής παραγωγής, είτε από ακραία καιρικά φαινόμενα (όπως το χαλάζι στη Σαντορίνη τον Απρίλιο, οι παγετοί στη Γαλλία, οι φωτιές στην Καλιφόρνια, η ποσότητα, συχνότητα και ένταση των βροχοπτώσεων το χειμώνα αλλά και το καλοκαίρι) ή και από την αύξηση της θερμοκρασίας (πχ η αύξηση της μέσης θερμοκρασίας το χειμώνα επηρεάζει άμεσα την ανθοφορία των φυτών) αλλάζει την βιοποικιλότητα και τη διαθεσιμότητα προϊόντων σε περιοχές που μέχρι πρότινος ήταν γνωστές για αυτά και έτσι μειώνεται η προσφορά αλλά και η ποιότητα των προϊόντων και φυσικά αυτό αντανακλάται άμεσα στις τιμές που καλείται να πληρώσει ο καταναλωτής.
Σε πολιτικό επίπεδο, τι μέτρα παίρνουν οι κυβερνήσεις;
Οι κυβερνήσεις παγκοσμίως, έστω και αργοπορημένα, έχουν εκπονήσει σχετικές πολιτικές. Ξεκινώντας από το αποτυχημένο πρωτόκολλο του Κιότο φτάσαμε το 2016 στη Συμφωνία του Παρισιού στο πλαίσιο της Σύμβασης Πλαισίου των Ηνωμένων Εθνών για την Κλιματική Αλλαγή (UNFCCC), στις συχνές Διασκέψεις των Μελών της για την Κλιματική Αλλαγή (COP), αλλά και το Στρατηγικό Σχεδιασμό (2022-31) του Οργανισμού (των Ηνωμένων Εθνών) για τα Τρόφιμα και τη Γεωργία (FAO) ο οποίος θεσπίζει 17 Στόχους Βιώσιμης Ανάπτυξης (SDG, από τον τερματισμό της φτώχειας και της πείνας μέχρι την ανταπόκριση στην κλιματική αλλαγή και τη διατήρηση των φυσικών μας πόρων).
Επιπροσθέτως, ο FAO επικεντρώνει το Στρατηγικό Σχεδιασμό σε 4 δράσεις (4 Betters), στοχεύοντας έτσι σε αποδοτικά, περιεκτικά, ανθεκτικά και βιώσιμα αγροδιατροφικά συστήματα για Καλύτερη Παραγωγή, Καλύτερη Διατροφή, Καλύτερο Περιβάλλον και Καλύτερη Ζωή για έναν κόσμο, όπου κανένας δεν θα μένει στο περιθώριο.
Η ΕΕ ως μέλος του FAO από το 1991, στηρίζει τις σχετικές δράσεις του, ενώ παράλληλα έχει εκπονήσει την "Πράσινη Συμφωνία"- ένα πρόγραμμα με στόχο να προσαρμοστούν οι πολιτικές της ΕΕ για το κλίμα, την ενέργεια, τη βιομηχανία, τη γεωργία, τις μεταφορές και τη φορολογία στον σκοπό της μείωσης των καθαρών εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου, κατά τουλάχιστον 55 % έως το 2030, προκειμένου να γίνει κλιματικά ουδέτερη ως το 2050. Ο στόχος είναι μεν φιλόδοξος, αλλά όχι ακατόρθωτος, δεδομένου του ότι όλο το εγχείρημα υποστηρίζεται από σχετικές επενδύσεις και επιχορηγήσεις.
Τι απαιτείται για την αντιμετώπιση του προβλήματος;
Συντονισμός, επαγρύπνηση, επιτάχυνση και δέσμευση. Είναι χαρακτηριστικό πως ο πόλεμος στην Ουκρανία αποδιοργάνωσε πολλά από τα τρέχοντα σχέδια αντιμετώπισης, ακόμη και στη χώρα μας, η οποία χρειάστηκε να αναστείλει το πρόγραμμα απολιγνιτοποίησης που είχε εκπονήσει. Το πρόβλημα είναι περίπλοκο και ακουμπά όλες τις εκφάνσεις της οικονομικής δραστηριότητας. Οι βραχυπρόθεσμες λύσεις δεν λειτουργούν και δυστυχώς οι κυβερνήσεις έχουν την τάση να προσπαθούν να λύσουν το πρόβλημα που έχουν στα χέρια τους και όχι αυτό που έρχεται. Η αλλαγή νοοτροπίας είναι επιβεβλημένη και τη βλέπουμε μεν να επιτυγχάνεται σταδιακά, αλλά το ερώτημα είναι αν θα γίνει τόσο γρήγορα όσο χρειάζεται, καθώς ουσιαστικά είμαστε σε ένα αγώνα δρόμου για να σώσουμε όχι γενικά τις ερχόμενες γενιές, αλλά την γενιά που έχει ήδη γεννηθεί.
