Ο πίνακας του Λεονάρντο Ντα Βίντσι, η Μόνα Λίζα, είναι ένα έργο που όλοι γνωρίζουν λόγω της ιδιαίτερης έκφρασής του προσώπου της, καθώς δύσκολα μπορεί κάποιος να καταλάβει αν είναι σοβαρή ή χαμογελάει. Μια γυναίκα που η ταυτότητά της έχει πολυσυζητηθεί, κατάφερε να κάνει μια τεράστια επανάσταση στο χώρο της Τέχνης. Όμως το πρόσωπό της δεν είναι το μοναδικό στοιχείο που την έκανε παγκοσμίως γνωστή.
1911: Η κλοπή
Στις 21 Αυγούστου του 1911. Ένα μυστήριο θα ξεκινούσε σε μια αίθουσα του Λούβρου στο Παρίσι. Το μουσείο τη Δευτέρα, όπως και κάθε Δευτέρα τα μουσεία της Γαλλίας, είναι κλειστό προς το κοινό. Ο ζωγράφος Λουί Μπερού ήταν ο πρώτος που ενημέρωσε το φύλακα του μουσείου ότι πίνακας έλειπε από τη θέση που ήταν τοποθετημένος επί πέντε συνεχόμενα χρόνια. Ο φύλακας θεώρησε ότι τον είχαν πάρει για φωτογράφιση όμως πολύ γρήγορα ανακάλυψε πως είχε κλαπεί.
Ο Vincenzo Peruggia είχε δουλέψει για ένα διάστημα ως ξυλουργός στο Λούβρο. Εκείνη την ημέρα μπήκε στο μουσείο υποδυόμενος τον συντηρητή και χωρίς να τον πάρει είδηση κανείς, αφαίρεσε από την κορνίζα τη Μόνα Λίζα και την έκρυψε στη φόρμα του. Αφού κράτησε τον πίνακα για 2 ολόκληρα χρόνια στο διαμέρισμά του, τον πρόδωσε η πώληση που προσπάθησε να κάνει στους διοικητές της πινακαθήκης Ουφίτσι στην Φλωρεντία.
1956: Η πέτρα
Τη πρώτη φορά που η Μόνα Λίζα βανδαλίστηκε, ήταν το 1956 όπου ένας Βολιβιανός με το όνομα Hugo Unjaga Villegas πέταξε μια πέτρα στον πίνακα με αποτέλεσμα να κάνει μια μικρή τρύπα στον πίνακα. Συγκεκριμένα είπε: «Είχα μια πέτρα στην τσέπη μου και ξαφνικά μου ήρθε η ιδέα να την πετάξω». Ευτυχώς η ζημιά ήταν πολύ μικρή και οι ειδικοί κατάφεραν να τη διορθώσουν εύκολα
1974: Το ταξίδι της στο Τόκιο και το κόκκινο σπρέι
Η Μόνα Λίζα δεν κάνει εύκολα εξόδους από το μουσείο του Λούβρου. Το 1974 όμως ταξίδεψε στο Εθνικό Μουσείο του Τόκιο όπου περίπου 1,15 εκατομμύρια κόσμος πήγαν να την επισκεφτούν. Μια 25χρονη Γιαπωνέζα, η Tomoko Yonezu προσπάθησε με κόκκινο σπρέι να βάψει τον καμβά την ημέρα των εγκαινίων. Βέβαια, πριν τα εγκαίνια είχε γίνει θέμα συζήτησης στους ακτιβιστές ότι το μουσείο κάνει διακρίσεις και δεν δίνει πρόσβαση σε άτομα με αναπηρίες. Περίπου 20 με 30 σταγόνες κατάφεραν να περάσουν και να του προκαλέσουν ζημιά αλλά ευτυχώς ο πίνακας τη γλίτωσε.
2009: Το φλιτζάνι του τσαγιού
Το 2009 μια Ρωσίδα έκρυψε μέσα στην τσάντα της ένα φλιτζάνι του τσαγιού και το έσπασε πάνω στον πίνακα. Οι αρχές είπαν ότι ένα χρόνο πριν είχε ζητήσει την Γαλλική υπηκοότητα και της την αρνήθηκαν. Συγκεκριμένα ανέφεραν ότι η γυναίκα ήταν “φανερά διαταραγμένη” Ευτυχώς χάρη στη γυάλινη προστασία της για άλλη μια φορά δεν έπαθε κάτι και τότε ήταν που πήραν την απόφαση να μπει σε ξεχωριστή θέση στο Λούβρο.
2022: Η Μόνα Λίζα και το κέικ
Μια διαμαρτυρία για την κλιματική αλλαγή ήταν η αιτία να πασαλείψει ένας 36χρονος τη Μόνα Λίζα. Είχε επισκεφθεί το μουσείο σε αναπηρικό καροτσάκι ντυμένος γυναίκα. Κάποιοι τράβηξαν το βίντεο και το ανέβασαν στα social media. «Υπάρχουν άνθρωποι που καταστρέφουν τη Γη», ανάφερε στο βίντεο, μιλώντας στα γαλλικά. «Όλοι οι καλλιτέχνες, σκεφτείτε τη Γη. Γι' αυτό το έκανα αυτό. Σκεφτείτε τον πλανήτη». Δεν υπέστη κάποια ζημιά καθώς καλύπτεται με αλεξίσφαιρο τζάμι.
Σχόλια