Tech Tour South East 2023: H Ευρώπη κάνει το Scaleup στο DeepTech και τις μεγάλες χρηματοδοτήσεις
Η δεύτερη μέρα του Tech Tour South East 2023 πραγματοποιήθηκε στο Ζάππειο Μέγαρο σήμερα Παρασκευή 7 Ιουλίου με ακόμα μεγαλύτερη συμμετοχή, μια και στους εκατοντάδες επενδυτές από την Ελλάδα και την Ευρώπη προστέθηκαν και πάνω από 20 Startups οι οποίες έκαναν παρουσίαση με στόχο την χρηματοδότηση και την ευρωπαϊκή επέκταση.
Δείτε εδώ τι έγινε την πρώτη ημέρα του Tech Tour South East 2023.
Η μέρα όμως είχε και μερικά εξαιρετικά ενδιαφέροντα πάνελ αλλά και την εναρκτήρια ομιλία του αναπληρωτή υπουργού Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών, Νίκου Παπαθανάση.
Το Tech Tour είναι μια από τις μεγαλύτερες και παλιότερες κοινότητες επενδυτών στην Ευρώπη με πάνω από 1.000 επενδυτές, ιδιώτες, VCs και μεγάλες εταιρείες ενώ πάνω από 1.000 Startups, που έχουν υποστηριχθεί έχουν σηκώσει πάνω από 18 δισ. κεφαλαίων τα τελευταία έξι χρόνια. Κάθε χρόνο πραγματοποιούνται πάνω από 25 εκδηλώσεις σε πόλεις της Ευρώπης με διάφορες θεματικές, καλύπτοντας όλες τις τεχνολογίες και τομείς αιχμής, συνδέοντας τα τοπικά οικοσυστήματα. Το Tech Tour της Αθήνας υλοποιήθηκε για δεύτερη φορά φέτος με την υποστήριξη της Ελληνικής Αναπτυξιακής Τράπεζας Επενδύσεων (EATE) και άλλα σημαντικά μέλη του ελληνικού οικοσυστήματος και επανέρχεται, σε μόνιμη βάση μάλιστα, το 2024.
Νίκος Παπαθανάσης: Η Ελλάδα θα συνεχίσει την πετυχημένη πορεία ανάπτυξης και επενδύσεων με ακόμα μεγαλύτερη ώθηση
Ο αναπληρωτής υπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών Νίκος Παπαθανάσης πραγματοποίησε την εναρκτήρια ομιλία της δεύτερης μέρας της εκδήλωσης αναφέροντας: «Η Ελλάδα είναι μια σταθερή χώρα, με σταθερή κυβέρνηση, με τα τελευταία χρόνια να έχει υλοποιήσει μια στρατηγική μεταρρυθμίσεων η οποία άλλαξε τη θέση και το κύρος της χώρας. Ψηφιοποιήσαμε το κράτος, άλλαξε προς το καλύτερο το δημοσιονομικό προφίλ της χώρας και δόθηκε έμφαση στην προσέλκυση επενδύσεων. Μειώθηκαν πάνω από 50 φόροι και η ανάπτυξη της χώρας έφτασε σε επίπεδα ρεκόρ στην ευρωπαϊκή ένωση προσελκύοντας μεγάλες ιδιωτικές επενδύσεις από το εξωτερικό. Επίσης αναπτύχθηκαν πολλά χρηματοδοτικά εργαλεία τόσο για μικρομεσαίες εταιρείες όσο και για Startups. Θα συνεχίσουμε την πετυχημένη στρατηγική και τη νέα τετραετία θωρακίζοντας δημοσιονομικά την χώρα, αυξάνοντας την ανάπτυξη αλλά και τις επενδύσεις κάτι που θα φέρει νέες δουλείες υψηλής αξίας. Η επενδυτική βαθμίδα θα είναι εξαιρετικά βοηθητική στους στόχους μας, ενώ βασικές μας προτεραιότητες είναι η μείωση του χρέους, οι επενδύσεις στις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας αλλά και να αυξήσουμε τις εξαγωγές στο 60% του ΑΕΠ. Τα 72 δις Smart Money που έρχονται τα επόμενα χρόνια είναι τα μεγαλύτερα κεφάλαια που έχει λάβει ποτέ η Ελλάδα και αυτά θα προσελκύσουν άλλα 30 δις από ιδιώτες επενδυτές και θα έχουν την δύναμη να αλλάξουν μια και καλή την χώρα και να βάλουν την Ελλάδα σε τροχιά σταθερής ανάπτυξης σε τομείς όπως το Digital, το Green Tech, οι νέες δεξιότητες αλλά και η κοινωνική συνοχή. Επίσης τα επιχειρηματικά κεφάλαια είναι επίσης σε υψηλά επίπεδα, με την κυβέρνηση να έχει δημιουργήσει ένα ιδανικό πλαίσιο για την βιώσιμη ανάπτυξη της καινοτομικής επιχειρηματικότητας και θέλουμε να προσελκύσουμε την ελληνική διασπορά σε όλα τα επίπεδα, με την EATE να είναι στον πυρήνα αυτών των προσπαθειών».
