Η κα. Ασπασία Δημοπούλου, Διευθύντρια Προσωπικού της KPMG μίλησε στο epixeiro.gr για τις δεξιότητες που πρέπει να έχει ένας εργαζόμενος.
Η κα. Ασπασία Δημοπούλου διαθέτει πάνω από είκοσι χρόνια εμπειρία στο χώρο της Διοίκησης Ανθρώπινου Δυναμικού, ο ρόλος της στην KPMG περιλαμβάνει τις αρμοδιότητες της στελέχωσης, της αξιολόγησης της απόδοσης, της εκπαίδευσης και γενικότερα της διαχείρισης του δυναμικού της εταιρείας.
Τι είναι λοιπόν αυτό που είναι σημαντικό σε ένα υποψήφιο εργαζόμενο σύμφωνα με την ίδια;
Υπάρχει κάποια συγκεκριμένη δεξιότητα που πάντα ψάχνετε σε έναν υποψήφιο;
Αναζητώντας τον κατάλληλο υποψήφιο, επιχειρούμε κάθε φορά να συνδυάσουμε την ανάγκη για την ύπαρξη συγκεκριμένων τυπικών προσόντων και τεχνικών δεξιοτήτων με αυτή της συμβατής ως προς την κουλτούρα της εταιρείας μας προσωπικότητας του υποψηφίου. Σχεδόν πάντα χρειάζεται να συντρέχουν συγκεκριμένες προϋποθέσεις που θα μας οδηγήσουν σε μια πρόσληψη. Σημαντικότατη όμως παράμετρος και ειδοποιός διαφορά είναι η επιθυμία και ο ενθουσιασμός του ίδιου του υποψηφίου να εργασθεί κοντά μας, ο οποίος αποτυπώνεται συνήθως στη θετική και συγκροτημένη στάση του και στη διάθεσή του να συμβάλλει στην πορεία της εταιρείας και να πετύχει μαζί της.
Ποιες είναι οι 3 πιο σημαντικές δεξιότητες που θα έπρεπε να έχει ένας εργαζόμενος στην εταιρεία σας;
Στόχος της εταιρείας μας είναι η στελέχωσή της με ανθρώπους που μπορούν να κάνουν τη διαφορά στην αγορά εργασίας. Χρειαζόμαστε συναδέλφους που να διαθέτουν σωρευτικά, τη γνώση του αντικειμένου για το οποίο προσλαμβάνονται (technical expertise), τη γνώση του χώρου της αγοράς στον οποίο κινούνται (business knowledge), καθώς επίσης και την προσωπικότητα και συνεπακόλουθα τις αναμενόμενες συμπεριφορές (behaviours), που μπορούν να ταιριάξουν με τις αξίες της εταιρεία μας. Εδώ ακριβώς θα τοποθετούσα την ομαδικότητα, την προσήλωση στον στόχο και στην ποιότητα, αλλά και την ικανότητα προσαρμογής, σε διαφορετικά περιβάλλοντα, ικανότητες δηλαδή που είναι απολύτως απαραίτητες για όλους όσους εργάζονται στην KPMG.
Ποια είναι τα πιο συχνά λάθη που κάνουν οι υποψήφιοι;
Συχνά οι υποψήφιοι, κατά την διάρκεια της συνέντευξης παρουσιάζουν μια εικόνα πολύ διαφορετική της πραγματικότητας. Άλλοτε προσπαθώντας να προσδώσουν άλλες έννοιες σε καθήκοντα και τομείς ενασχόλησης, έτσι ώστε αυτά να δείχνουν συμβατά με τις απαιτήσεις συγκεκριμένης θέσης και άλλοτε αλλοιώνοντας στοιχεία της προσωπικότητάς τους, θεωρώντας ότι με αυτόν τον τρόπο θα γίνουν περισσότερο αρεστοί στον μελλοντικό τους εργοδότη. Στην πραγματικότητα συμβαίνει το εντελώς αντίθετο. Η ειλικρίνεια στην επικοινωνία και η αυθεντικότητα της προσωπικότητας αξιολογούνται πάντοτε θετικά. Την ίδια θέση άλλωστε θα πρέπει να τηρεί και ο υποψήφιος εργοδότης, για να εξασφαλιστεί ότι η συνεργασία θα είναι αρμονική και μακρόχρονη.
Ένα ευσύνοπτο βιογραφικό προσθέτει αξία σε κάθε υποψηφιότητα.
