Οι αυξήσεις επιτοκίων από τις κεντρικές τράπεζες προετοιμάζουν για δύσκολες καταστάσεις
«Ομοβροντία» αυξήσεων επιτοκίων από τις κεντρικές τράπεζες ανά την Ευρώπη. Πρώτα η Bank of England αύξησε το επιτόκιο κατά 0,5% που θεωρείται ότι είναι πολύ μεγάλη αύξηση λόγω του υψηλού πληθωρισμού και ακολούθησαν οι αυξήσεις της Ελβετίας, της Νορβηγία και της Τουρκίας που σχεδόν υπερδιπλασίασε τα επιτόκια της λίρας. Πλέον οι αγορές προεξοφλούν με την πτώση τους και μία σημαντική αύξηση και από την ΕΚΤ.
Οι χρηματιστηριακές αγορές που ουσιαστικά πλέον είναι εναρμονισμένες και διασυνδεδεμένες –αφού αυτοί που δίνουν την τάση είναι οι ίδιοι επενδυτικοί οίκοι- προεξοφλούν ότι το κύμα αυξήσεων επιτοκίων στην Ευρώπη (Βρετανία και Ευρωζώνη) θα οδηγήσει σε νέα υποχώρηση την ανάπτυξη και σε αρκετές χώρες θα φέρει ύφεση. Χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι η μεγάλη αύξηση επιτοκίων στη Βρετανία (λόγω πληθωρισμού στο 8,5%) που ουσιαστικά βάζει υποθήκες για είσοδο της χώρας σε ύφεση.
Σύμφωνα με πληροφορίες από ξένους αναλυτές, η BoE θεωρεί ότι η χώρα μπορεί να αντέξει ένα εξάμηνο ύφεσης απ’ ότι ένα εξάμηνο υψηλού πληθωρισμού (του μεγαλύτερου των τελευταίων 20 ετών).
Στην Τουρκία πάλι, η πολύ μεγάλη αύξηση επιτοκίων έφερε υποχώρηση της ισοτιμίας της τουρκικής λίρας έναντι του Ευρώ και του δολαρίου. Η κίνηση αυτή της τουρκικής λίρας που είναι εκτός της οικονομικής λογικής, ερμηνεύεται ως απόδειξη της πολύ κακής κατάστασης που βρίσκεται η τούρκικη οικονομία.
Όσο για την αύξηση επιτοκίων της Ελβετίας, είναι ένα μήνυμα ότι μετά το «ναυάγιο» της Credit Suisse, η ελβετική οικονομία έχει χάσει τον προσανατολισμό της.
Οι κεντρικές τράπεζες προτιμούν μία ήπια τεχνική ύφεση από έναν σκληρό πληθωρισμό
Το μήνυμα που έχουν περάσει οι κεντρικές τράπεζες στην Ευρώπη είναι ότι ο σκληρός πληθωρισμός είναι το πρόβλημα που φοβούνται περισσότερο καθώς εξουθενώνει και τις οικονομίες και δημιουργεί δημοσιονομικά προβλήματα. Έτσι κινούνται επιθετικά εναντίον του, θεωρώντας ότι, εάν οι οικονομίες μπουν σε ήπια ύφεση, μπορούν να αναπληρώσουν τους ρυθμούς ανάπτυξης στα επόμενα τρίμηνα.
Το λάθος που κάνουν οι Ευρωπαίοι είναι ότι δεν ακολουθούν τις στρατηγικές των Αμερικανών. Η FED προχωρά σε αυξομειώσεις επιτοκίων ανάλογα με μακροοικονομικά δεδομένα που δείχνουν εάν η αμερικανική οικονομία έχει αντοχές. Στην Ευρώπη, οι κεντρικές τράπεζες δεν δίνουν ιδιαίτερη σημασία στην ανάπτυξη και βλέπουν μόνο πώς θα περιορίσουν τον πληθωρισμό.
Σχόλια