Το Μουσείο Μπενάκη σε συνεργασία με τη Βρετανική Πρεσβεία στην Αθήνα παρουσιάζει ανάμεσα στη ροή της αφήγησης των μόνιμων εκθεμάτων του Μουσείου Ελληνικού Πολιτισμού καθώς και της Πινακοθήκης Γκίκα, την αναδυόμενη έκθεση «GRAND TOUR».
Η έκθεση συναποτελείται από δεκαεπτά έργα τέχνης που μέχρι προσφάτως κοσμούσαν το υπέροχο εσωτερικό του κτιρίου της Βρετανικής Πρεσβευτικής Κατοικίας στην οδό Λουκιανού, το οποίο υπήρξε κάποτε κατοικία του μεγάλου Έλληνα πολιτικού Ελευθέριου Βενιζέλου.
Ουσιαστικά, καθώς η Βρετανική Πρεσβευτική Κατοικία κλείνει τις πόρτες της στο κοινό για τα ερχόμενα δύο περίπου χρόνια, όσο δηλαδή και θα διαρκέσουν οι εκτεταμένες εργασίες συντήρησης και ανακαίνισης του κτιρίου της, τα έργα παραχωρούνται από την Κυβερνητική Συλλογή Τέχνης του Ηνωμένου Βασιλείου σε καθεστώς μακροχρόνιου δανεισμού προς έκθεση στο Μουσείο Μπενάκη.
Ένα εικαστικό και γλαφυρά αφηγηματικό "Grand Tour"
Τα δεκαεπτά έργα τέχνης από τον 19ο και τον 20ό αιώνα εντάσσονται στους χώρους των μόνιμων συλλογών του Μουσείου Ελληνικού Πολιτισμού και της Πινακοθήκης Γκίκα και γίνονται μέρος της υπάρχουσας μουσειακής αφήγησης. Και κάπως έτσι, εμπλουτίζουν τις εκθέσεις με απρόσμενα, νέα και ταυτόχρονα συντελεσμένα συναπαντήματα, αναδεικνύοντας και εξιστορώντας τις κοινές ιστορίες των δύο πολιτισμών, του Ηνωμένου Βασιλείου και της Ελλάδας.
Με μόνη εξαίρεση το διάσημο πορτραίτο του Λόρδου Βύρωνα, το οποίο είχε ήδη ενταχθεί στην έκθεση που είχε διοργανώσει το Μουσείο Μπενάκη για τα 200 χρόνια από την Ελληνική Επανάσταση, τα έργα, βγαίνουν για πρώτη φορά εκτός της Βρετανικής Πρεσβευτικής Κατοικίας σε ένα “Grand Tour” που σκιαγραφεί τους ισχυρούς ανθρώπινους δεσμούς των Ελλήνων και των Βρετανών.
Τα ταξίδια των Βρετανών στη Νεμέα, το Άγιο Όρος και την Κέρκυρα, ο θαυμασμός για την πολύμορφη ομορφιά της Ελλάδας...
Kαθώς και μια προσωπογραφία του λόρδου Βύρωνα από τον Thomas Philips, ένα από τα πιο εξέχοντα έργα της έκθεσης που οι επισκέπτες θα έχουν την ευκαιρία να θαυμάσουν καθ’ όλη τη διάρκεια του 2024, τιμώντας παράλληλα την επέτειο των διακοσίων ετών από τον θάνατο του φιλέλληνα ποιητή, συνδιαμορφώνουν την θεματολογία και τα κοινά αφηγήματα του συγκεκριμένου εικαστικού ταξιδιού.
Αλλά και τα έργα των Joseph και Anton Schranz με τις εικόνες των ελληνικών νησιών κατά τον 19ο αιώνα και οι ελαιογραφίες και οι υδατογραφίες του Νίκου Χατζηκυριάκου-Γκίκα και του John Craxton, καταφέρνουν να ζωντανέψουν τη μακρόχρονη φιλία, τις καλλιτεχνικές αλληλεπιδράσεις και τις σχέσεις των ανθρώπων από τις δύο χώρες.
* Η Κυβερνητική Συλλογή Τέχνης του Ηνωμένου Βασιλείου αποτελεί έναν πολιτιστικό θεσμό, που προάγει τη βρετανική τέχνη μέσω της τοποθέτησης έργων σε βρετανικά κυβερνητικά κτήρια σε όλο τον κόσμο.
Τα δύο τρίτα της Συλλογής εκτίθενται σε γραφεία υπουργείων και διπλωματικές κατοικίες σχεδόν σε κάθε πρωτεύουσα του κόσμου. Για πάνω από 120 χρόνια και με σχεδόν 15.000 έργα τέχνης που χρονολογούνται σε διάστημα έξι αιώνων, η Κυβερνητική Συλλογή Τέχνης εμπλουτίζεται διαρκώς με την απόκτηση νέων έργων, τα οποία αντανακλούν την ποικιλομορφία της βρετανικής κοινωνίας.
Σχόλια