Πληθώρα ερευνών και δημοσιευμάτων είδαν το φως της δημοσιότητας τα τελευταία 2-3 χρόνια γύρω από τον απότομο επαναπροσδιορισμό στα «θέλω» των εργαζομένων, τις ανάγκες και τις συνθήκες εργασίας που δημιουργήθηκαν, απόρροια των συνεπειών της πανδημίας.
Άξιος αναφοράς επίσης υπήρξε ένας νέος όρος που περιέγραψε το τι πραγματικά συνέβη, η γνωστή πλέον «Μεγάλη Παραίτηση»: Η μαζική έξοδος των εργαζομένων - δηλαδή - που εγκατέλειπαν τις δουλειές τους μετά την έναρξη της πανδημίας, ένα φαινόμενο που σημείωνε αλματώδη εξέλιξη τόσο στην Ελλάδα όσο και στο εξωτερικό.
1 στους 5 επέστρεψε... αναβαθμισμένος
Σήμερα, υπάρχουν οι «εργαζόμενοι Boomerang», ένα μέρος αυτού του ανθρώπινου δυναμικού που επιστρέφει ενώ είχε αποχωρήσει οικειοθελώς από την εργασία του κατά τη διάρκεια της πανδημίας δημιουργώντας ένα νέο κύμα εργαζομένων που ονομάζονται «εργαζόμενοι Boomerang». Καθώς πολλές από τις «ειδικές καταστάσεις» που επικρατούσαν στην αγορά εργασίας την περίοδο του COVID-19 έχουν αρχίσει να εξομαλύνονται, μεγάλη μερίδα των εργαζομένων που αποχώρησαν εξαιτίας των αναταράξεων που προκάλεσε η πανδημία, αξιολογούν θετικά την προοπτική επιστροφής τους.
Σημειώνεται επίσης πως μια πρόσφατη μελέτη από την εταιρεία μισθοδοσίας UKG δείχνει ότι το 43% των ανθρώπων που εγκατέλειψαν τη δουλειά τους κατά τη διάρκεια της πανδημίας το έχει μετανιώσει σε ένα βαθμό. Εκτιμάται πως το 20% από αυτούς έχει επιστρέψει στην προηγούμενη δουλειά!
Σύμφωνα με την Adecco, έρευνες έχουν δείξει ότι η επιστροφή των εργαζομένων στην προηγούμενη εργασία τους μπορεί να αποδειχτεί ιδιαίτερα επωφελής για την εξέλιξη της καριέρας τους, καθώς η απόκτηση νέων γνώσεων και δεξιοτήτων σε διαφορετικό εργοδότη μπορεί να ισχυροποιήσει την διαπραγματευτική τους θέση ώστε να αξιώσουν βελτιωμένη αμοιβή ή ελκυστικότερο μοντέλο εργασίας. Παράλληλα, ωφελεί και τις επιχειρήσεις, καθώς ένας εργαζόμενος που έχει ξαναεργαστεί σε μια επιχείρηση γνωρίζει από πρώτο χέρι τις προτεραιότητες και τις διαδικασίες, το οποίο συνεπάγεται χαμηλότερο κόστος εκπαίδευσης για την επιχείρηση. Για αυτό το λόγο, πολλές μεγάλες εταιρίες διαθέτουν δίκτυα εργαζομένων που έχουν περάσει από την επιχείρηση, ώστε όταν δημιουργηθεί κάποιο άνοιγμα θέσης, ο υπεύθυνος Ανθρώπινου Δυναμικού να τους επαναπροσεγγίσει.
Επιχειρήσεις: Μάθημα για να μην χάνονται ταλέντα την επόμενη φορά...
Επίσης, η επαναπρόσληψη ενός εργαζομένου λειτουργεί ευεργετικά για την επιχείρηση καθώς επαναπροσδιορίζεται η στρατηγική διατήρησης ανθρώπινου δυναμικού ώστε αξιοποιώντας τα δεδομένα από την επιστροφή του εργαζομένου να περιοριστεί στο μέλλον η απώλεια του ταλέντου.
Το ύψος του μισθού μπορεί να χρησιμοποιηθεί ως κίνητρο για την προσέλκυση ταλέντων, αλλά η έρευνα του Ομίλου Adecco επιβεβαιώνει ότι δεν είναι ο σημαντικότερος παράγοντας για την διατήρηση του ταλέντου.
Αντιθέτως, η έμφαση στις προοπτικές εξέλιξης, στην αναβάθμιση των δεξιοτήτων, στην ευελιξία, και στο καλό εργασιακό κλίμα συνεισφέρει πολύ περισσότερο στην επίτευξη αυτού του στόχου.
Σχόλια