Σαφέστατα καμία κυβέρνηση δεν μπορεί να λύσει το πρόβλημα, χωρίς την ενεργή συμμετοχή του ιδιωτικού τομέα και των πολιτών. Πέραν της συνείδησης και της ατομικής ευθύνης του καθενός μας, με χαρά βλέπουμε τελευταία και τη συγκέντρωση μεγάλων επενδυτικών κεφαλαίων για την Βιώσιμη Ανάπτυξη και την αντιμετώπιση της Κλιματικής Κρίσης.
Η καινοτομική λύση που δίνετε και που βρίσκεται στην αιχμή της αγροτεχνολογίας αντιμετωπίζει κατά μέτωπο τις ανησυχίες της διατροφικής σίτισης μέσω της βιώσιμης γεωργίας;
Τόσο οι παραγωγοί, όσο και οι καταναλωτές αναζητούν πλέον συνδρομή και στήριξη για να αντιμετωπιστούν οι συνέπειες της πληθυσμιακής αύξησης και της κλιματικής αλλαγής που εντείνουν τον υποσιτισμό σε πολλές περιοχές του πλανήτη. Αντιμετωπίζουμε ένα μέλλον ζοφερό για την ανθρωπότητα, καθώς εκτιμάται πως θα χρειαστεί έκταση αντίστοιχη με 2 φορές το μέγεθος της Ινδίας για να τραφεί ο πληθυσμός της γης, εάν διατηρηθούν οι ίδιες διατροφικές συνήθειες και εξακολουθήσουν να χρησιμοποιούνται οι ίδιες πρακτικές παραγωγής.
Επιπρόσθετα, ο αγροδιατροφικός τομέας, έτσι όπως λειτουργεί μέχρι σήμερα είναι υπεύθυνος για το ¼ των εκπομπών του διοξειδίου του άνθρακα. Τα προβλήματα αυτά, είναι πλέον αποδεδειγμένο ότι μπορούν να αντιμετωπιστούν μόνο μέσω της αγροτεχνολογίας. Σε αυτή την κατεύθυνση εργαζόμαστε κι εμείς.
Πώς συμβάλλει η farmAIr ως απάντηση σε ένα τόσο πολυσύνθετο πρόβλημα;
Η farmAIr λειτουργεί ως ο «Μαγνητικός Τομογράφος» του γεωπόνου και χρησιμοποιώντας Θερμική και Ψηφιακή (Οπτική) φωτογραφία, Μηχανική Μάθηση και Τεχνητή Νοημοσύνη, «βλέπει» ό,τι καμία άλλη τεχνολογία παγκοσμίως δεν μπορεί να δει μέχρι σήμερα.
Εξειδικεύεται στην φυτοπροστασία και συγκεκριμένα στην ‘Έγκαιρη και Έγκυρη Διάγνωση του Βιοτικού και Αβιοτικού Στρες των Φυτών, ενώ η τεχνολογία και οι υπηρεσίες της απευθύνονται, τόσο σε γεωργούς / καλλιεργητές, όσο και σε άλλες εταιρείες αγροτεχνολογίας και εταιρείες γεωργικών μηχανημάτων (έξυπνα τρακτέρ, ψεκαστικά drones, αγροτικά robot ή και θερμοκήπια) που θα ήθελαν να εμπλουτίσουν ή και να βελτιώσουν τις υπηρεσίες που παρέχουν στους πελάτες τους.
