Η Κομισιόν κατέβαλε 1,5 δισ. ευρώ στο πλαίσιο της δέσμης μακροοικονομικής χρηματοδοτικής συνδρομής για την Ουκρανία.
Με το εν λόγω μέσο, η ΕΕ στόχο έχει να βοηθήσει την Ουκρανία να καλύψει τις άμεσες χρηματοδοτικές της ανάγκες με σταθερή, προβλέψιμη και σημαντική χρηματοδοτική στήριξη το 2023.
Η στήριξη αυτή θα βοηθήσει την Ουκρανία να συνεχίσει να καταβάλλει μισθούς και συντάξεις και να διατηρήσει σε λειτουργία βασικές δημόσιες υπηρεσίες, όπως νοσοκομεία, σχολεία και υπηρεσίες στέγασης για άτομα που μετεγκαθίστανται. Θα δώσει επίσης στην Ουκρανία τη δυνατότητα να διασφαλίσει μακροοικονομική σταθερότητα και να αποκαταστήσει τις υποδομές ζωτικής σημασίας που καταστράφηκαν από τον επιθετικό πόλεμο της Ρωσίας, όπως οι ενεργειακές υποδομές, τα συστήματα ύδρευσης, τα δίκτυα μεταφορών, οι δρόμοι και οι γέφυρες.
Η σημερινή καταβολή πραγματοποιείται αφού η Κομισιόν διαπίστωσε, στις 23 Απριλίου, ότι η Ουκρανία συνεχίζει να σημειώνει ικανοποιητική πρόοδο όσον αφορά την εφαρμογή των συμφωνηθέντων όρων πολιτικής και συμμορφώθηκε με τις απαιτήσεις υποβολής εκθέσεων, οι οποίες αποσκοπούν στη διασφάλιση της διαφανούς και αποτελεσματικής χρήσης των κονδυλίων. Η Ουκρανία έχει σημειώσει σημαντική πρόοδο όσον αφορά την ενίσχυση του κράτους δικαίου, την ενίσχυση της χρηματοπιστωτικής σταθερότητας, τη βελτίωση της λειτουργίας του συστήματος φυσικού αερίου και τη βελτίωση του επιχειρηματικού κλίματος.
Η κ. Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν δήλωσε σχετικά: «Η Ευρώπη κρατάει τον λόγο της. Η εκταμίευση επιπλέον 1,5 δισ. ευρώ για την Ουκρανία στο πλαίσιο της μακροοικονομικής χρηματοδοτικής συνδρομής θα τη βοηθήσει να διατηρήσει σε λειτουργία τις υπηρεσίες και τις υποδομές της. Θα ακολουθήσουν και άλλες εκταμιεύσεις. Πρόσφατα προτείναμε σταθερή χρηματοδοτική στήριξη για την Ουκρανία έως το 2027, επειδή η προσπάθειά μας είναι μακρόπνοη. Θα σταθούμε στο πλευρό της Ουκρανίας στον γενναίο αγώνα της για την ελευθερία».
Συνολικά, από την έναρξη του πολέμου, η στήριξη προς την Ουκρανία και τους Ουκρανούς ανέρχεται σε πάνω από 70 δισ. ευρώ. Το ποσό αυτό περιλαμβάνει οικονομική, ανθρωπιστική, επείγουσα δημοσιονομική και στρατιωτική στήριξη της Ουκρανίας από την ΕΕ, τα κράτη-μέλη και τα ευρωπαϊκά χρηματοπιστωτικά ιδρύματα, καθώς και πόρους που διατίθενται στα κράτη-μέλη βοηθώντας τα να καλύψουν τις ανάγκες των Ουκρανών που προσπαθούν να ξεφύγουν από τον πόλεμο.
Στις 20 Ιουνίου, η Κομισιόν πρότεινε τη δημιουργία ειδικής διευκόλυνσης που θα παρέχει συνεκτική, προβλέψιμη και ευέλικτη στήριξη στην Ουκρανία για την περίοδο 2024-2027, συνολικού ύψους έως 50 δισ. ευρώ.
Σχόλια