Εργασία: Τάσεις, προσλήψεις, μισθοί... και Έλληνες που ζητάνε πολλά
Τι και αν στις προεκλογικές μέρες που διανύουμε είναι σύνηθες να ακούμε για αυξήσεις μισθών, παροχές και δεσμεύσεις για νέες καλύτερες συνθήκες στην αγορά εργασίας, οι ελληνικές επιχειρήσεις χαράσσουν ήδη τα σχέδια τους για την επόμενη μέρα και σε αυτό το κομμάτι: 3 στις 4 δηλώνουν πως το 2023 θα προχωρήσουν σε αυξήσεις μισθών.
Σύμφωνα με αποτελέσματα έρευνας της Randstad, οι υψηλότερες οικονομικές αποδοχές, για μια ακόμη χρονιά, προσφέρονται στον κλάδο της τεχνολογίας και των πωλήσεων, ενώ στην τρίτη και τέταρτη θέση κατατάσσεται ο τομέας των χρηματοοικονομικών και της ναυτιλίας. Την ίδια ώρα όπως αποτυπώνεται στην έρευνα, ποσοστό άνω του 50% των επιχειρήσεων ετοιμάζεται να προχωρήσει σε προσλήψεις κατά το τρέχον έτος.
Ωστόσο στην προσπάθεια αυτή εντοπίζονται δυσκολίες και εμπόδια ή νέες τάσεις στην εργασία που επαναπροσδιορίζουν την στρατηγική που πρέπει να έχει ένα τμήμα HR.
Και όμως, σύμφωνα με την έρευνα, ένα βασικό εμπόδιο για την κάλυψη των θέσεων εργασίας σήμερα αποτελούν οι μη ρεαλιστικές μισθολογικές προσδοκίες των εργαζομένων, σύμφωνα με το 66% των επιχειρήσεων, ποσοστό που μάλιστα αυξήθηκε κατά 17 ποσοστιαίες μονάδες σε σχέση με το 2022.
Όπως επισημαίνεται ειδικότερα, το υψηλό κόστος διαβίωσης και η συνολική ανάγκη των εργαζομένων, κάθε γενιάς, για μια καλύτερη ποιότητα ζωής έχει οδηγήσει τους υποψήφιους στην αναζήτηση θέσεων εργασίας με αυξημένες μισθολογικές απαιτήσεις, οι οποίες σε αρκετές περιπτώσεις είναι μη ρεαλιστικές και αποτελούν ανασταλτικό παράγοντα στην εξέλιξη της επαγγελματικής τους διαδρομής.
Πρόσθετες δυσκολίες για την κάλυψη θέσεων εργασίας αποτελεί η έλλειψη της απαραίτητης εργασιακής εμπειρίας στον κλάδο εξειδίκευσης (51%), καθώς και η έλλειψη του κατάλληλου συνδυασμού δεξιοτήτων (42%).
Εκπαίδευση, βελτίωση μισθών, τηλεργασία
Στην προσπάθεια προσέλκυσης κατάλληλων ατόμων οι εταιρείες επιστρατεύουν διάφορες προσεγγίσεις με κύρια αυτή της ενσωμάτωσης προγραμμάτων εκπαίδευσης και κατάρτισης, ενώ η βελτίωση των μισθών αποτελεί δεύτερη προτεραιότητα στην ατζέντα.
Εξίσου σημαντική αποτελεί η υιοθέτηση του υβριδικού μοντέλου εργασίας η μορφή απομακρυσμένης απασχόλησης ενώ η παροχή εξατομικευμένων πακέτων παροχών αποτελεί βασική στρατηγική για την αντιμετώπιση των προκλήσεων του ανθρώπινου δυναμικού, σύμφωνα με το 33% των στελεχών που συμμετείχαν στην έρευνα της Randstad.
Οι γνώριμες δυσκολίες...
Κατά τα άλλα, προφανής είναι η δυσκολία που προκύπτει στις επιχειρήσεις από γνώριμες - πλέον - προκλήσεις:
Τα μισά σχεδόν στελέχη της παραπάνω έρευνας προβληματίζονται κυρίως για τα αυξημένα κόστη, ως αποτέλεσμα της ραγδαίας αύξησης του πληθωρισμού,
Επιπρόσθετα, για το 42% των επιχειρήσεων, η διασφάλιση των διαδικασιών και η εγγύηση της παραγωγικότητας αποτελεί σημαντική πρόκληση την τρέχουσα περίοδο, ποσοστό που το 2022 ανερχόταν σε 24%, ενώ το 37% υποστηρίζει ότι η διαχείριση του υψηλού ενεργειακού κόστους αποτελεί τον επόμενο αστάθμητο παράγοντα που θα επηρεάσει την αγορά εργασίας.
Οι επιχειρήσεις υπόσχονται ελκυστικά πακέτα...
Σύμφωνα με τα πορίσματα της έρευνας της Randstad, τα στελέχη που συμμετείχαν στην έρευνα θέτουν το ελκυστικό πακέτο αποδοχών και παροχών και τις ευκαιρίες εξέλιξης καριέρας στην κορυφή της λίστας για την προσέλκυση κορυφαίων ταλέντων. Σχεδόν το 40%, θεωρεί ότι είναι πολύ σημαντικό για την εταιρεία του να προσφέρει ένα ευχάριστο εργασιακό περιβάλλον ή αρμονική ισορροπία μεταξύ επαγγελματικής και προσωπικής ζωής, προκειμένου να διακρατήσει τους εργαζομένους του.
Σε ένα ανταγωνιστικό περιβάλλον εργασίας, με την εύρεση και προσέλκυση των ταλέντων να βρίσκεται στο προσκήνιο, οι εταιρείες προσφέρουν διάφορες παροχές στο ανθρώπινο δυναμικό τους, εστιάζοντας στην οικονομική ενίσχυση, την υιοθέτηση προγραμμάτων εκπαίδευσης, καθώς και τη δυνατότητα ευέλικτης μορφής απασχόλησης, εφαρμόζοντας είτε μοντέλο υβριδικής απασχόλησης είτε απομακρυσμένη εργασία.
Γιατί φεύγει ένας εργαζόμενος
Σχεδόν 3 στους 4 εργαζόμενοι εγκαταλείπουν την εργασία τους, επειδή λαμβάνουν καλύτερες μισθολογικές αποδοχές ή πιο ευνοϊκές συνθήκες εργασίας από μια ανταγωνιστική εταιρεία, ενώ το 50% αναζητά περισσότερες ευκαιρίες ανέλιξης της επαγγελματικής του διαδρομής σε άλλη εταιρεία.
Είναι χαρακτηριστικό ότι μόλις το 12% των εργαζομένων θεωρεί ότι το ευέλικτο ωράριο εργασίας αποτελεί σημαντικό λόγο να εγκαταλείψουν την εργασία τους και να στραφούν προς μια διαφορετική επαγγελματική πορεία.
Τελικά ποιοι θα κάνουν προσλήψεις;
Σύμφωνα με τα στοιχεία της Randstat, ο τεχνολογικός κλάδος και ο τομέας πωλήσεων βρίσκονται στην κορυφή της λίστας των κλάδων που θα υπάρξουν προσλήψεις. Σε ό, τι αφορά, τέλος, τις διαδικασίες προσλήψεων, οι συστάσεις εργαζομένων και τα επαγγελματικά ψηφιακά δίκτυα αποτελούν τις πιο συχνές πρακτικές και πηγές στελέχωσης.
Σχόλια