Ποιους κλάδους βλέπει η Alpha Bank να αναπτύσσονται σε παγκόσμιο και τοπικό επίπεδο
Η διατήρηση της γεωπολιτικής αβεβαιότητας και η εκτιμώμενη κάμψη στην παγκόσμια οικονομία, δικαιολογούν κλαδικές επιλογές με αμυντικά χαρακτηριστικά όπως φαίνεται από την έκθεση Navigator της Alpha Bank.
Ο παγκόσμιος κλάδος κοινής ωφέλειας εμφανίζει εκτιμώμενα κέρδη 12 μηνών σε υψηλό σχεδόν 15 ετών και η τιμή/αναμενόμενα κέρδη 12 μηνών είναι ελκυστικότερη συγκριτικά (15 φορές) με τον μέσο όρο 10 ετών (16). Μακροπρόθεσμα ο κλάδος κοινής ωφέλειας ευνοείται από τις επενδύσεις για την ενεργειακή μετάβαση. Στο πρόσφατο χρονικό διάστημα πιέσεων για τον συνολικό παγκόσμιο μετοχικό δείκτη (2/2-15/3), ο κλάδος κοινής ωφέλειας ήταν ο δεύτερος ανθεκτικότερος. O κλάδος βασικών καταναλωτικών αγαθών, ο οποίος ήταν ο πιο ανθεκτικός στην πρόσφατη διόρθωση, έχει εκτιμώμενα κέρδη 12 μηνών σε πολυετές υψηλό, τιμή αναμενόμενα κέρδη 12 μηνών περί τον μέσο όρο 10 ετών και επιθυμητά χαρακτηριστικά σε περιβάλλον αβεβαιότητας. Τα οικονομικά μεγέθη εταιρειών βασικών καταναλωτικών αγαθών τείνουν να μεταβάλλονται λιγότερο, σταθερότητα η οποία προσδίδει ανθεκτικότητα σε περιόδους κάμψης της οικονομίας. Καθώς, παρά τις πρόσφατες αναταράξεις, οι αγορές εμφανίζουν σχετική ανθεκτικότητα και είναι εφικτή υπό προϋποθέσεις η ήπια ανάκαμψη μεσοπρόθεσμα, χρειάζεται και έκθεση σε ορισμένες επιθετικότερες επενδύσεις.
Προτιμητέος συγκριτικά ο κλάδος των πρώτων υλών, έναντι του κλάδου ενέργειας. Ο κλάδος α’ υλών έχει θετική συνολική απόδοση (1,2%) το 2023 (24/3) έναντι - 8,6% του κλάδου ενεργείας. Η εξάρτηση του κλάδου ενέργειας με την τιμή του πετρελαίου, η οποία έχει υποχωρήσει και η αποκόμιση κερδών μετά την άνοδο του κλάδου το 2022, ενδεχομένως συνεχίζουν να δρουν επιβαρυντικά για την επίδοσή του. Η πορεία του κλάδου α’ υλών επηρεάζεται ευρύτερα από την αγορά εμπορευμάτων και πιθανόν επωφεληθεί σε περίπτωση ανάκαμψης βασικών εμπορευμάτων. Επίσης, αναμένεται να ευνοηθεί από την επανεκκίνηση της κινεζικής οικονομίας. Ο κλάδος α’ υλών εμφανίζει τιμή/αναμενόμενα κέρδη 12 μηνών ήπια (12,8 φορές).
Από αρχή του έτους, ο παγκόσμιος τεχνολογικός κλάδος εμφανίζει την ισχυρότερη συνολική απόδοση, η οποία κυρίως καταγράφηκε έως αρχές Φεβρουαρίου. Η εκτίμηση ότι οι Κεντρικές Τράπεζες προσεγγίζουν την κορύφωση των επιτοκίων και η ήπια αποκλιμάκωση της απόδοσης στη λήξη του 10ετους ομολόγου ΗΠΑ συνέβαλλαν στην ανάκαμψη των κλάδων τεχνολογίας και υπηρεσιών επικοινωνίας. Η στρατηγική σημασία των τηλεπικοινωνιών σε παγκόσμιο γεωπολιτικό επίπεδο και οι επενδύσεις σε έργα υποδομής (δίκτυα, οπτικές ίνες, 5G, 6G) αναμένεται να συντηρήσουν το ενδιαφέρον ακόμα και περιόδους αυξημένης αβεβαιότητας. Μετά τις πρόσφατες εξελίξεις, έχει σημειωθεί καθοδική αναθεώρηση εκτιμώμενων κερδών 12 μηνών του χρηματοοικονομικού δείκτη (- 7%), με αναθεώρηση στάθμισης σε ουδέτερη.
Επίσης, αρνητικά ενδεχομένως επηρεάσει υιοθέτηση αυστηρότερου ρυθμιστικού πλαισίου. Η τιμή/εκτιμώμενα κέρδη 12 μηνών του ευρωπαϊκού δείκτη τραπεζών είναι ιδιαιτέρως χαμηλή (6 φορές) και η διαθέσιμη ρευστότητα από Κεντρικές Τράπεζες δυνητικά άπλετη, ωστόσο χρειάζεται να σημειωθεί μείωση μεταβλητότητας συνολικά στις αγορές.
Σχόλια