Ειδικότερα, οι καλλιεργητές, με τη βοήθεια της farmAIr, έχουν το χρόνο να δράσουν, να θεραπεύσουν μολυσμένα φυτά, να προλάβουν τη μετάδοση ασθενειών στο υγιές κομμάτι του χωραφιού τους, καθώς και να διαχειριστούν καλύτερα και πιο στοχευμένα την άρδευση, τη χρήση λιπασμάτων και φυτοφαρμάκων.
Πώς η τεχνολογία της farmAIr βοηθά στην προώθηση των στόχων της Διεθνούς Οργάνωσης Τροφίμων και Γεωργίας (FAO) για βελτιωμένη γεωργική παραγωγή και εν γένει για ένα διατροφικό, περιβαλλοντικό και ποιοτικό βιοτικό επίπεδο;
H farmAIr συντάσσεται με το Στρατηγικό Σχεδιασμό της Διεθνούς Οργάνωσης Τροφίμων και Γεωργίας (FAO) 2022-31, για Καλύτερη Παραγωγή, Καλύτερη Διατροφή, Καλύτερο Περιβάλλον και Καλύτερη Ζωή. Τα 4 Betters αντανακλούν και βασίζονται στις διασυνδεδεμένες οικονομικές, κοινωνικές και περιβαλλοντικές διαστάσεις των συστημάτων αγροδιατροφής. Αυτές οι διασυνδέσεις τείνουν να εκδηλώνονται σε τρεις κύριους τομείς: τη γεωργική παραγωγικότητα, τις περιβαλλοντικές επιπτώσεις και την κοινωνική βιωσιμότητα (δεδομένου ότι η παραγωγικότητα συνδέεται κυρίως με την οικονομική βιωσιμότητα). Έτσι, η προσέγγιση των συστημάτων αγροδιατροφής του FAO θέτει τη γεωργία, πέρα από τις παραγωγικές και μακροοικονομικές λειτουργίες της, ως το μέσο για την πραγματοποίηση της επισιτιστικής ασφάλειας και των ανθεκτικών μέσων διαβίωσης, την προώθηση της καινοτομίας και τον καταλύτη επενδύσεων και συνεργασιών.
Μπορείτε να μας εξηγήσετε πώς τα 4 Betters εναρμονίζονται με την τεχνολογία της farmAIr;
Καλύτερη παραγωγή: «Είναι προτιμότερο να προλαμβάνεις παρά να θεραπεύεις», έλεγε ο Ιπποκράτης το 460 π.Χ. Η έγκαιρη και έγκυρη διάγνωση του στρες των φυτών αυξάνει την ποιότητα και την ποσότητα της καλλιέργειας, ενώ ταυτόχρονα μειώνει το κόστος. Οι καλλιεργητές μπορούν πλέον να ελέγχουν τις παρεμβάσεις στο απολύτως απαραίτητο μέτρο και να αποτρέπουν την επέκταση των ζημιών στις καλλιέργειες που θα συνέβαιναν, αν δεν ανιχνεύονταν έγκαιρα. Μπορούν να αυξήσουν την αποδοτικότητα της ομάδας τους, βελτιστοποιώντας τον χρόνο των γεωπόνων, ώστε να επικεντρωθούν στην αντιμετώπιση του προβλήματος, αντί να προσπαθούν να το εντοπίσουν και του εργατικού δυναμικού τους, εφαρμόζοντας στοχευμένη άρδευση, χρήση λιπασμάτων και ψεκασμών.
Καλύτερη διατροφή: Η έγκαιρη και ακριβής ανίχνευση του στρες των φυτών είναι το κλειδί για να δοθεί χρόνος στον παραγωγό να αντιμετωπίσει τυχόν ασθένειες και να σώσει τα φυτά, εξασφαλίζοντας την ετήσια παραγωγή και παρέχοντας επισιτιστική ασφάλεια. Η έγκαιρη αντιμετώπιση είναι σημαντική όχι μόνο για την ποσότητα της σοδειάς, αλλά και για την ποιότητά της. Οι παραγωγοί μπορούν να βελτιώσουν τη θρεπτική αξία των προϊόντων τους, χρησιμοποιώντας την απολύτως απαραίτητη ποσότητα φυτοφαρμάκων και λιπασμάτων.
