Αυξήθηκε για 9ο συνεχόμενο μήνα το κόστος δανεισμού για τις ελληνικές επιχειρήσεις.
H έναρξη της προεκλογικής περιόδου τον Απρίλιο επιδείνωσε οριακά το οικονομικό κλίμα στην πλειονότητα των επαγγελματικών κλάδων και τον Απρίλιο και τον Μάιο 2023 σε σχέση με τον Μάιο 2022 αλλά και με τον Απρίλιο 2023.
Ωστόσο οι κατασκευές συνεχίζουν ακάθεκτες σε ανοδικές τάσεις και συντηρούν το οικονομικό κλίμα σε ικανοποιητικά επίπεδα.
Ταυτόχρονα, η επίσημη έναρξη της τουριστικής περιόδου οδήγησε τον Μάιο σε νέα μείωση της ανεργίας και τον Απρίλιο (y-o-y), στο 11,3% από 12,5% τον αντίστοιχο μήνα του προηγούμενου έτους. Επίσης η εορταστική περίοδος του Πάσχα μετακίνησε κατανάλωση και προς τον Μάιο με αποτέλεσμα η καταναλωτική εμπιστοσύνη να κινείται σε υψηλά επίπεδα.
Παρατεταμένη άνοδος των εξαγωγών 8,9% το α’ τρίμηνο του 2023
Οι εξαγωγές διανύουν αυτή την περίοδο , την καλύτερη πορεία τους των τελευταίων 12 ετών. Βέβαια στην αύξηση των εξαγωγών συνεισφέρει και η άνοδος του τουρισμού αλλά κυρίως για πρώτη φορά μετά από πολλά χρόνια βλέπουμε μεγάλη αύξηση των εξαγωγών και μείωση των τιμών εισαγωγών, γεγονός που βοηθά και το εμπορικό ισοζύγιο και το ισοζύγιο τρεχουσών συναλλαγών. Σύμφωνα με τα στοιχεία του ΙΟΒΕ, καταγράφηκε άνοδος των εξαγωγών 8,9% το α’ τρίμ. του 2023, από ενίσχυση εξαγωγών υπηρεσιών (6,2%) και αγαθών (10,6%).
Επιδείνωση των προσδοκιών στη Βιομηχανία, στις 105,1 μον. τον Μάιο, από 108,9 μον. τον Απρίλιο.
Σημαντική υποχώρηση καταγράφηκε στην βιομηχανική παραγωγή τον Μάιο σε σύγκριση με τον Απρίλιο. Πρόκειται για συνέχιση της υποχώρηση της βιομηχανικής παραγωγής από τον Απρίλιο. Οι παράγοντες της οικονομίας εκτιμούν ότι η βιομηχανία έχει επηρεαστεί από την πτωτική τάση που καταγράφεται στην Ευρώπη και επηρεάζει όλες τις ελληνικές βιομηχανίες που έχουν πελάτες στο εξωτερικό.
Το μέσο κόστος νέου δανεισμού για τις ελληνικές επιχειρήσεις αυξήθηκε για ένατο συνεχόμενο μήνα τον Απρίλιο, στο 5,7%
Αρνητικά μηνύματα έφερε η αύξηση του κόστους νέου δανεισμού για τις ελληνικές επιχειρήσεις για ένατο συνεχόμενο μήνα τον Απρίλιο. Η αύξηση του κόστους δημιουργεί αλυσιδωτές παρενέργειες και την παραγωγική διαδικασία και ουσιαστικά αυξάνει τις τιμές των προϊόντων, δημιουργώντας πληθωριστικές πιέσεις. Το θετικό είναι ότι μειώθηκε η απόκλιση από το κόστος δανεισμού των ευρωπαϊκών επιχειρήσεων σε 131 (από 137) μονάδες βάσης.
Σχόλια