GALIEN Innovation Forum: Στο επίκεντρο η έρευνα και οι επενδύσεις στην υγεία
Η πρόοδος που σημειώνεται στο χώρο της Υγείας, οι δυνατότητες ανάπτυξης του τομέα στην Ελλάδα αλλά και οι αλλαγές οι οποίες πρέπει να γίνουν, προς όφελος των ασθενών και της οικονομίας, αναδείχθηκαν στο Galien Innovation Forum, που πραγματοποιήθηκε με την ευκαιρία της συμπλήρωσης των δέκα χρόνων παρουσίας των φαρμακευτικών βραβείων Prix Galien στη χώρα μας, στις 4 Απριλίου 2023, στο Divani Apollon Palace & Thalasso.
Το Galien Innovation Forum, με τίτλο: «Ελλάδα 2023, συζητώντας για την έρευνα και τις επενδύσεις στο χώρο της υγείας», κινήθηκε σε τρεις θεματικές ενότητες:
1. Υπηρεσίες – Συστήματα υγείας – Νέες τεχνολογίες και Digital Health, 2. Έρευνα & Καινοτομία και Επενδύσεις και 3. Ασθενείς & Ποιότητα ζωής, τις οποίες ανέπτυξαν εκπρόσωποι της Πολιτείας, της ακαδημαϊκής κοινότητας, της φαρμακευτικής βιομηχανίας και των ασθενών.
«Τα Prix Galien είναι ένας θεσμός με διεθνές κύρος και παρουσία στις αναπτυγμένες χώρες, ταυτισμένος με την καινοτομία, την επιστήμη, την πρόοδο και τις σύγχρονες εξελίξεις στην έρευνα και των αποτελεσμάτων της, προς όφελος της κοινωνίας και των ασθενών», δήλωσε η πρόεδρος των Prix Galien Greece, κ. Τζένη Περγαλιώτου, κατά το χαιρετισμό της. Και πρόσθεσε: «Στην αίθουσά μας σήμερα παρευρίσκονται πολλοί σημαντικοί άνθρωποι, με διαφορετικές διαδρομές, οι οποίες όμως συναντιόνται στο πιο σημαντικό κομμάτι της κοινωνίας μας: την Υγεία και το Σύστημά της. Προσδοκία μας είναι, μέσα από αυτόν τον διάλογο, να μπορέσουν να εντοπιστούν οι δυσκολίες και τα εμπόδια που τίθενται από τις περιοριστικές πολιτικές, που δημιουργούν συνθήκες ασφυξίας με κίνδυνο να στερηθούν οι ασθενείς τα οφέλη των καινοτόμων θεραπειών, αλλά και να αναδειχθούν οι τρόποι με τους οποίους μπορούμε να τις αλλάξουμε».
Η Αναπληρώτρια Υπουργός Υγείας κ. Μίνα Γκάγκα αναφέρθηκε, μεταξύ άλλων, στις δυσκολίες που υπάρχουν αναφορικά με την πρόσβαση των πολιτών στο σύστημα Υγείας, προτάσσοντας το γεωγραφικό προφίλ της χώρας, και εστίασε στο «μεγαλύτερο στοίχημα» -όπως χαρακτηριστικά είπε- της παρούσας ηγεσίας, που είναι ο Χάρτης Υγείας. «Ο χάρτης Υγείας είναι πολύ σημαντικός, γιατί μπορεί να μην έχουμε τη δυνατότητα να δημιουργήσουμε τριτοβάθμια νοσοκομεία σε δυσπρόσιτες περιοχές, αλλά μας δίνει τη δυνατότητα να οργανώσουμε την Πρωτοβάθμια και την Δευτεροβάθμια Φροντίδα, ώστε οι κάτοικοί τους να έχουν εξίσου καλή πρόσβαση με τους κατοίκους της Αθήνας», τόνισε.
