Πολλές φορές αγοράζοντας ζαρζαβατικά και φρούτα καθώς και άλλες πρώτες ύλες απόλυτα πρόθυμοι για να δημιουργήσουμε εύγεστα πιάτα αναρωτιόμαστε ποιά από αυτά τα βρίσκουμε σε ό,τι πράγματι θα ονομάζαμε “στην εποχή τους”.
Στην καλύτερή τους συγκυ(αι)ρία. Τη στιγμή που η φύση συνομωτεί για να ευδοκιμήσουν και να απλώσουν τη νοστιμιά τους απλόχερα και γενναιόδωρα.
Μια κάποια ευγνωμοσύνη λοιπόν, ένας κάποιος σεβασμός και λίγη γνώση αποτελούν τα ιδανικά συστατικά για να απολαύσουμε τις γεύσεις όπως μας προσφέρονται και ταυτόχρονα όπως τους αξίζει.
Η λίστα “της εποχής”
Ο Ιούλιος είναι κυριολεκτικά ο μήνας της αφθονίας και η εβδομάδα που διανύουμε, κυριολεκτική καρδιά του καλοκαιριού. Τα φρούτα είναι ολόγιομα με γεύση και γλύκα και τα λαχανικά πλούσια και δροσερά.
Καθώς το καλάθι μας βαραίνει με καρπούζια και πεπόνια ας δούμε τι άλλο είναι στην εποχή του και ας χρειαστεί να χρησιμοποιήσουμε καροτσάκι για να μεταφέρουμε τον γευστικό μας θησαυρό στο σπίτι.
Τα λαχανικά
Τα ελληνικά υπαίθρια κηπευτικά που είναι στην πιο νόστιμη εποχή τους δεν περιορίζονται στα αγγουράκια, τις ντομάτες, τις πιπεριές, τα κολοκύθια, τις μελιτζάνες και τις μπάμιες αλλά εκτείνονται σε εκείνα που κυριολεκτικά μπορούν να απογειώσουν τα ελαφριά ή και τα πιο γεμάτα γεύματα μας αυτήν την εποχή.
Συνοδευτικά στα κύρια πιάτα μας ή ατόφια σε μπολάκια τα αμπελοφάσουλα, η αρμύρα, ο κρίταμος οι κολοκυθοανθοί και κολοκυθοκορφάδες δίνουν μια άλλη καλοκαιρινή νοστιμιά που θυμίζει αύρα θαλασσινή και δροσερούς αγρούς.
Και ας μην ξεχνάμε τα αρωματικά βότανα, τον βασιλικό, τον δυόσμο, την κάπαρη που σε συνδυασμό με τα παραπάνω - αλλά και με τα παρακάτω - μπορούν να δημιουργήσουν αξέχαστες καλοκαιρινές γεύσεις.
Τα φρούτα
Εντάξει, φυσικά και είναι η ιδανική εποχή για να φάει κανείς πεπόνι αλλά και ροδάκινα. Και γιατί όχι σε συνδυασμό. Και ναι δεν τα ξεχάσαμε. Και καρπούζια. Σηκώστε τα και βρείτε τα πιο ελαφριά. Στο παιχνίδι της νοστιμιάς το λάφυρο είναι η γλυκύτητα που κλείνουν μέσα τους τα πιο γινωμένα καρπούζια.
Και όλα αυτά τα φρουτένια μπιχλιμπίδια, τα στολίδια του καλοκαιριού. Οι φράουλες, τα βερίκοκα, τα κεράσια και τα νεκταρίνια. Αλλά και το βύσσινο που δεν λείπει αυτόν τον μήνα.
Τα δαμάσκηνα, τα σταφύλια και φυσικά τα σύκα που είναι λίγο πιο νόστιμα όταν “κλαπούν” και φαγωθούν επιτόπου σε κάποιο Κυκλαδονήσι.
Τα αχλάδια και οι κρατσανές κοντούλες, τα πορτοκάλια του καλοκαιριού, τα μούσμουλα, τα ακτινίδια, τα μοσχομυριστά λεμόνια και τα μανταρίνια.
Τα της θάλασσας
Κυδώνια, μύδια και αστακοί με μπόλικη ψίχα και ψάρια με περισσότερα ω3 λιπαρά. Σαρδελίτσες, κέφαλοι, σκάροι, λαβράκια, μαγιάτικα, μελανούρια και αθερίνες θα σας μεταφέρουν δίπλα στη θάλασσα ακόμα και αν δεν είστε κάπου κοντά της.
Σχόλια