Σύμφωνα με την τελευταία παγκόσμια έκθεση για τις επισιτιστικές κρίσεις, το 2022 περίπου 258 εκατομμύρια άνθρωποι σε 58 χώρες αντιμετώπιζαν υψηλά επίπεδα οξείας επισιτιστικής ανασφάλειας που απαιτεί επείγουσα βοήθεια. Η κατάσταση αυτή επηρεάζει το 22,7% του πληθυσμού που αναλύθηκε, το υψηλότερο ποσοστό από το 2017 που εκδόθηκε η πρώτη έκθεση. Ο αριθμός των ατόμων που αντιμετωπίζουν οξεία πείνα και υποφέρουν από υποσιτισμό είναι ανησυχητικός και βρίσκεται στο υψηλότερο επίπεδο της τελευταίας επταετίας.
Η κατάσταση αυτή επηρεάζει το 22,7% του πληθυσμού που αναλύθηκε, το υψηλότερο ποσοστό από το 2017 που εκδόθηκε η πρώτη έκθεση. Ο αριθμός των ατόμων που αντιμετωπίζουν οξεία πείνα και υποφέρουν από υποσιτισμό είναι ανησυχητικός και βρίσκεται στο υψηλότερο επίπεδο της τελευταίας επταετίας!
Πιο αναλυτικά
Οι παγκόσμιοι οικονομικοί κλυδωνισμοί, τους οποίους πυροδότησαν η πανδημία του κορονοϊού και ο πόλεμος της Ρωσίας κατά της Ουκρανίας, σε συνδυασμό με ακραίες καιρικές συνθήκες και ένοπλες συγκρούσεις σε ορισμένες άλλες χώρες, οδηγούν εκατομμύρια ανθρώπους σε οξεία επισιτιστική ανασφάλεια και υποσιτισμό.
Η έκθεση εκπονήθηκε από το Παγκόσμιο Δίκτυο κατά των Επισιτιστικών Κρίσεων, το οποίο συστάθηκε το 2016 από την Ευρωπαϊκή Ένωση, τον Οργανισμό Τροφίμων και Γεωργίας των Ηνωμένων Εθνών και το Παγκόσμιο Επισιτιστικό Πρόγραμμα. Η ΕΕ είναι ιδρυτικό μέλος και ο κύριος χρηματοδότης αυτού του παγκόσμιου δικτύου και συμμετέχει στη διευθύνουσα ομάδα που παρέχει στρατηγική καθοδήγηση. Το Κοινό Κέντρο Ερευνών της Ευρωπαϊκής Επιτροπής συμμετέχει επίσης στην τεχνική ομάδα που αναλύει τα στοιχεία της έκθεσης κάθε χρόνο, καθώς και της επιτροπής ανώτερων υπαλλήλων του δικτύου.
Η ΕΕ επενδύει στην εξεύρεση μιας βιώσιμης μεσοπρόθεσμης και μακροπρόθεσμης λύσης στις προκλήσεις της επισιτιστικής ασφάλειας, ενώ παράλληλα παρέχει επείγουσα βοήθεια στους ανθρώπους που αντιμετωπίζουν ανθρωπιστικές κρίσεις. Ακόμη, προωθεί βιώσιμα και ανθεκτικά συστήματα τροφίμων και στηρίζει τη στρατηγική αυτονομία των χωρών εταίρων. Από κοινού με τα κράτη-μέλη, η ΕΕ έχει κινητοποιήσει σχεδόν 18 δισ. ευρώ για να βοηθήσει τις χώρες εταίρους να αντιμετωπίσουν την παγκόσμια επισιτιστική κρίση έως το 2024. Σχεδόν 7 δισ. ευρώ εκταμιεύτηκαν μόνο το 2022.
Τέλος, η ΕΕ έχει ξεκινήσει στοχευμένες πρωτοβουλίες για την τόνωση της τοπικής παραγωγής τροφίμων και τη μείωση της εξάρτησης από μη βιώσιμες εισαγωγές. Επιπλέον, υποστηρίζει ενεργά την ηπειρωτική ζώνη ελεύθερων συναλλαγών της Αφρικής για την ενίσχυση του ενδοπεριφερειακού εμπορίου αγροδιατροφικών προϊόντων.
Σχόλια