Χρόνια γεμάτα με βιβλία γεμάτα με συνταγές. Χιλιάδες συμβουλές για πιάτα, κρυμμένα εστιατόρια και δίαιτες. Καθώς όμως η γαστρονομία έχει απαλλάξει πρόσφατα την τροφή από την εικόνα ενός γευστικού καυσίμου για τον οργανισμό, την έχει απλώσει... σε νέες γνώσεις, φιλοσοφικές αναζητήσεις, επιστημονικές αναλύσεις, ψυχολογικές, αισθητικές προεκτάσεις και εμπειρίες.
Παρακάτω συγκεντρώσαμε μια συλλογή από βιβλία χωρίς “συνταγές”. Βιβλία που ακόμα και αν περιέχουν συνταγές μεταφέρουν μέσα από τις σελίδες τους μια σύγχρονη αντίληψη που βρίσκεται σε αρμονία με τη φύση, τον τόπο και το περιβάλλον. Kαι βιβλία που αντανακλούν την γαστρονομία των Κυκλάδων αποδεικνύοντας ότι η παράδοση ανήκει ολοσχερώς… στο σήμερα.
Στοχασμοί που σπάνε τα στεγανά των συσκευασιών, τους τοίχους των εστιατορίων και της οικιακής κουζίνας διαμορφώνοντας κάτι μεγαλύτερο, την σημερινή κουλτούρα της γαστρονομίας.
Ψυχογαστρονομία
Απολαμβάνοντας τη μαγειρική, τη διατροφή, τη ζωή
Εκδόσεις Μεταίχμιο
Η διατροφή είναι ταυτόχρονα και μία ψυχολογική εμπειρία. Δεν πρόκειται απλώς για ένα “καύσιμο” του οργανισμού, ούτε για μια ηδονιστική διαδικασία. Το τι, πότε, πως, που και γιατί τρώμε είναι εκδήλωση συμπεριφοράς, μιας συμπεριφοράς διατροφικής ή ενός “γευστικού στυλ”.
Τα χέρια, τα μαχαιροπήρουνα, τα chopsticks και οι συζητήσεις. Η κοινωνικοποίηση, η αφή και οι αναμνήσεις. Η διατροφική πράξη είναι κάτι πολύ περισσότερο και σύνθετο από την απλή λήψη τροφής.
Ένα βίωμα συνολικό με συναισθηματικές, κοινωνικές και ψυχολογικές προεκτάσεις ή διαφορετικά, ό,τι θα μπορούσαμε να ονομάσουμε ως “ψυχογαστρονομία”.
Η φιλοσοφία στην κουζίνα
Μικρή κριτική του μαγειρικού λόγου
Εκδόσεις Πολύτροπον
Από το προπατορικό αμάρτημα έως σήμερα η φιλοσοφία και η μαγειρική έχουν οριστεί ως δύο αντικείμενα μέσα σε μια σχέση πολωτική. Καταλαμβάνοντας τη θέση δύο αντίθετων πόλων ανάμεσα στην ύλη και το πνεύμα.
Αλλά η γλώσσα στην πραγματικότητα είναι το οργανο της γεύσης αλλά και της ομιλίας. Και η φιλοσοφία και η μαγειρική μπορεί να έχουν μια ανεξερεύνητη, αχαρτογράφητη, στενή συγγένεια. Διαβάζοντας ανοίγουμε την πόρτα σε μια κρυφή για πολλούς "φιλοσοφική κουζίνα".
Η Κουζίνα της Αμοργου
Των Μικρών Κυκλάδων και της Νάξου
Μια γευστική περιήγηση στην παραδοσιακή κουζίνα των παρυφών του Αρχιπελάγους.
Εκδόσεις ΒΗΤΑ
Η αμοργιανή φάβα και τα γιαπράκια, η κολοκυθοπαστίτσα, η αξιώτική σαλάτα και τα λούπινα… Στις παρυφές του αρχιπελάγους όπου βρίσκεται η Νάξος και η Αμοργός με σκορπισμένες ανάμεσα τους τις Μικρές Κυκλάδες τα πιάτα φτιάχνονται συχνά σε χαμηλοτάβανες κουζίνες.
Οι γεύσεις με τις πρώτες λιακάδες ενώνονται με τον εύθραυστο και πάντα κάπως πλαγιασμένο προς τη μία μεριά Σκοπελίτη, με τους επισκέπτες και τους τουρίστες. Και αφήνουν τόσο καθαρές γευστικές εντυπώσεις όσο το φως σε αυτά τα μέρη. Οι τοπικές συνταγές φωτίζουν την κυκλαδίτικη γαστρονομική κουλτούρα.
