Αισιοδοξία, προσλήψεις και επενδυτική ορμή. Σε αυτές τις φράσεις μετουσιώνονται οι θετικές προβλέψεις πρόσφατης έρευνας της Εθνικής Τράπεζας με έμφαση την πορεία των μικρομεσαίων (ΜμΕ) την επόμενη τριετία.
Ειδικότερα τώρα, όπως σημειώνει η έρευνα, με την ελληνική οικονομία να επανέρχεται με αξιοζήλευτη επιτάχυνση μετά το δίδυμο χτύπημα της πανδημίας και της ενεργειακής κρίσης, κομβικό ζήτημα παραμένει η διάχυση της δυναμικής αυτής στο κομμάτι της μικρομεσαίας επιχειρηματικότητας.
Κατά την εν λόγω έρευνα, όλα τα δεδομένα συγκλίνουν ότι ο αναπτυξιακός κύκλος των ΜμΕ που τώρα ξεκινά δομείται σε στέρεα θεμέλια, δημιουργώντας βάσεις διατηρησιμότητας στο χρόνο και ευρείας διάχυσης στο ελληνικό επιχειρείν.
Ανοδικά ο δείκτης εμπιστοσύνης ΜμΕ το πρώτο εξάμηνο
Άνοδο 8 μονάδων κατέγραψε ο Δείκτης Εμπιστοσύνης των ΜμΕ το πρώτο εξάμηνο του 2023, μετά από ένα παρατεταμένο διάστημα επιδείνωσης λόγω των αλλεπάλληλων κρίσεων.
Συγκεκριμένα, ήδη έχει καλύψει τα 2/3 των απωλειών που προκλήθηκαν αρχικά από την πανδημία και στη συνέχεια από την ενεργειακή κρίση.
Η βελτίωση στο επιχειρηματικό κλίμα οδήγησε σε κάθετη αύξηση του ποσοστού των επιχειρήσεων που ακολουθεί στρατηγικές ανάπτυξης, το οποίο διαμορφώθηκε στο 57% του τομέα ΜμΕ (έναντι 47% κατά το προηγούμενο εξάμηνο).
Υψηλές προσδοκίες ανοδικής ζήτησης
Σημαντικό ρόλο στην βελτίωση του Δείκτη Εμπιστοσύνης διαδραμάτισαν κυρίως οι προσδοκίες ανοδικής ζήτησης για το επόμενο εξάμηνο, με τον αντίστοιχο δείκτη να καταγράφει άνοδο 29 μονάδων (έναντι οριακής αύξησης κατά 1 μονάδα σε όρους τρέχουσας ζήτησης).
Αξίζει να σημειωθεί ότι αυξημένη αισιοδοξία εντοπίζεται σε επιχειρήσεις όλων των μεγεθών και κλάδων, με τις υπηρεσίες να ξεχωρίζουν καταγράφοντας ιστορικό υψηλό, αντανακλώντας εν μέρει τις ισχυρά θετικές προοπτικές της φετινής τουριστικής περιόδου.
Ανθεκτικές εμφανίζονται οι επιχειρήσεις απέναντι στα προβλήματα αβεβαιότητας, εμμένοντας σε επεκτατικές στρατηγικές
Πονοκέφαλος το αυξημένο κόστος α' υλών
Αν και εμφανώς αποδυναμωμένο, το αποτύπωμα των διαδοχικών κρίσεων παραμένει ορατό. Συγκεκριμένα, ως βασικοί παράγοντες πίεσης ξεχωρίζουν τα κόστη ενέργειας και πρώτων υλών (με 63-65% του τομέα να δηλώνει υψηλή επίδραση, παρά τη σταδιακή αποκλιμάκωση των σχετικών τιμών). Ακολουθεί με ελαφρώς μικρότερη επίδραση η δυσκολία εύρεσης προσωπικού και η σχετικά αδύναμη ζήτηση, που πιέζουν σημαντικά το 46% και 43% του τομέα ΜμΕ αντίστοιχα.