Καλύτερο περιβάλλον: Οι εκτεταμένες και τυφλές παρεμβάσεις που έπρεπε να ακολουθήσουν οι αγρότες μέχρι σήμερα μπορούν να μειωθούν σημαντικά με ανίχνευση της καταπόνησης των φυτών και τη γεωργία ακριβείας. Οι καλλιεργητές έχουν την δυνατότητα για εξοικονόμηση νερού, έλεγχο στην ποσότητα των φυτοφαρμάκων και των λιπασμάτων και μείωση της ενέργειας, του κόστους και των εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα, προκειμένου να προστατεύουν τα φυτά, το έδαφος και τη βιοποικιλότητα που υποστηρίζεται από αυτά.
Καλύτερη ζωή: Χρησιμοποιώντας την πλατφόρμα της farmAIr, οι καλλιεργητές εντάσσονται στο παγκόσμιο «ψηφιακό χωριό» που επιτρέπει στους αγροτικούς πληθυσμούς να συμμετέχουν στις τελευταίες εξελίξεις των αγροτικών λύσεων και να γίνουν μέρος των ολιστικών προσεγγίσεων. Η farmAIr βελτιώνει την ποιότητα ζωής και μειώνει τις ανισότητες μεταξύ αστικών και αγροτικών περιοχών, καθώς και το χάσμα μεταξύ πλούσιων και φτωχών, γυναικών ή ανδρών καλλιεργητών.
Πώς λειτουργεί όμως η farmAIr, ποια είναι τα οφέλη για τις καλλιέργειες;
Η κατοχυρωμένη τεχνολογία αναγνωρίζει το στρες των φυτών σε επίπεδο φύλλου, πολύ πριν την έκφανση οποιωνδήποτε συμπτωμάτων, δίνοντας στον γεωργό τον απαραίτητο χρόνο αντίδρασης. Σε μερικές ασθένειες, όπως οι ασθένειες ξύλου, το πρόβλημα αναγνωρίζεται 2-3 χρόνια πριν την εμφάνιση συμπτωμάτων, εμποδίζοντας έτσι την εξάπλωση της ασθένειας στο υγιές κομμάτι των κτημάτων τους και εξοικονομώντας τους το 35% του σχετικού κόστους, κατά μέσο όρο.
Οι αγρότες, μεταξύ άλλων υπηρεσιών που προσφέρει η εταιρεία (καιρικά δεδομένα, δεδομένα εδάφους δείκτες βλάστησης, περιεκτικότητας νερού, χλωροφύλλης κ.α.), μπορούν να οδηγηθούν στα προβληματικά σημεία της καλλιέργειάς τους με το κινητό ή το tablet τους με ακρίβεια, αλλά και να «κατεβάσουν» τη Συγκεντρωτική Έκθεση Διάγνωσης του κάθε χωραφιού τους, σε μορφή pdf, για να τη μοιραστούν με την επιστημονική τους ομάδα.
Μετά την εγγραφή στην πλατφόρμα, η χρέωση γίνεται ανά στρέμμα /έτος, ενώ η συλλογή των δεδομένων των χωραφιών, γίνεται με τη χρήση εμπορικών drones. Οι γεωργοί έχουν τη δυνατότητα να επιλέξουν μεταξύ:
- Της Υπηρεσίας Ολοκληρωμένης ∆ιάγνωσης (End-2-End), όπου η αεροφωτογράφιση γίνεται από την εξειδικευμένη ομάδα της farmAIr.
- Της Υπηρεσίας Απλής ∆ιάγνωσης (Bring Your Own Image): όπου υπό την καθοδήγηση από εμάς για την αεροφωτογράφιση των χωραφιών τους, με δικό τους συμβατό drone, το οποίο φέρει θερμική και ψηφιακή κάμερα λαμβάνουν σε οικονομικότερη τιμή και σε μεγαλύτερη ευελιξία τα αποτελέσματα στην πλατφόρμα μας.
Πού εφαρμόζεται σήμερα η τεχνολογία αυτή;
Σήμερα η τεχνολογία και οι υπηρεσίες της farmAIr εφαρμόζονται με μεγάλη επιτυχία στον ελληνικό αμπελώνα. Από τη σύστασή μας μέχρι σήμερα, έχουμε 28 ευχαριστημένους συνεργάτες, μεταξύ των μεγαλύτερων οινοποιείων της χώρας, αγροτικούς συνεταιρισμούς, φυτώρια αλλά και ιδιώτες. Άμεσος στόχος της εταιρείας είναι η σταδιακή επέκτασή της στις παραδοσιακές οινοποιητικές χώρες της Γαλλίας, Ιταλίας, Ισπανίας, Πορτογαλίας, Χιλής, Αργεντινής, Νοτίου Αφρικής, Αυστραλίας αλλά και στην Καλιφόρνια.
