Microsoft: Τα Data Centers, η στρατηγική βιωσιμότητας και οι νέες τεχνολογίες
Τα Data Centers καταναλώνουν ενέργεια αλλά γλιτώνουν συνάμα, σημείωσε χαρακτηριστικά σε σχετική συνάντηση ο CEO της Microsoft, κ. Θεοδόσης Μιχαλόπουλος ο οποίος διαβεβαίωσε πως η αδειοδότηση για τα Data Centers προχωρά κανονικά, μιας και έχει περάσει το στάδιο της ανοιχτής διαβούλευσης, ενώ έχει συνεκτιμηθεί και η όποια καθυστέρηση προκύψει λόγω εκλογών, Ο ίδιος έδωσε ιδιαίτερη έμφαση, μεταξύ άλλων, στις πρωτοβουλίες του Ομίλου γύρω από τη βιωσιμότητα και το περιβαλλοντικό αποτύπωμα.
Τα Data Centers καταναλώνουν ενέργεια αλλά γλιτώνουν συνάμα, όπως σημείωσε χαρακτηριστικά σε σχετική συνάντηση ο CEO της Microsoft, κ. Θεοδόσης Μιχαλόπουλος ο οποίος διαβεβαίωσε πως η αδειοδότηση για τα Data Centers προχωρoύν κανονικά, μιας και έχει περάσει το στάδιο της διαβούλευσης και θα πρέπει να αναμένεται σχετικό προεδρικό διάταγμα. Ο ίδιος έδωσε ιδιαίτερη έμφαση στις πρωτοβουλίες του Ομίλου γύρω από τη βιωσιμότητα και το περιβαλλοντικό αποτύπωμα.
«Ενώ οι επιχειρήσεις προχωρούν και θα προχωρήσουν σε μειώσεις σε συγκεκριμένους τομείς, δεν θα πρέπει να «κάνουν πίσω» σε νέες και υφιστάμενες δεσμεύσεις που σχετίζονται με το κλίμα. Ο χρόνος που έχουμε για να επιτύχουμε τον στόχο του ΟΗΕ για τη διατήρηση της αύξησης της θερμοκρασίας στον 1,5 βαθμό Κελσίου, κινδυνεύει να εξαντληθεί. Σε αυτή τη βάση, ακολουθεί η ολιστική προσέγγιση της Microsoft για βιώσιμη ανάπτυξη μέσω της τεχνολογίας», σημείωσε χαρακτηριστικά.
Άξιος αναφοράς είναι πως ο μεγάλος και πλέον φιλόδοξος στόχος της Microsoft είναι μέχρι το 2050 να απομακρύνει από το περιβάλλον όλο τον άνθρακα που έχει εκπέμψει η εταιρεία -είτε άμεσα από κατανάλωση ηλεκτρικής ενέργειας είτε από την ίδρυσή της το 1975!
Ειδικότερα, σύμφωνα με τους στόχους που έχουν τεθεί:
- μέχρι το 2025 η εταιρεία θα έχει κάνει τη μετάβαση σε 100% ανανεώσιμες πηγές ενέργειας – που σημαίνει ότι θα έχουμε συμβάσεις πράσινης ενέργειας για το 100% της ενέργειας που καταναλώνεται από όλα τα κέντρα δεδομένων, τα κτίρια και τα campuses παγκοσμίως (PPAs).
- Αυτή η προσπάθεια θα επεκταθεί και σε όλες τις λειτουργίες της εταιρείας – από μετακινήσεις, μέχρι packaging – με σκοπό το 2030 να είμαστε carbon negative.
- Μέχρι το 2050, η Microsoft έχει δεσμευτεί να απομακρύνει από το περιβάλλον όλο τον άνθρακα που έχει εκπέμψει η εταιρεία -είτε άμεσα από κατανάλωση ηλεκτρικής ενέργειας είτε από την ίδρυσή της το 1975. Σε αυτή την κατεύθυνση, επενδύονται 1 δις για την επιτάχυνση της παγκόσμιας ανάπτυξης τεχνολογιών μείωσης, δέσμευσης και απομάκρυνσης του άνθρακα (carbon reduction, capture and removal).
- Η προσπάθεια για εναλλακτικές πηγές ενέργειας εξετάζει και μελλοντικές λύσεις για τα DCs, όπως αυτή του ‘πράσινου’ υδρογόνου, δεδομένου ότι έχει αποδειχτεί πως οι κυψέλες καυσίμου υδρογόνου μπορούν να χρησιμοποιηθούν για την παραγωγή ενέργειας χωρίς αέρια θερμοκηπίου.