Τι ψάχνετε σε ένα βιογραφικό; Και πως το αξιολογείτε;
Το βιογραφικό αποτελεί το πρώτο και σημαντικότερο «εργαλείο» του υποψηφίου στην αναζήτηση εργασίας. Ως τέτοιο, πρέπει να παρουσιάζει συγκεκριμένα χαρακτηριστικά για να παρακινήσει και να πείσει τον μελλοντικό εργοδότη. Αναζητούμε λοιπόν πρωταρχικά σε αυτό την ακριβή αναγραφή των τυπικών προσόντων του υποψηφίου, δηλαδή το εκπαιδευτικό του υπόβαθρο σε συνδυασμό με άλλες γνώσεις και επαγγελματικές πιστοποιήσεις, κυρίως, δε, όταν πρόκειται να επιλέξουμε νέους συναδέλφους χωρίς προηγούμενη εργασιακή εμπειρία. Στη συνέχεια, αξιολογούμε την εργασιακή εμπειρία, όπου αυτή υπάρχει. Συμβουλή: μη αρκεστείτε στην μονολεκτική αναγραφή του εργασιακού «τίτλου», καθώς αυτός εκφράζει πολλές φορές διαφορετικά αντικείμενα ή διαφορετικής βαρύτητας αρμοδιότητες ανά εταιρεία. Προσπαθείστε μια αναλυτικότερη, αλλά συνάμα περιεκτική περιγραφή του αντικειμένου εργασίας σας, ώστε να γίνουν εύκολα κατανοητές οι επαγγελματικές σας γνώσεις. Και όλα αυτά με συντομία, καθώς ένα ευσύνοπτο βιογραφικό προσθέτει αξία σε κάθε υποψηφιότητα.
Έχετε συγκεκριμένους τρόπους με τους οποίους παρακινείτε την ομάδα σας; Μπορείτε να μας δώσετε κάποια παραδείγματα;
Για να λειτουργήσει δημιουργικά μια ομάδα χρειάζεται πρώτα απ’ όλα αμοιβαίος σεβασμός και εκτίμηση στις γνώσεις και εμπειρίες των μελών της. Γνωρίζουμε πολύ καλά ποιοι είμαστε και πού θέλουμε να φτάσουμε.. Σε αυτό το πλαίσιο χρειάζεται πρωτίστως αποτελεσματική επικοινωνία και κατόπιν συστηματική ανατροφοδότηση (feedback). Για παράδειγμα, όταν ανατίθεται συγκεκριμένη εργασία, θα πρέπει από πριν να ορίζεται ο τρόπος διεκπεραίωσης και οι στόχοι ολοκλήρωσης και με το πέρας αυτής, να δίνεται αναλυτική πληροφόρηση σχετικά με το αποτέλεσμα και την απόδοση. Συμπερασματικά, η δημιουργία κουλτούρας παρακίνησης με στόχο την αποτελεσματική συνεργασία και την αποδοτική εργασία είναι μια αέναη προσπάθεια που χτίζεται καθημερινά μέσω της ενεργούς συμμετοχής όλων των μελών της ομάδας και της κατανόησης των ιδιαιτεροτήτων των μελών της.
Τι συμβουλές έχετε να δώσετε στους υποψήφιους; Μπορείτε να μας δώσετε κάποια παραδείγματα του τι πρέπει να κάνει κανείς για να πάρει την δουλειά που θέλει;
Μην φοβηθείτε να επιδιώξετε αυτό που ονειρευτήκατε. Βάλτε όμως στόχους προοδευτικούς για να το πετύχετε (όλα γίνονται με συγκρότηση και υπομονή). Στις συνεντεύξεις να είσαστε συγκεκριμένοι στις τοποθετήσεις σας και να πηγαίνετε προετοιμασμένοι γνωρίζοντας το αντικείμενο του εργοδότη με τον οποίο μιλάτε. Stay connected: χρησιμοποιείστε τα social networks για την αναζήτηση εργασίας και τη γνώση της αγοράς. H σύγχρονη τεχνολογία προσφέρει μεγάλες δυνατότητες δικτύωσης και αυτό βοηθά τους υποψηφίους να γίνονται ευκολότερα αναγνωρίσιμοι και προσβάσιμοι. Καλό είναι να συνοδεύετε το βιογραφικό σας με σύντομη επιστολή στην οποία να αποτυπώνεται με συντομία το ενδιαφέρον σας για συγκεκριμένο αντικείμενο. Καλή επιτυχία!
Σχόλια