Τέλος, η συνεργασία μας με τις εταιρείες αγροτεχνολογίας και εταιρείες γεωργικών μηχανημάτων, γίνεται κατόπιν συνεννόησης για εξατομικευμένη αντιμετώπιση των αναγκών τους, την πιθανή ανάπτυξη επιπλέον λογισμικού, αλλά και τη συμφωνία και του τρόπου των σχετικών χρεώσεων.
Ποιοι είναι οι επόμενοι στόχοι της farmAIr;
Πέρα από την επέκταση και σε άλλες καλλιέργειες, όπως π.χ. εσπεριδοειδή, σόγια, κλπ., η farmAIr αναπτύσσει συνεργασία με άλλες εταιρείες αγροτεχνολογίας και γεωργικών προϊόντων. Έχει υπογράψει μνημόνια συνεργασίας με 2 επιχειρήσεις θερμοκηπίων, ενώ είναι σε συζητήσεις και με εταιρείες Indoor Vertical Farming και εταιρείες έξυπνων τρακτέρ για τη σύναψη συνεργασιών, ανταλλαγή ή και από κοινού ανάπτυξη νέων τεχνολογιών και αμοιβαίως επωφελών εμπορικών συνεργασιών, οι οποίες θα την εγκαθιδρύσουν ως έναν αξιόπιστο συνεργάτη των διεθνών φορέων και εταιρειών.
Επίσης, έχει υπογράψει μνημόνιο συνεργασίας με εταιρεία η οποία, μέσα στα επόμενα δυο χρόνια, θα τοποθετήσει σε τροχιά δορυφόρους που θα έχουν τη δυνατότητα λήψης υψηλής ανάλυσης ψηφιακών αλλά και θερμικών φωτογραφιών και της οποίας η farmAIr είναι ήδη beta tester.
Έχει κάνει επαφές με ασφαλιστικούς φορείς αλλά και διεθνείς οργανισμούς πιστοποίησης, έτσι ώστε να γίνει χρήση της τεχνολογίας και των υπηρεσιών της και στο κομμάτι των γεωργικών αποζημιώσεων και της χαρτογράφησης των προκλήσεων που αντιμετωπίζουν σημαντικές γεωργικές περιοχές του πλανήτη μας.
Επιπροσθέτως, είναι σε επαφή με το ερευνητικό κέντρο Αθηνά, με το Institute of Agricultural Engineering, ARO, με το Cyprus University of Technology με το Wageningen University & Research (WUR) της Ολλανδίας αλλά και με το EIT Food (Ευρωπαϊκό Ινστιτούτο Καινοτομίας και Τεχνολογίας, συγχρηματοδοτούμενο από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή) για την ανάπτυξη νέων τεχνολογιών και εφαρμογών στο χώρο της αγροτεχνολογίας.