Τι είπε ο Αϊνστάιν στο μάγειρά του;
Εξηγήσεις στην επιστήμη της κουζίνας
Εκδόσεις Παπασωτηρίου
Γιατί πρέπει να ρίχνουμε αλάτι στο νερό πριν βράσουμε τα ζυμαρικά μέσα σε αυτό; Θα έπρεπε να στοιχηματίσουμε ότι μια πλήρης κρέμα γάλακτος ζυγίζει περισσότερο από μία με χαμηλά λιπαρά; Όταν ένας σερβιτόρος ανοίγει μια φιάλη με κρασί και ακουμπά τον φελλό στο τραπέζι μας, τι πρέπει εμείς να κάνουμε;
Γιατί τα ψάρια μαγειρεύονται τόσο γρήγορα σε σχέση με τα κρεατικά; Και ενώ το γάλα και η κρέμα γάλακτος που πουλά το σούπερ μάρκετ αναγράφουν “υψηλής παστερίωσης, τι απέγινε με το παλιό, απλώς “παστεριωμένο” γάλα; Η παστερίωση δεν σκότωνε τα μικρόβια;
Μικρά ερωτηματικά που συνδέονται με την “επιστήμη” της κουζίνας και που στην πραγματικότητα έχουν πολύ συγκεκριμένη, τεκμηριωμένη, “φυσική” ή χημική απάντηση. Και σε κάθε περίπτωση η συνάντηση του μάγειρα με τον επιστήμονα είναι τόσο απολαυστική, όσο και το καλό φαγητό.
Κριτική του γευστικού λόγου
Δοκίμια πάνω στη φιλοσοφία, τέχνη και κουλτούρα του φαγητού
Εκδόσεις Κέδρος
Κάθε λέξη ως μια άλλη “μαντλεν” βουτιέται με λαχτάρα στο αχνιστό τσάι των αναμνήσεων. Αντίστοιχα με τα κείμενα ενός κριτικού εστιατορίων όπως εκείνο για τη “ μουσική του μουσακά” για τις αρμονίες του φαγητού στον κόσμο της γαστρονομίας.
Μια συλλογή κειμένων που γράφτηκαν με ψευδώνυμο, για να μην πονηρευτούν οι ανυποψίαστοι εστιάτορες και μοιάζουν με εχέγγυα ότι η γεύση έχει γούστο και ότι το φαγητό δεν είναι μόνο ύλη αλλά και πνεύμα.
Η γαστρονομία ως καλή τέχνη
Η φυσιολογία της γεύσης
Εκδόσεις Στοχαστής
Μέσα από αφηγήσεις για τις απολαύσεις του τραπεζιού, τα ανέκδοτα για στρείδια και κρεατικά καθώς και μια ιστορία για έναν τυχερό καλοφαγά, ξεδιπλώνεται η φυσιολογία της γεύσης.
Μια διαδικασία που ξεκινά από την λήψη της τροφής και που σαν άλλη τέχνη ανοίγεται ως το πνεύμα αλλά και την ψυχή.
Green Κούκμπουκ
120+ συνταγές και χρήσιμες συμβουλές για ένα μέλλον πράσινο και βιώσιμο
Εκδόσεις Μίνωας
Η δημιουργία του κάθε πιάτου ως ευ-συνειδητή επιλογή. Συνταγές πράσινες που φτιάχνονται με “περιβαλλοντική νοημοσύνη”. Η βιώσιμη γαστρονομία που προκύπτει μέσα από την καταγραφή εμπειριών δίνοντας λύσεις. Ρεαλιστικές, καθημερινές και πρακτικές συμβουλές για το πως μπορούμε να εξοικονομούμε πόρους ενέργεια, νερό και τροφή.
Από την οργάνωση στα ψώνια, έως την κουζίνα και τα μαγειρέματα, ο σκοπός είναι ένας. Η προστασία του περιβάλλοντος “με νοστιμιά” . Τα vegan πιάτα παρουσιασμένα μέσα σε δημιουργίες Ελλήνων κεραμιστών, η χορτοφαγία και οι καθημερινές επιλογές στη διατροφή μας που δίνουν "τροφή" στον αγώνα κατά της κλιματικής κρίσης.
Μαγειρεύοντας στη Νάξο
Και στις Μικρές Κυκλάδες
Εκδόσεις Ωκεανός
Ο μαζωμός. Το φαγητό ώσπου να αρχίσουν οι άνθρωποι να χορεύουν ή και να τραγουδούν. Τα ορεινά χωριά της Νάξου. Τα κρεατικά, οι πατάτες και η γραβιέρα. Η ντοπιολαλιά αναμεσα στη βουή του τουρισμού..
Οι ψαράδες που μαγειρεύουν και τρώνε τα ψάρια πάνω στην τράτα τους. Οι κτηνοτρόφοι με τις συνταγές που κρατούν χορτάτους, με κάθε έννοια, τους θαμώνες των πανηγυριών. Τα μαγειρέματα με προϊόντα που μυρίζουν τον τόπο τους.
Συνταγές που μεταφέρουν τη “γεύση” από τα μέρη που σχηματίζουν έναν κύκλο μέσα στον κύκλο των Κυκλάδων. Όμοιο με εκείνον που σχηματίζουν οι άνθρωποι χορεύοντας, γιορτάζοντας και γευόμενοι τη ζωή σε αυτά.
Σχόλια