Γιάννης Τσακίρης: Η Ελλάδα μέσα σε 4 χρόνια έχτισε ένα ανταγωνιστικό οικοσύστημα χρηματοδότησης Startups
Στο πρώτο πάνελ με συντονισμό της Κατερίνας Πραματάρη, partner του Uni.Fund, συμμετείχαν εκπρόσωποι ευρωπαϊκών VCs, της Ε.Ε αλλά και του ευρωπαϊκού ταμείου επενδύσεων όπως για παράδειγμα ο Stephane Quaki από το EIC and SMEs Executive Agency και η Βιβή Παπασούλη από το EIF. Στο πάνελ συμμετείχε και ο πρώην υφυπουργός ανάπτυξης και επενδύσεων, Γιάννης Τσακίρης με μακρά και πετυχημένη πορεία στον χώρο της δημιουργίας χρηματοδοτικών εργαλείων σε πανευρωπαϊκό επίπεδο. Όπως σημείωσε ο Γιάννης Τσακίρης όταν ανέλαβε το χαρτοφυλάκιο του στο υπουργείο ανάπτυξης στην ουσία δεν υπήρχε ένα σύγχρονο χρηματοδοτικό πλαίσιο επιχειρήσεων στην χώρα μας, ειδικά σε ότι έχει να κάνει με τις Startups. Η δημιουργία του Equifund με ευρωπαϊκές και εθνικές πηγές χρηματοδότησης, δημιούργησε τη πρώτη γενιά ελληνικών VCs, οι οποίες σε συνδυασμό με τη δημιουργία του Elevate Greece, αλλά και το σχετικό νομικό και ρυθμιστικό πλαίσιο για εμπορευματοποίηση της έρευνας, τις Spinoffs και τις πολλές δράσεις εξωστρέφειας έφερε πολλές επιτυχίες χρηματοδοτήσεων και εξαγορών στις Ελληνικές Startups. Όπως ανέφερε ο Γιάννης Τσακίρης είναι πραγματικά θαυμαστό ότι σήμερα υπάρχουν 17 ελληνικά VCs, η πλειοψηφία των οποίων υποστηρίζεται από την Ελληνική Αναπτυξιακή Τράπεζα Επενδύσεων, τα οποία δημιουργούν τη νέα γενιά επενδυτικών κεφαλαίων, προσελκύοντας ιδιώτες επενδυτές από την Ελλάδα και το εξωτερικό.
Η ανάγκη για πανευρωπαϊκή χρηματοδότηση Startups πέραν του Β’ γύρου Από το ίδιο πάνελ έγινε σαφές ότι η Ευρώπη έχει μερικές δεκάδες χιλιάδες Startups DeepTech σε τομείς αιχμής οι οποίες δεν βρίσκουν χρηματοδότηση ανάπτυξης (Growth Stage). Αναφερόμαστε σε χρηματοδοτήσεις Β,Γ,Δ γύρου ενώ ελάχιστα χρηματιστήρια στην Ευρώπη μπορούν να υποστηρίξουν σωστά τις Startups. Με αυτό τον τρόπο οι ευρωπαϊκές Startups με προϊόντα υψηλής αξίας και καινοτομίας καταλήγουν στις Η.Π.Α. μια και εκεί υπάρχει και ενοποιημένη αγορά αλλά και πιο ώριμο επενδυτικό οικοσύστημα που παίρνει και τα απαραίτητα ρίσκα. Σε επίπεδο Ευρωπαϊκής Ένωσης έχει καταρτιστεί ένα μεγάλο πλάνο χρηματοδότησης αλλά υποστήριξης καινοτόμων εταιρειών σε κρίσιμους τομείς όπως το DeepTech, ΑΙ, κβαντικοί υπολογιστές, σπάνιες γαίες και πρώτες ύλες έτσι ώστε να παραμένουν στην Ευρώπη. Όπως μας ανέφερε ο Πρόεδρος της ΕΑΤΕ, Χάρης Λαμπρόπουλος, έχει δημιουργηθεί το ευρωπαϊκό χρηματοδοτικό Funds of Funds Tech Champions (ETCI) με εθνικές συμμετοχές και κεφάλαια άνω των 4 δις ευρώ το οποίο θα χρηματοδοτήσει VC και PE funds για να χρηματοδοτήσουν με τη σειρά τους Startups σε φάση ανάπτυξης και με κεφάλαια άνω των 30 εκατ. ευρώ. Ήδη συμμετέχουν πέντε κράτη. Επίσης, άλλη μια παρόμοια προσπάθεια έχει ξεκινήσει ήδη από την ΕΑΤΕ, την BPI France και άλλες επενδυτικές τράπεζες, με την ονομασία Scale Europe Initiative.