Η farmAIr έχει λάβει διεθνείς διακρίσεις. Πόσο σημαντικό είναι αυτό για την εξέλιξή της αλλά και για την προσφορά της στο μελλοντικό αποτύπωμα της ζωής στον πλανήτη;
Πολύ σημαντικό αν αναλογιστεί κανείς πως η farmAIr είναι μια ελληνική νεοφυής εταιρεία αγροτεχνολογίας
Ειδικότερα η farmAIr:
- Το 2021, 2022 και 2023 επιλέχθηκε ανάμεσα από 4,000 εταιρείες Deep Tech, να παρουσιάσει την τεχνολογία της στη Γαλλία στο Hello Tomorrow Global Summit
- Αρχές 2022 ήταν μια εκ των 5 εταιρειών στην κατηγορία Cultivating Ag-Tech category που επιλέχθηκε να παρουσιάσουν την τεχνολογία τους στον Καναδά, στα πλαίσια του Inventures 2022 Startup Pitch Event
- Τον Αύγουστο του 2022 επιλέχθηκε από το Plug and Play Tech Center ως μια εκ των 14 εταιρειών Αγροτεχνολογίας (top 2% παγκοσμίως) και συμμετείχε στο Plug and Play AgTech Batch 6 acceleration program το οποίο παρείχε διεθνή αναγνωσιμότητα αλλά και πολλαπλά οφέλη για συνεργασίες
- Τον Οκτώβριο του 2022 επιλέχθηκε ως μια από τις 9 εταιρείες παγκοσμίως που κλήθηκαν να παρουσιάσουν την τεχνολογία τους στο Silicon Valley AgTech Conference του Edge Computing World
- Τον Οκτώβριο του 2022 αναδείχτηκε στο top-10 του World Agri Tech finalists στο διαγωνισμό της Food Tech Challengers
- Στις 2 Νοέμβριου του 2022, ανήλθε στο Top-5 εταιρειών (αδιακρίτως κλάδου) του BASF Innovation Hub 2022 Greece
- Το Δεκέμβριο του 2022 έφτασε στο Top-7 στο διεθνή διαγωνισμό «Leveraging the Power of Digital Farming» της Bayer
- Το Δεκέμβριο του 2022 κέρδισε το πρώτο βραβείο startup εταιρειών στο διαγωνισμό «GreenTech Challenge 2022» του Εθνικού Μετσόβιου Πανεπιστημίου και της UNESCO Chair on Green Innovation & Circular Economy που συνδιοργάνωσε η mantis
- Το Φεβρουάριο του 2023, έφτασε στις 16 εταιρείες (Top 8% παγκοσμίως) του προγράμματος StartLife Accelerate, Agrifoodtech Accelerator του πανεπιστημίου Wageningen
- Το Μάρτιο του 2023 έγινε μέλος του Microsoft for Startups Founders Hub
- Τον Μάιο του 2023 ανήλθε στο top 6% των εταιρειών που επιλέγονται από το CB Insights’ analyst briefing process
- Τον Ιούνιο του 2023 έφτασε στις 10 εταιρείες (Top 5.5% παγκοσμίως) του Agri 4 Future Food Acceleration Programm - AG4FF και συνεχίζει στο πρόγραμμα για την επιλογή της ως 5 εκ των οποίων θα λάβουν χρηματοδότηση από την διοργανώτρια, dpixel
- Τον Ιούνιο του 2023 μπήκε στο πρόγραμμα Seedbed 2023 του EIT Food ανάμεσα από 400 εταιρείες, πέρασε στο top 10% και συνεχίζει για το top 5 εταιρειών
- Τον Ιούνιο του 2023 επιλέχθηκε να μπει στο πρόγραμμα Test Farms της EIT Food όπου σε συνεργασία με ειδικούς γεωπόνους αλλά και μεγάλης ευρωπαϊκής φάρμας η οποία καλλιεργεί 75 χιλιάδες εκτάρια, θα εξελίξει περαιτέρω την τεχνολογία της εντός του επόμενο 12μήνου
Τόσο αυτές οι διακρίσεις όσο και οι προτάσεις που διαρκώς λαμβάνει η farmAIr για συμμετοχές σε νέους διαγωνισμούς, που συχνά οδηγούν και σε ιδιαίτερα επωφελείς συνέργειες, επιβεβαιώνουν διαρκώς το όραμα της ίδρυσής της και της αρχικής της ιδέας να εξασφαλίσει λύσεις, ποιότητα και βιώσιμη ανάπτυξη στις καλλιέργειες που θα την εμπιστευθούν.
Η ανάπτυξη της τεχνολογίας και των υπηρεσιών της εταιρείας, έχει υποστηριχθεί μέχρι σήμερα αποκλειστικά με ίδια κεφάλαια, προσωπικό χρόνο αλλά και την πολυετή τεχνογνωσία της πενταμελούς ομάδας της και των πολύτιμων εξωτερικών συνεργατών της, οπότε κάθε διάκριση είναι ένα μεγάλο ευχαριστώ, μια αναγνώριση και μια επιβράβευση για την προσφορά της σε αυτές αλλά και τις επόμενες γενιές ανθρώπων, ενθαρρύνοντας παράλληλα τη farmAIr να επεκτείνει και να μεταδώσει το όραμά της σε όλο τον κόσμο.
Σχόλια