Σοβαρά προβλήματα έχουν να αντιμετωπίσουν οι ασφαλιστικές ζωής από το «κανόνι» που βάρεσε η τράπεζα των startups SVB. Η κρίση που ξεκίνησε από τις ΗΠΑ ανάβει φωτιές στις ασφαλιστικές ζωής, βάζοντας σε κίνδυνο, όχι όλα, αλλά ορισμένα από τα επενδυτικά τους χαρτοφυλάκια.
Το «σκάσιμο» της SVB, για το οποίο είχε απηύθυνε προειδοποιήσεις το 2021 η Fed θα επιφέρει ζημιές στις επενδύσεις των ασφαλιστικών ζωής, ωστόσο όχι σημαντικές στα επενδυτικά χαρτοφυλάκια μακροπρόθεσμου χαρακτήρα και με εγγυήσεις.
Η Swiss Re, μέσω του Ινστιτούτου της στις ΗΠΑ σε μελέτη της διαβλέπει την επιδείνωση των παραμέτρων κινδύνου, με τα πιστωτικά περιθώρια κινδύνου απόδοσης των spreads να ανοίγουν και υψηλή μεταβλητότητα με χαμηλή ρευστότητα και υψηλές πιέσεις σε τράπεζες, ακολούθως και σε ασφαλιστικές ζωής, ωστόσο τα στοιχεία αυτά μέχρι τώρα δεν υποδηλώνουν συστημική χρηματοπιστωτική κρίση. Αν, η κατάσταση αυτή συνεχιστεί και έχει διάρκεια, η Swiss Re προβλέπει να συνεχίζονταν να αυξάνουν τα επιτόκια οι τράπεζες, αλλά με βραδύτερο ρυθμό.
Το 50% των χρηματοοικονομικών στοιχείων στον κόσμο σε μη τραπεζικούς οργανισμούς
Σημαντικό ρόλο στην σταθερότητα του χρηματοπιστωτικού συστήματος, λόγω κυρίως της εμπιστοσύνης που έδειξαν οι επενδυτές είχαν οι μικρές τράπεζες και άλλοι μη τραπεζικοί χρηματοοικονομικοί οργανισμοί. Η Swiss Re, πάντως αναφέρει ότι το πλήγμα θα είναι τεράστιο, αν οι επενδυτές άρουν την εμπιστοσύνη τους ως προς τις μικρές τράπεζες των ΗΠΑ καθώς αυτές αντιπροσωπεύουν περίπου το 50% δανειοδοτήσεων εμπορικών και βιομηχανικών επιχειρήσεων στις ΗΠΑ. Το 60% του δανεισμού σε κατοικίες και το 80% σε εμπορικά ακίνητα και το 45% σε καταναλωτικά δάνεια.
Σημειώνεται ότι οι λοιποί μη χρηματοοικονομικοί τραπεζικοί οργανισμοί κατέχουν το 50% του συνόλου των παγκόσμιων χρηματοοικονομικών περιουσιακών στοιχείων από το 2021, συνεπώς τυχόν εξαγορές θα αύξαναν ακόμα περισσότερο την αβεβαιότητα στην αγορά και στα Συνταξιοδοτικά Επαγγελματικά Ταμεία.
Και, ενώ η αβεβαιότητα παραμένει πολύ υψηλή, άλλοι χρηματοοικονομικοί αναλυτές εκτιμούν ότι οι κεντρικές τράπεζες θα συνεχίσουν να ρίχνουν εργαλεία αποσυμφόρησης της αγοράς, λόγω του υψηλού πληθωρισμού, τα οποία θα έρχονται σε αντίθεση με τα προηγούμενα χρόνια της οικονομικής κρίσης όταν οι κεντρικές τράπεζες μείωναν τα επιτόκια για να αντιμετωπίσουν την κρίση.
Επενδύσεις για ισοφάριση ζημιών
Ειδικά για τις αντ/ασφαλιστικές, οι αναλυτές της Twelve Capital, τονίζουν πως όσες δεν διαθέτουν επαρκή αποθεματικά κεφάλαια ενέχουν κινδύνους από την κρίση στον τραπεζικό τομέα μετά την κατάρρευση της SVB και της Credit Suisse. Οι ασφαλιστικές αυτές, προτείνει η Twelve Capital θα πρέπει να επανακαθορίσουν τους κινδύνους που αντιμετωπίζουν από τις απώλειες των ομολόγων. Η αύξηση των επιτοκίων αναφέρουν οι αναλυτές της Twelve Capital δίνει και την επιλογή στις ασφαλιστικές να μεταφέρουν τα επενδυτικά τους χαρτοφυλάκια σε άλλες κατηγορίες περιουσιακών στοιχείων, να εκμεταλλευτούν υψηλότερες αποδόσεις και να ισοφαρίσουν κατά κάποιο τρόπο τυχόν ζημιές που θα γράψουν από ομόλογα
Μία κακή συνέπεια είναι ότι η αξία των επενδύσεων σταθερού εισοδήματος μειώνεται, οδηγώντας σε μη πραγματοποιηθείσες ζημίες, αν και αυτή η κατάσταση μπορεί να ανατραπεί, εφ’ όσον τα περιουσιακά στοιχεία μεταφερθούν στη λήξη και το πλασματικό εξοφληθεί πλήρως.
Σχόλια