Η κ. Γκάγκα, υπογράμμισε ότι το υπουργείο έχει προχωρήσει σε μία σειρά στοχευμένων δράσεων για τη βελτίωση του υγειονομικού συστήματος και των παρεχόμενων υπηρεσιών, όπως ο θεσμός «foundation» για την 1η κλινική άσκηση των γιατρών και οι ειδικεύσεις των νοσηλευτών και αναφέρθηκε σε κινήσεις που πρέπει να γίνουν, όπως για παράδειγμα η προσαρμογή του συστήματος εισαγωγής στις ιατρικές ειδικότητες στις ανάγκες της χώρας. «Το πρώτο πράγμα που πρέπει να κάνουμε είναι να αποφασίσουμε όλοι μαζί πόσους γιατρούς θα χρειαστούμε την επόμενη δεκαετία και να το θεσμοθετήσουμε», υπογράμμισε η κ. Γκάγκα.
Αναφερόμενη στην καινοτομία, τόνισε ότι βρίσκεται ψηλά στις προτεραιότητες της Πολιτείας, επισημαίνοντας ότι ήδη σημειώνεται πρόοδος στην κατεύθυνση αυτή, με την ανάπτυξη κέντρων καινοτομίας στην Ελλάδα.
«Το μεγάλο διακύβευμα της επόμενης δεκαετίας είναι η λειτουργία ενός νέου, σύγχρονου συστήματος Υγείας», εκτίμησε από την πλευρά του ο Πρόεδρος της επιστημονικής επιτροπής του Galien Forum κ. Βασίλης Κοντοζαμάνης, εκπρόσωπος της Ελλάδας στο Δ.Σ. της Ευρωπαϊκής Αρχής Ετοιμότητας και Καταστάσεων Έκτακτης Υγειονομικής Ανάγκης (HERA).
Μιλώντας για την έρευνα και την τεχνολογία στην Υγεία, αναφέρθηκε στους πέντε τομείς που παρουσιάζουν δυνατότητες ανάπτυξης στη χώρα, οι οποίοι είναι η βιοτεχνολογία, η παραγωγή φαρμακευτικών προϊόντων, η ψηφιακή υγεία, οι κλινικές δοκιμές και οι βιοφαρμακευτικές υπηρεσίες.
«Η Ελλάδα μπορεί να διαδραματίσει ρόλο στην καινοτόμα βιοφαρμακευτική βιομηχανία και έχουν τεθεί τα θεμέλια ώστε να καταστεί ανταγωνιστική διεθνώς στον τομέα αυτό. Στόχος δεν είναι μόνο να συμβάλουμε στην πρόοδο της ιατρικής επιστήμης αλλά και να ενισχύσουμε την οικονομία και να δώσουμε τη δυνατότητα σε Έλληνες του εξωτερικού να επιστρέψουν στη χώρα. Στο πλαίσιο αυτό, έχουν ήδη γίνει βήματα ώστε η Ελλάδα να αποτελέσει κόμβο στην παροχή υπηρεσιών τεχνητής νοημοσύνης, ανάλυσης μεγάλων δεδομένων, πραγματικών δεδομένων, μητρώων ασθενών και άλλων υπηρεσιών ψηφιακής υγείας. Επίσης, στο σχέδιό μας είναι να προσελκύσουμε εταιρείες που αλληλοεπιδρούν με τη διαδικασία ανακάλυψης, ανάπτυξης και εμπορίας φαρμάκων και να αποτελέσουμε κόμβο στον τομέα των κλινικών δοκιμών», πρόσθεσε ο κ. Κοντοζαμάνης, τονίζοντας ότι η Ελλάδα διαθέτει μοναδικά χαρακτηριστικά στον τομέα αυτό, όπως καταρτισμένο και κατάλληλα εκπαιδευμένο προσωπικό, σύγχρονες υποδομές και προηγμένη ιατρική τεχνολογία.
H 6η Τελετή Απονομής Prix Galien θα πραγματοποιηθεί σήμερα, Τετάρτη, 5 Απριλίου 2023, στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών.
Σχόλια