Αβεβαιότητα… αλλά δεν αποτελεί εμπόδιο στην επιχειρηματικότητα
Αξιοσημείωτο σύμφωνα με την μελέτη της ΕΤΕ, η αβεβαιότητα που παραμένει δε φαίνεται να στέκεται εμπόδιο στο επιχειρείν. Βασική ασπίδα αποτελεί το γεγονός ότι η χρηματοοικονομική υγεία των ΜμΕ παραμένει ανθεκτική, καθώς τόσο οι επιχειρήσεις που αντιμετωπίζουν προβλήματα ρευστότητας όσο και αυτές που ακολουθούν στρατηγικές επιβίωσης βαίνουν μειούμενες (στο 8% και το 16% του τομέα αντίστοιχα).
Ψηλότερα φέτος και ακόμα ψηλότερα την επόμενη τριετία
Υπό αυτή τη θετική προοπτική, η πλειοψηφία των επιχειρήσεων (54% του τομέα) αναμένει ανοδικές πωλήσεις για το 2023 (έναντι 46% με αύξηση πωλήσεων την προηγούμενη τριετία) – εκτίμηση που ήδη δημιουργεί δυναμισμό καθώς τροφοδοτεί σχέδια αύξησης παραγωγικών συντελεστών. Ειδικότερα, σχεδόν 40% των ΜμΕ προγραμματίζουν για το 2023 είτε αύξηση προσωπικού είτε αύξηση παγίων (με το 12% του τομέα να συνδυάζει και τα δύο).
Ακόμα υψηλότερη δυναμική πωλήσεων αναμένουν οι επιχειρήσεις για την επόμενη τριετία, με μέση ετήσια μεταβολή της τάξης του 7% (έναντι 5% για το 2023).
και επενδύσεις στα σκαριά
Σημαντικό στοιχείο - σε αυτό το κλίμα - είναι ότι μισές σχεδόν προγραμματίζουν αυξημένες επενδύσεις συγκριτικά με την προηγούμενη τριετία.
Πέρα από την ποσοτική ενίσχυση, άξια αναφοράς είναι η ποιοτική αναβάθμιση των επενδυτικών τους σχεδίων, τα οποία χαρακτηρίζονται από έναν εξαιρετικά ισορροπημένο συνδυασμό αύξησης δυναμικότητας (σε επίπεδο παραγωγής και προώθησης) και βελτίωσης αποτελεσματικότητας (κυρίως μέσω ψηφιακών δράσεων).
Παγκόσμια Τάση η επένδυση των ΜμΕ στις νέες τεχνολογίες
Έχει ειπωθεί αρκετές φορές για το πως η πανδημία και η άνθιση των νέων τεχνολογικών εργαλείων έχουν μετασχηματίσει οικονομία, κοινωνία, τάσεις και κατανάλωση, οδηγώντας τις εταιρείες σε αύξηση των τεχνολογικών επενδύσεων.
Το ίδιο ισχύει και για τις ΜμΕ η οποίες έχουν «μπει στο χορό» των εν λόγω επενδύσεων.
Αξίζει να σημειωθεί πως σύμφωνα με πρόσφατες εκτιμήσεις, για το σύνολο του 2023 υπολογίζεται πως οι συνολικές δαπάνες των ΜμΕ θα αυξηθούν:
Οι 145 εκατ. ΜμΕ παγκοσμίως αναμένεται να δαπανήσουν $1,45 τρισ. για την πληροφορική φέτος και οι δαπάνες των ΜμΕ για την τεχνολογία, κατά το τρέχον έτος, θα είναι αυξημένες κατά 6,3% σε σύγκριση με τις δαπάνες του 2022.
“Οι τεχνολογικές δαπάνες για τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις επανέρχονται σταδιακά στα προ της πανδημίας επίπεδα. Ενώ υπάρχει ανησυχία για το ευρύτερο οικονομικό περιβάλλον, οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις έχουν υψηλό βαθμό εμπιστοσύνης στην τεχνολογία, δεδομένου ότι μέσω αυτής αντιμετώπισαν με επιτυχία την πανδημία και επικεντρώνονται στο πώς μπορούν να είναι πιο αποτελεσματικές και να διαμορφωθούν για ανάπτυξη”, αναφέρουν οι αναλυτές.
Σχόλια