H ανάγκη για πανευρωπαϊκή ενοποίηση και σε επίπεδο Startups και η φούσκα των μονόκερων
Σε ένα επίσης εξαιρετικά ενδιαφέρον πάνελ το οποίο συντόνισε η CEO της ΕΑΤΕ, Αντιγόνη Λυμπεροπούλου, συμμετείχαν εκπρόσωποι ελληνικών VCs και μετέφεραν τις εμπειρίες τους μέχρι σήμερα και πως βλέπουν το μέλλον στον τομέα τους. Όλοι συμφώνησαν ότι η Ελλάδα έχει ωριμάσει αρκετά σε όλα τα επίπεδα, έχουμε μπει στο ραντάρ ξένων επενδυτών και έχουμε σαν χώρα Έλληνες ερευνητές υψηλού επιπέδου, ειδικά στο πεδίο του STEM, οι οποίοι είναι υπεύθυνοι για το 1% των παγκόσμιων επιστημονικών δημοσιεύσεων σε τομείς DeepTech μάλιστα.
Ο Μάρκος Βερέμης, partner του BigPi VC, επεσήμανε ότι οι founders δεν θα πρέπει να έχουν μόνο στο μυαλό τους το γρήγορο Exit, ούτε φυσικά να γίνουν οι εταιρείες τους μονόκεροι αλλά θα πρέπει να αποκτήσουν μια νοοτροπία συνεχούς ανάπτυξης, εξαγοράζοντας άλλες εταιρείες σε πανευρωπαϊκό ή σε παγκόσμιο επίπεδο και έδωσε το παράδειγμα της Workable, η οποία πριν μερικά χρόνια απέρριψε μια πρόταση εξαγοράς από το LinkedIn ύψους 150 εκατ. δολαρίων και τώρα αξίζει περίπου 500 εκατομμύρια και αναπτύσσεται ακόμα. Επίσης, μαζί με τον Γιώργο Καραντώνη, partner του Metavallon VC, επεσήμαναν ότι δεν υπάρχει ακόμα η νοοτροπία των πολλών αλλαγών εργασίας σε κρίσιμους τομείς για μια Startup όπως είναι οι developers (οι οποίοι μένουν κατά μέσο όρο 4 χρόνια στις εταιρείες τους), αλλά για το κατακερματισμένο επενδυτικά, νομικά, κανονιστικά, φορολογικά Ευρωπαϊκό πλαίσιο κάτι που αναγκάζει πολλές φορές τις ευρωπαϊκές Startups να κατευθύνονται πρώτα στις Η.Π.Α. για να πουλήσουν τα προϊόντα και τις υπηρεσίες τους. Τέλος, ο Μιχάλης Στάγκος, partner στο L-Stone VC, ανέφερε ότι εκτός από τις τεχνολογίες αιχμής υπάρχουν και τομείς που ενδιαφέρουν τόσο τον ίδιο όσο και το fund, όπως για παράδειγμα η πρωτογενή παραγωγή, οι δημιουργικές βιομηχανίες και η γαλάζια οικονομία, όπου η Ελλάδα θα μπορούσε να πρωτοστατήσει.
Οι Startups που έκαναν Pitch σε επενδυτές
Το σημαντικό δρώμενο της δεύτερης ημέρας ήταν σε κάθε περίπτωση η παρουσίαση πάνω από 20 Startups από Ελλάδα και τα Βαλκάνια μπροστά σε επενδυτές και σε τομείς όπως Mobility, Fintech, Digital Platforms και Space. Οι ελληνικές Startups που παρουσίασαν είναι οι: Clio Muse, Finloup, Bibe Coffee, DeepSea Technologies, e-satisfation.com, Lastmily, MOPTIL, Angely, Bitrezus, Caius, Insighio.
Σχόλια