Εργασία: Τα 5 βασικά soft skills και η ισορροπία που αναζητούν οι νέοι
Ο εν εξελίξει μετασχηματισμός της αγοράς εργασίας έχει επαναπροσδιορίσει τα «θέλω» και τις προτεραιότητες εργαζομένων και εργοδοτών.
Όπως έχει αναδειχθεί σε αρκετές έρευνες - μετά την πανδημία - η εξεύρεση ισορροπίας ανάμεσα σε επαγγελματική και προσωπική ζωή. Παρόμοια είναι και τα ευρήματα τελευταίας μελέτης της Adecco που εστιάζει στις νεότερες γενιές εργαζομένων οι οποίοι και οι ίδιοι αναζητούν διακαώς την ισορροπία προσωπικής και επαγγελματικής ζωής ενώ παράλληλα ανησυχούν για το πώς η πορεία της οικονομίας και οι γεωπολιτικές κρίσεις θα επηρεάσουν την αγορά εργασίας.
Μπαίνουν τα soft skills μπροστά
Σε αυτό το πλαίσιο, άξιο αναφοράς είναι το γεγονός πως πολύ μεγάλη σημασία στα soft skills δίνουν οι μελλοντικοί ηγέτες των επιχειρήσεων, μεγαλύτερη από τα hard skills.
Την πρώτη 5αδα συμπληρώνουν τα στοιχεία:
- Η ικανότητα διαχείρισης ανθρώπων και ομάδων
- Η ικανότητα αποτελεσματικής επικοινωνίας
- Η εργασιακή ηθική
- Η κριτική σκέψη
- Η συναισθηματική νοημοσύνη
Όπως υπογραμμίζει η μελέτη, τα ευρήματα αυτά ενισχύουν τον ισχυρισμό ότι οι μελλοντικοί ηγέτες των επιχειρήσεων θα πρέπει να οικοδομήσουν ουσιαστικές σχέσεις εμπιστοσύνης με όλους τους εργαζομένους τους.
Ειδικά σε ό,τι αφορά την εργασιακή ηθική, ιδιαίτερη σημασία παρουσιάζει η μεγάλη άνοδος που παρατηρείται σε σχέση με την περσινή έρευνα, όπου από την 6η θέση το 2022 ανέβηκε στην 3η θέση των προτιμήσεων το 2023.
Αυτό οφείλεται κατά κύριο λόγο στην ανάδειξη νέων τεχνολογιών τεχνητής νοημοσύνης όπως το ChatGPT και στους πιθανούς κινδύνους και ηθικά ζητήματα που εγείρει η χρήση τους για τον εργασιακό τομέα.
Η εργασιακή εμπειρία πιο σημαντική από την εκπαίδευση
Πτώση στην αξία που δίνουν οι νέοι εργαζόμενοι στην τριτοβάθμια εκπαίδευση παρατηρείται στην φετινή έρευνα συνεχίζοντας την τάση που εμφανίστηκε στην περσινή έρευνα και παρουσιάζει την επαγγελματική εμπειρία ως πιο σημαντική από την εκπαίδευση.
Ειδικότερα, το 63% των συμμετεχόντων δήλωσαν ότι τα υψηλόβαθμα στελέχη των επιχειρήσεων δεν χρειάζεται να κατέχουν πανεπιστημιακή εκπαίδευση για να είναι αποδοτικοί στην εργασία τους σε αντίθεση με το 37% που τόνισαν ότι τα πτυχία εξακολουθούν να είναι απαραίτητα για ένα στέλεχος επιχειρήσεων.
Μειωμένη δυναμική στην αναζήτηση εργασίας για τους νέους
Δυσκολεύει η διαδικασία εύρεσης εργασίας για τους νέους υποψηφίους καθώς σχεδόν οι μισοί συμμετέχοντες (45%) στην έρευνα δήλωσαν ότι δεν μπορούν εύκολα να βρουν εργασία ενώ μόνο το 16% δήλωσε ότι μπορεί σχετικά εύκολα. Τα ευρήματα αυτά έρχονται σε αντίθεση με τα περσινά αποτελέσματα όπου η αναζήτηση εργασίας ήταν σχετικά ευκολότερη και οι εργοδότες προχωρούσαν σε προσλήψεις σε μεγαλύτερη κλίμακα. Αυτή η μεταστροφή του κλίματος στην αγορά εργασίας σηματοδοτεί το τέλος μιας εποχής μαζικών προσλήψεων σε παγκόσμιο επίπεδο που διήρκησε τα τελευταία χρόνια και αναγκάζει τους εργοδότες να αναπροσαρμόσουν τη στρατηγική τους λόγω του φόβου της ύφεσης.
Η εύελικτη εργασία στο προσκήνιο - ανάγκη για εξ' αποστάσεως διαχείριση των ομάδων
Σύμφωνα με την εν λόγω έρευνα η ευέλικτη εργασία είναι ιδιαίτερα επιθυμητή στους νέους, επιβεβαιώνοντας ότι οι εργαζόμενοι επιθυμούν ευέλικτες δομές εργασίας, που θα τους επιτρέπουν να έχουν ισορροπία μεταξύ επαγγελματικής και προσωπικής ζωής και θα ενισχύουν την ψυχική υγεία τους. Την ίδια στιγμή, αρκετοί συμμετέχοντες αξιολόγησαν εξίσου θετικά και την κλασική μορφή εργασίας από το γραφείο , επισημαίνοντας την ανάγκη οι εργοδότες να μπορούν να προσφέρουν ένα δελεαστικό μοντέλο εργασίας που θα ικανοποιεί τόσο όσους επιθυμούν περισσότερη ευελιξία όσο και εκείνους που προτιμούν να εργάζονται το παραδοσιακό 8ωρο.
Υπό αυτό το πρίσμα, οι ηγέτες των επιχειρήσεων οφείλουν να κατανοήσουν πόσο επωφελή μπορεί να είναι τα ευέλικτα μοντέλα εργασίας και να διατηρήσουν τη συνοχή και την παραγωγικότητα των ομάδων ακόμα και χωρίς τη δια ζώσης επαφή στο γραφείο, ώστε οι εργαζόμενοι να μην αισθανθούν «αποσυνδεδεμένοι» από τον οργανισμό στον οποίο απασχολούνται, υπογραμμίζει η έρευνα.
Σχόλια