Ο Αλέξανδρος Διδασκάλου, βραβευμένος βιομηχανικός σχεδιαστής και CEO του Ingenno Design, Designlab, Dipl. Industrial Designer, MA (RCA) μίλησε στο epixeiro.gr για τη στρατηγική διαδικασία σχεδιασμού που ακολουθεί.
Ποια είναι η διαδικασία που ακολουθείτε από τη στιγμή που λαμβάνετε ένα αίτημα μέχρι την εκτέλεση του;
Ξεκινάμε με ένα στάδιο μέσα στο οποίο προσπαθούμε να μάθουμε όσα περισσότερα μπορούμε για το αντικείμενο του έργου. Αυτό συμπεριλαμβάνει έρευνα ανταγωνιστικών προϊόντων και προϊόντων με συναφή χαρακτηριστικά, τον καθορισμό του προφίλ του χρήστη, την τεχνολογία και τα υλικά που χρησιμοποιούνται για να κατασκευαστεί και να χρησιμοποιηθεί το προϊόν. Είμαστε σε συνεχή επικοινωνία με τον πελάτη για να μας μεταδώσει όση περισσότερη γνώση μπορεί, μια και είναι ο πλέον ειδικός και παράλληλα εξετάζουμε και αναλύουμε σε προτεραιότητα τις ανάγκες του χρήστη και πώς θα τις καλύψουμε με τον καλύτερο δυνατό τρόπο, σχεδιάζοντας κάτι νέο που θα κάνει τη ζωή του καλύτερη και ευκολότερη.
Στο δεύτερο στάδιο ξεκινάμε τη διαδικασία γένεσης βασικών ιδεών με διάφορες μεθόδους όπως brainstorming και mind-mapping και σχεδιάζουμε όσες περισσότερες ιδέες μπορούμε. Αυτές τις συγκρίνουμε μεταξύ τους και τις αξιολογούμε και μετά σχεδιάζουμε πάλι πάνω σε αυτές που κρατάμε για αρκετούς «κύκλους», ώσπου να έχουμε 2-3 προτάσεις που είναι ικανοποιητικές σε όλους τους τομείς, δηλ. λειτουργικές δυνατότητες, εργονομία, αισθητική, σημειολογία, κύκλος ζωής προϊόντος και οικολογία. Επιλέγουμε μαζί με τον πελάτη την καταλληλότερη πρόταση και την επεξεργαζόμαστε κι άλλο, μέχρι να φτάσουμε στο σημείο που «παγώνει» η δημιουργική διαδικασία. Μετά από αυτό σχεδιάζουμε όλα τα σχέδια που χρειάζονται για να κατασκευαστεί ένα τελικό λειτουργικό πρωτότυπο και για να γίνει η παραγωγή. Σε όλα τα παραπάνω στάδια παράγονται πολλά σχέδια, σταδιακά από χειροποίητα και ψηφιακά σκίτσα σε εξελιγμένα δισδιάστατα και τρισδιάστα ψηφιακά μοντέλα και παρουσιάσεις, καθώς και τρισδιάστατες μακέτες, δείγματα και πρωτότυπα από τα πιο απλά και πρόχειρα ως τα πιο σύνθετα κατασκευασμένα και με τρισδιάστατο εκτυπωτή.
Δεν υπάρχει ούτε τέλεια ιδέα, ούτε τέλειο σχέδιο, ούτε τέλειο προϊόν!
Υπάρχει για εσάς η έννοια της τέλειας ιδέας ή τέλειου σχεδίου;
Όχι, δεν υπάρχει ούτε τέλεια ιδέα, ούτε τέλειο σχέδιο, ούτε τέλειο προϊόν γιατί δεν υπάρχει η έννοια του απόλυτου και επίσης επειδή ο κόσμος αλλάζει συνεχώς και μαζί του οι συνθήκες που ζούμε. Αυτή η ρευστότητα αναιρεί διαρκώς οποιεσδήποτε σταθερές συνθήκες που θα ήταν απαραίτητες για να οριστεί το τέλειο προϊόν.
Ακολουθείτε μια συγκεκριμένη λογική έμπνευσης;
Προσπαθώ να καταλάβω όσο καλύτερα μπορώ από την αρχή πώς θα χρησιμοποιούσε κάποιος αυτό που θα σχεδιάσω. Αυτό με βοηθάει να βρω ελλείψεις στα προϊόντα που υπάρχουν ήδη και να ενσωματώσω λύσεις στο νέο, καθιστώντας το καλύτερο από τα προηγούμενα.
Μπορείτε να μας δώσετε κάποιες συμβουλές για νέους designers;
Να μαθαίνουν να χρησιμοποιούν τα εργαλεία τους όσο καλύτερα και όσο νωρίς μπορούν, για να μπορούν παράλληλα να εξελίσσονται συνεχώς, αναπτύσσοντας στο μέγιστο την παρατηρητικότητά τους και υπηρετώντας μια μέγιστη και υγιή περιέργεια για τα πάντα.
Σχόλια