Εκτός από τη δέσμευση της Microsoft, η εταιρεία προεκτείνει την προσπάθεια αυτή και στο ευρύτερο οικοσύστημά της, στους ακόλουθους πυλώνες:
Ιδιαίτερή έμφαση ο κ. Μιχαλόπουλος και στην εκπαίδευση (skilling) με την πιστοποίηση Green Skills - δωρεάν και διαθέσιμη στα ελληνικά για πρώτη φορά.
«Για να καταφέρουμε να φτάσουμε σε επίπεδο net zero, χρειαζόμαστε πράσινες πρακτικές και αντίστοιχες δεξιότητες. Οι εργοδότες – και ειδικά ίσως οι μικρές/μεσαίες επιχειρήσεις – θα πρέπει να προχωρήσουν άμεσα σε upskilling που εστιάζει στη βιωσιμότητα», σημείωσε.
«Πρέπει να έχουμε sustainability-fluent ανθρώπους, για να διασφαλίσουμε ένα πραγματικά πράσινο μέλλον. Η συγκεκριμένη εκπαίδευση/πιστοποίηση βοηθάει ουσιαστικά σε αυτή την κατεύθυνση. Μας εξοπλίζει με γνώσεις και δεξιότητες για τη δημιουργία βιώσιμων ψηφιακών λύσεων. Από στρατηγικές βιώσιμου σχεδιασμού, μέχρι δημιουργία πιο φιλικών στο περιβάλλον υπηρεσιών, λύσεων, προϊόντων, μέχρι τη χρήση ψηφιακών δεδομένων και την επιρροή τους στο περιβάλλον», συμπλήρωσε.
Στο επίκεντρο Συνεργάτες - Πελάτες
Ένα πιο πράσινο μέλλον χτίζεται με συνεργάτες και πελάτες για την Microsoft, σύμφωνα με τον επικεφαλής της εταιρείας η οποία προσφέρει τεχνολογία με built-in οφέλη που σχετίζονται με τη βιωσιμότητα. Πέρα από το συνολικό καλό, οι λύσεις που παρέχονται μειώνουν κατανάλωση και waste – άρα και κόστος, συμβάλλουν στην εμπιστοσύνη, στην κερδοφορία και ενδυναμώνουν ολιστικά το brand.
Όπως αναφέρθηκε χαρακτηριστικά, ο μεγαλύτερος πάροχος ενέργειας της χώρας, η ΔΕΗ, έγινε 98% πιο energy efficient με τη μετάβασή του στο Cloud, ψηφιοποιώντας τις δραστηριότητές της, βελτιστοποιώντας τις διαδικασίες παραγωγής και διανομής ενέργειας, συλλέγοντας και αναλύοντας τα δεδομένα.
Συνεργασία με start ups - κομβικές οι νέες τεχνολογίες
Από την άλλη πλευρά, στόχος είναι για την Microsoft να εντάξει start ups που έχουν ως στόχο την αειφορία στο οικοσύστημα της, εταιρείες που (μπορούν) να παρέχουν λύσεις για smart homes, ποιότητα αέρα, νερού.
«Και άλλα παραδείγματα που εστιάζουν στη βιωσιμότητα σε σχέση με το νερό – πχ. χρήση AI μοντέλων που μπορεί να προβλέψει την προβληματική λειτουργία σωλήνων, ώστε να αποφεύγεται η απώλεια νερού και να διασφαλίζεται συνολικά η αποτελεσματική διαχείριση πόρων. Ή αντίστοιχα startups που εστιάζουν σε carbon footprint measuring, energy saving και overall health & safety, ή και αποφυγή σοβαρών επιπτώσεων στο περιβάλλον όπως π.χ. πυρκαγιές από διαρροή υγραερίου», σημείωσε ενδεικτικά.
Ειδικότερα με τις νέες τεχνολογίες η Microsoft εκτιμά πως είναι ζωτικής σημασίας για την προστασία του περιβάλλοντος μελλοντικά, σε τομείς όπως η εκπαίδευση, το περιβαλλοντικό monitoring, η βιώσιμη εφοδιαστική αλυσίδα, ο βιώσιμος σχεδιασμός, η γεωργία κλπ.
Σχόλια