Καθώς το ενδιαφέρον όλων μας μετατοπίζεται στα ελληνικά νησιά και σε μέρη σε απόσταση - θαλασσινής- αναπνοής κοντά στο απέραντο γαλάζιο, ταξιδεύουμε ως την Τήνο για πολλαπλές εξερευνήσεις.
Στη Χώρα, που τα τελευταία χρόνια αλλάζει ραγδαία, αναδιαμορφώνεται και εμπλουτίζεται με νέους χώρους, wοrkshops, concept galleries, προσεγμένες κάβες αλλά κυρίως, νέους χώρους εστίασης.
Περιπλανιόμαστε στα πρώτα στενάκια κοντά στο λιμάνι και περνάμε από την λεγόμενη περιοχή της Παλλάδας, μία από τις γνωστότερες και κεντρικότερες στην Χώρα της Τήνου.
Διασχίζουμε την πλατεία Ταξιαρχών, η οποία μέχρι πρόσφατα φιλοξενούσε την ιχθυαγορά και έως σήμερα παραδοσιακά ταβερνάκια και το συντριβάνι με τα δελφίνια που εμποτίζουν τη θαλασσινή αύρα με μια νοσταλγία για τα στοιχεία εκείνα που θυμίζουν προηγούμενες δεκαετίες, παιδικές αναμνήσεις και ξέγνοιαστες καλοκαιρινές διακοπές.
Και έτσι, κάπως αναπόφευκτα, πολύχρωμα και φωτεινά, την προσοχη μας κλέβει το πραγματικά “Funky”- Cod.
Η τηνιακή εκδοχή του “fish and chips”
Λίγο το σιελ της θάλασσας το καλοκαίρι, λίγο το κίτρινο του δυνατού μεσημεριανού ήλιου και λίγο τα πιάτα που σε προστάζουν να τα φωτογραφίσεις πριν ακόμα χρησιμοποιήσεις τα μαχαιροπήρουνα…
Η γενική αίσθηση αλλά και τα κοινά στοιχεία με το αδερφάκι του, το “Τρανταράκι”, με την πολύχρωμη σκάλα η οποία βρίσκεται πλέον φωτογραφημένη στο instagram profile σχεδόν κάθε επισκέπτη του νησιού τα τελευταία χρόνια, είναι πολλά.
Και το παιχνίδι της εξερεύνησης έχει ήδη ξεκινήσει πριν καλά καλά το καταλάβουμε. Στο ταβερνάκι που θυμίζει κάτι από τα παλιά και παράλληλα από το σήμερα, ανακαλύπτουμε ψαράκια στο πλακόστρωτο, στα funky σουπλά, στους ζωγραφισμένους δίσκους για το τσίπουρο, ακόμα και μαρμάρινα, τα οποία κρατούν με το βάρος τους τα χάρτινα τραπεζομάντηλα κόντρα στο διαχρονικά δυνατό άνεμο του νησιού.
Και φυσικά στα ίδια τα πιάτα αφού το μενού βασίζεται στα ψαρικά. Στα καλαμαράκια τα γαριδάκια και ιδιαίτερα στον μπακαλιάρο σε διάφορες παραλλαγές όπως με σκορδαλιά, στη θράκα, ceviche ή σε nugget με πατατούλες τηγανιτές.
Μαθαίνουμε όμως ότι το μενού εμπλουτίστηκε φέτος με επιλογές όπως τα κεφτεδάκια τηγανιτά, το χειροποίητο nugget από φρέσκο κοτόπουλο και το συκωτάκι με μέλι, λεμόνι και μουστάρδα.
Τσιμπολογάμε με όρεξη, συνοδεύουμε με ενδιαφέροντα αποστάγματα και ύστερα μπαίνουμε στην κουζίνα για να βρούμε τον Αποστόλη Σταμάτη και να δοκιμάσουμε τα περίφημα microgreens του.
Τα “μικρόφυτα” όπως ονομάζονται στα ελληνικά που -για λίγες μέρες- “μεγάλωσαν” μέσα σε γλάστρες στον κήπο που διαθέτει το Τριανταράκι στο χωριό Τριαντάρος της Τήνου και που σήμερα νοστιμεύουν πολύπλευρα ορισμένα από τα πιάτα του Funky Cod.
Ο “funky μπακαλιάρος” και τα microgreens
Πρώτα από όλα τα microgreens είναι εκείνα τα μικροσκοπικά φυλλαράκια που βρίσκουμε συχνά πια πιάτα μας. Στην ουσία είναι λαχανικά και μυρωδικά που κόβονται λίγες μόλις μέρες μετά την σπορά τους. Και αν και οι περισσότεροι θεωρούν ότι μπαίνουν στο πιάτο για διακοσμητικούς λόγους, ένα πιάτο γεμάτο με τα microgreens του Αποστόλη πάνω στο πάσο της κουζίνας του Funky Cod, μας έπεισε για το ανάποδο.
Κάθε φυλλαράκι παρά το μικρό του μέγεθος συμπυκνώνει την ένταση της γεύσης του κάθε λαχανικού, έχει τραγανή και δροσερή υφή και γεμάτο άρωμα.
Ο Αποστόλης ξεκίνησε το 2015 με πολλή “ορεξη” και ερεύνα, να πειραματίζεται, σαν άλλος γευστικός εξ-ερευνητής, με βάρκα του ένα grow room. Το ταξίδι στους τρόπους της καλλιέργειας μιας πλούσιας γκάμας microgreen συνεχίζεται μέχρι και σήμερα, όπως και εκείνο της ενσωμάτωσης τους στα εστιατορικά μενού, καλή ώρα.
Μαθαίνουμε μάλιστα ότι μπορούμε να τα καλλιεργήσουμε ακομη και στον δικό μας κήπο, στο παράθυρο της κουζίνας ή στο μπαλκόνι μας, χρησιμοποιώντας μικρές γλάστρες και ζαρντινιέρες.
Γιατί όχι; Για την ώρα σας αφήνουμε για να τα δοκιμάσουμε στα πιάτα μας.
Καλό Σαββατοκύριακο!
Σχόλια