«Παγώνουν» για 12 μήνες τα επιτόκια των στεγαστικών δανείων στις τιμές της 31ης Μαρτίου
Μία κίνηση που θα κοστίσει στις τράπεζες περίπου 100 εκατ. ευρώ αλλά θα περιορίσει την αύξηση των «κόκκινων δανείων».
Ως κίνηση βοήθειας προς τα ευάλωτα νοικοκυριά και δανειολήπτες με κυμαινόμενα στεγαστικά οι τράπεζες «παγώνουν» για το επόμενο 12μηνο τα επιτόκια που υπήρχαν στις 31 Μαρτίου. Αυτό σημαίνει ότι οι όποιες αυξήσεις επιτοκίων έγιναν μετά την 31η Μαρτίου ή πρόκειται να γίνουν εφεξής στα επιτόκια, που αποτελούν τη βάση αναφοράς για τα στεγαστικά δάνεια, δεν θα εφαρμοστούν. Βασική προϋπόθεση για το «πάγωμα» των επιτοκίων η συνέπεια των δανειοληπτών. Έτσι οι δανειολήπτες έχουν ακόμη ευκαιρίες να ρυθμίσουν τις πληρωμές τους για να είναι ενήμεροι.
Το «πάγωμα» αφορά τα ενήμερα στεγαστικά δάνεια που είναι με κυμαινόμενο επιτόκιο και έχουν βάση αναφοράς είτε το euribor 1 μηνός ή το euribor 3μήνου είτε το βασικό επιτόκιο της ΕΚΤ ή το libor, βάσει του οποίου υπολογίζεται η δόση των στεγαστικών δανείων σε ελβετικό νόμισμα.
Στόχος είναι να σταθεροποιηθούν οι δόσεις των δανείων στα σημερινά επίπεδα, χωρίς δηλαδή να υπάρξει περαιτέρω επιβάρυνση από τις νέες αυξήσεις επιτοκίων που εκτιμάται ότι θα γίνουν το προσεχές διάστημα.
Εφόσον η ημερομηνία αναφοράς είναι η 31η Μαρτίου, το euribor 3μήνου θα σταθεροποιηθεί κοντά στο 3,030%, ενώ εφόσον το δάνειο είναι συνδεδεμένο με το επιτόκιο της ΕΚΤ, αυτό θα σταθεροποιηθεί στο 3,50%. Πάνω στο εκάστοτε επιτόκιο κάθε τράπεζα θα υπολογίζει το περιθώριο (spread) που έχει συμφωνηθεί με τον δανειολήπτη και έτσι θα προκύπτει η δόση του δανείου.
Πάνω από 24 δισ. ευρώ τα στεγαστικά δάνεια
Συνολικά τα στεγαστικά δάνεια που έχουν στα χαρτοφυλάκιά τους οι τράπεζες, δηλαδή που δεν έχουν πωληθεί σε funds, ανέρχονται σε 24,5 δισ. Ευρώ και το μέτρο εκτιμάται ότι θα καλύψει περί τα 20 δισ. ευρώ. Τραπεζικά στελέχη διευκρινίζουν ότι αν στο προσεχές διάστημα υπάρξει αποκλιμάκωση των επιτοκίων τότε η μείωση θα εφαρμοσθεί προς όφελος του πελάτη.
Στα 100 εκατ. ευρώ ανέρχεται το «πάγωμα» των επιτοκίων
Το κόστος του μέτρου θα βαρύνει τις τράπεζες και, σύμφωνα με υπολογισμούς, θα φθάσει περί τα 100 εκατ. ευρώ, εφόσον οι προσεχείς αυξήσεις επιτοκίων περιοριστούν περίπου στη μισή μονάδα (είτε είναι δύο μικρές αυξήσεις 0,25%+0,25%, είτε μία 0,5%). Εάν η ΕΚΤ προχωρήσει σε αυξήσεις πέραν της μισής μονάδας το κόστος θα είναι μεγαλύτερο.
Μία κίνηση που ευνοεί και τον περιορισμό των «κόκκινων δανείων»
Η κίνηση του παγώματος των επιτοκίων έχει διττό χαρακτήρα. Πρώτον γιατί διαβεβαιώνει τους δανειολήπτες (ευάλωτους ή μη) ότι δεν πρόκειται να αυξηθούν περαιτέρω οι δόσεις και δεύτερον γιατί οι τράπεζες περιορίζουν την αύξηση των νέων κόκκινων δανείων σε μία περίοδο εξυγίανσής των χαρτοφυλακίων τους.
Σύμφωνα με εκτιμήσεις της αγοράς, τα νέα «κόκκινα δάνεια» θα ξεπεράσουν εφέτος κατά τα φαινόμενα το 1 δισ. ευρώ. Οι αναλυτές των τραπεζών εκτιμούν ότι πρόκειται για επίπεδα ανεκτά και πως το σχετικό κόστος θα απορροφηθεί από την σημαντική ενίσχυση των καθαρών εσόδων από τόκους κατά 15% – 20% στην εφετινή χρήση. Να σημειώσουμε ότι το επιτοκιακό περιθώριο (διαφορά επιτοκίων καταθέσεων / χορηγήσεων) των ελληνικών τραπεζών είναι το μεγαλύτερο στην Ευρώπη και έτσι καλύπτεται προς το παρόν οποιαδήποτε αύξηση στα «κόκκινα δάνεια».
Σχόλια