NEWSFLASH...
Ειδήσεις | Delphi Economic Forum
ανάγνωση

DEF 2023: Πού βρίσκεται η κυβερνοασφάλεια στην Ελλάδα;

DEF 2023: Πού βρίσκεται η κυβερνοασφάλεια  στην Ελλάδα;

Στη συζήτηση γύρω από το επίκαιρο θέμα της κυβερνοασφάλειας και τις πρακτικές που εφαρμόζουν οι εταιρείες σε έναν κόσμο πιο ψηφιακό παρουσιάστηκε μια εξαιρετικά ενδιαφέρουσα έρευνα στο πλαίσιο του 8oυ Οικονομικού Φόρουμ των Δελφών, που πραγματοποιείται στους Δελφούς 26 - 29 Απριλίου και τελεί υπό την Αιγίδα της Α.Ε. της Προέδρου της Δημοκρατίας, κας Κατερίνας Σακελλαροπούλου, συντόνισε η δημοσιογράφος του Action24 Εύη Φραγκάκη.

Ο Στράτος Φαναράς Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος της Metron Analysis S.A, ο οποίος παρουσίασε την έρευνα υπογράμμισε πως «η διείσδυση του ίντερνετ είναι απόλυτη. Η χρήση έχει ξεπεράσει την τηλεόραση εδώ και καιρό. Καθημερινοί χρήστες είναι τρεις στους τέσσερις και περιστασιακοί μόλις το 7% . To 84% των Ελλήνων βλέπουν κίνδυνο στη χρήση του ίντερνετ. Χακάρισμα λογαριασμών και κακόβουλο λογισμικό. Ένας στους δέκα χρήστες δηλώνει πως έχει πέσει θύμα. Όσο για τις απειλές; Η κατάχρηση προσωπικών δεδομένων από τρίτους. Ένας στους τρεις ωστόσο δεν παίρνουν μέτρα προστασίας. Όσοι παίρνουν μέτρα δεν ανοίγουν ηλεκτρονικά μηνύματα αποστολέων που δεν γνωρίζουν, έχουν εγκαταστήσει antivirus, χρησιμοποιούν μόνο τον υπολογιστή τους».

Η Mαρία Σκάγκου Διευθύντρια Νομικών και Κανονιστικών Θεμάτων, Εταιρικής Ασφάλειας & Εταιρικών Σχέσεων της Vodafone Ελλάδα ανέφερε πως «υπάρχει ένα τεράστιο έλλειμμα στην ενημέρωση, σε σημείο που πολλές φορές δεν αναγνωρίζουμε καν την κυβερνοεπίθεση. Ενδεικτικό είναι πως ζητούν την αυστηριοποίηση του νομικού πλαισίου αγνοώντας την ύπαρξη του ήδη υπάρχοντος νομικού πλαισίου. Θέλουμε να δουλέψουμε για την ενδυνάμωση των πολιτών έτσι ώστε να διεκδικούν την ελευθερία τους με αίσθημα ασφάλειας» τόνισε απαντώντας στο δίλημμα ελευθερία ή ασφάλεια.

Ο Δρ Τριαντάφυλλος Καρατράντος, Ερευνητής στο ΕΛΙΑΜΕΠ Διεθνολόγος με ειδικότητα στην κυβερνοασφάλεια και στις νέες απειλές υπογράμμισε πως «η Ελλάδα έχει ένα ολοκληρωμένο οικοσύστημα κυβερνοασφάλειας και έχει ενσωματώσει το σύνολο των οδηγιών της ΕΕ και έθεσε το εξής ερώτημα : «Πως μπορεί κάποιος να είναι ανθεκτικός όταν δεν γνωρίζει το πλαίσιο που υπάρχει ,δεν λαμβάνει μέτρα προστασίας και όταν πέφτε θύμα απευθύνεται στον IT της δουλειάς;»

Ο Γιώργος Ντάγκλας, COO της Obrela της Obrela της εταιρείες που διαχειρίζεται τις κυβερνοεπιθέσεις ξήγησε πως «τα κέρδη από το κυβερνοέγκλημα έχουν ξεπεράσει τα κέρδη από τα ναρκωτικά και πως παραδοσιακό έγκλημα έχει περάσει στην εποχή του ψηφιακού μετασχηματισμού. «Όλη η οικονομική δραστηριότητα ψηφιοποιείται αυτή τη στιγμή. Θα πρέπει να λαμβάνεται εγγενώς υπόψη η ασφάλεια γιατί αλλιώς θα βρεθούμε προ εκπλήξεων. Ξέρετε πως κάποιος μπορεί να πάρει δείγμα από τη φωνή σας από τις εκπομπές που έχετε κάνει και να μιλά σε άλλες εκπομπές με τη φωνή σας» κατέληξε.

Η Αικατερίνα Παπανικολάου μέλος στην Αρχή Διασφάλισης Απορρήτου των Επικοινωνιών επιχείρησε να απαντήσει το ερώτημα «τι γίνεται με την ασφάλεια των επικοινωνιών;» θίγοντας το ζήτημα της άρσης του απορρήτου. «Το ελληνικό Σύνταγμα διαθέτει ένα άρθρο που λειτουργεί ως υπερόπλο. Πρόκειται για το άρθρο 19 του Συντάγματος Στο Σύνταγμα προβλέπονται αυστηρά οι προϋποθέσεις που μπορεί να καμφθεί το απόρρητο. Μόνο υπό αυτές τις προϋποθέσεις θυσιάζει το αγαθό της ελευθερίας στο όνομα της εθνικής ασφάλειας. Το ελληνικό κανονιστικό πλαίσιο είναι ένα από τα πληρέστερα» επεσήμανε ,διασαφηνίζοντας, ωστόσο πως στην πράξη όμως δεν είναι πάντα έτσι. «Όποιες κι αν είναι οι εγγυήσεις, δεν μπορεί κανείς να εφησυχάζει για την ασφάλεια των επικοινωνιών. Είμαστε σε αναμονή ενός ειδικότερου κανονιστικού πλαισίου που θα διασφαλίσει την προστασία δεδομένων, την προστασία των ηλεκτρονικών επικοινωνιών» κατέληξε.

... σχόλια | Κάνε click για να σχολιάσεις
Επιχειρώ - epixeiro.gr
Επιχειρώ - epixeiro.gr