Το τρίπτυχο “Νούφαρα” του Claude Monet, που απεικονίζει την ήρεμη ομορφιά της φύσης αποκτά νέο νόημα μέσα από τη τρέχουσα έκθεση του καλλιτέχνη και ακτιβιστή Ai Weiwei στο Design Museum του Λονδίνου.
Οι αιθέριες πινελιές του Monet κάπου ανάμεσα στο νερό, στα φυσικά τοπία και στα τοπία με αντανάκλαση αντικαθίστανται από πολλά μικρά τουβλάκια Lego σε 22 ζωηρά χρώματα. 650.000 τουβλάκια διαμορφώνουν ένα έργο μήκους 15 μέτρων, το κεντρικό “κομμάτι” της μεγαλύτερης έκθεσης του Weiwei στο Ηνωμένο Βασίλειο τα τελευταία οκτώ χρόνια.
Με τίτλο Water Lilies #1, είναι το μεγαλύτερο έργο τέχνης Lego του διάσημου καλλιτέχνη παγκοσμίως από τότε που χρησιμοποίησε για πρώτη φορά το ίδιο παιχνιδιάρικο μέσο το 2014 για να δημιουργήσει πορτρέτα πολιτικών κρατουμένων. Το έργο εκτείνεται σε όλο το μήκος ενός από τους τοίχους της γκαλερί του Design Museum στο Kensington του Λονδίνου, στην πρώτη έκθεση του Ai Weiwei που εστιάζει στο design.
Η έκθεση “Making Sense”του Ai Weiwei
Αν και το τρίπτυχο έργο του Claude Monet θεωρείται ως μια γιορτή του φυσικού κόσμου, αναδημιουργώντας τη διάσημη σκηνή, ο Ai Weiwei αμφισβητεί τις ιδέες της πραγματικότητας και της ομορφιάς. Τα πλαστικά, βιομηχανοποιημένα τουβλάκια με τα έντονα χρώματα που έχουν ξεφύγει για τα καλά από τους ήρεμους χρωματισμούς του πρωτότυπου έργου δίνουν την εντύπωση των pixel των σύγχρονων ψηφιακών τεχνολογιών.
Η εκδοχή του Ai Weiwei, η οποία έφτασε στο μουσείο σε 10 προσυναρμολογημένα πάνελ συμπεριλαμβάνει την πόρτα του υπόγειου σκάμματος όπου ο ίδιος και ο ποιητής πατέρας του, Άι Τσινγκ, ζούσαν σε αναγκαστική εξορία τη δεκαετία του 1960.
Ο Ai είπε σχετικά: «Ο κόσμος μας είναι περίπλοκος και καταρρέει προς ένα απρόβλεπτο μέλλον. Είναι σημαντικό για τα άτομα να βρουν μια εξατομικευμένη γλώσσα ώστε να μπορέσουν να εκφράσουν την εμπειρία τους από αυτές τις δύσκολες συνθήκες. Η εξατομικευμένη έκφραση προκύπτει από την ταύτιση με την ιστορία και τις αναμνήσεις, ενώ δημιουργείται μια νέα προσωπική γλώσσα και αφήγηση. Στο Water Lilies #1, ενσωματώνω την ιμπρεσιονιστική ζωγραφική του Μονέ και συγκεκριμένες εμπειρίες μου σε μια ψηφιοποιημένη και εικονογραφημένη γλώσσα”.
Τα τουβλάκια των παιχνιδιών ως στέρεο υλικό, που ενέχει τη δυνατότητα της αποδόμησής τους, αντικατοπτρίζουν τις ιδιότητες της γλώσσας στην ταχέως αναπτυσσόμενη εποχή μας, όπου η ανθρώπινη συνείδηση τείνει να διαιρείται συνεχώς...
Μαζί με το συγκεκριμένο έργο βλέπουμε ένα άλλο σημαντικό νέο έργο τέχνης φτιαγμένο από Lego από τον Ai, το Untitled ,που περιλαμβάνει χιλιάδες τουβλάκια Lego που έχουν απλωθεί στο έδαφος της γκαλερί. Τα περισσότερα μάλιστα από αυτά δωρίστηκαν από το κοινό. Ένα άλλο θα περιλαμβάνει 200.000 πορσελάνινα στόμια τσαγιέρας από τη δυναστεία Song που χρονολογούνται από το 960-1279 μ.Χ., ενώ ένα άλλο περιλαμβάνει 1.600 νεολιθικούς λίθους.
Στην έκθεση παρουσιάζονται επίσης ορισμένα παραδείγματα «συνηθισμένων» αντικειμένων από την τεράστια συλλογή του Άι που τα έχει μεταμορφώσει από κάτι χρήσιμο σε κάτι άχρηστο αλλά πολύτιμο. Όπως το “Glass Helmet”, το κράνος ενός εργάτη φτιαγμένο από γυαλί και το “Marble Takeout Box” το σκαλισμένο σε μάρμαρο κατεξοχήν αντικείμενο μίας χρήσης, το πακέτο φαγητού από φελιζόλ που έτσι μετατράπηκε σε μνημείο του σύγχρονου πολιτισμού.
Έργα μεγάλης κλίμακας του Ai Weiwei έχουν τοποθετηθεί επίσης έξω από τη γκαλερί της έκθεσης, στους χώρους ελεύθερης εισόδου του μουσείου καθώς και έξω από το κτίριο.
Η έκθεση “Making Sense” του Ai Weiwei: Making Sense στο Design Museum θα διαρκέσει ως τις 30 Ιουλίου 2023
Σχόλια