Προδιαγραφές και προϋποθέσεις που είναι δύσκολο να καλυφθούν στην Ελλάδα, ανισορροπία μεταξύ προσφοράς και ζήτησης, καθώς επίσης και έλλειψη πολιτικής βούλησης φέρεται να είναι οι τρεις κύριοι λόγοι που κρατάνε στα αζήτητα τα σχέδια για την ανέγερση Εθνικού Συνεδριακού Κέντρου στην Αθήνα. Παρά ταύτα οι συζητήσεις επανέρχονται στα συνέδρια για τον τουρισμό και την οικονομία.
Αν, και οι επαγγελματίες τουρίστες δαπανούν σύμφωνα με τα στατιστικά πέντε φορές περισσότερο από άλλους τουρίστες που επισκέπτονται την χώρα, τα έσοδα που εισπράττει η Ελλάδα από τον τομέα αυτό είναι πολύ χαμηλά, καθώς το ποσοστό του στο συνολικό μερίδιο του τουρισμού φτάνει δεν φτάνει στο 6%.
Από το 2004 τα σχέδια της κοινοπραξίας τριών συμμετεχόντων μεταξύ αυτών οι κ.κ. Βασιλάκης και Λασκαρίδης που κατέβασαν προσφορές για το κτίριο του TAE KWON DO στο Παλαιό Φάληρο βάλτωσαν, έκτοτε το θέμα αναμοχλεύεται στα επαγγελματικά συνέδρια για τον τουρισμό, και την ενδυνάμωση της οικονομίας, χωρίς αποτέλεσμα.
Ο επαγγελματίες τουρίστας κρίνουν πολύ αυστηρά τις υποδομές της πόλης
Οι σημερινοί επαγγελματίες τουρίστες δεν αφήνουν την ευκαιρία να προσθέσουν στοιχεία αναψυχής στο ταξίδι τους. Έξι στους δέκα αλλοδαπούς επαγγελματίες σύμφωνα με την Gbr επισκέπτονται την Ακρόπολη και του Μουσείο της Ακρόπολης, και αυτό ισχύει και γα τους 4 στους 10 Ελληνες επαγγελματίες. Την ίδια στιγμή επισκέπτονται ιστορικές και δημοφιλείς περιοχές προκειμένου να αποκομίσουν μία άποψη για την Αθήνα.
Οι επαγγελματίες δαπανούν τα περισσότερα χρήματα σε σύγκριση με τα άλλα προφίλ των επισκεπτών καθώς τα εστιατόρια και τα καφέ και οι τοπικές μεταφορές καλύπτονται σε μεγάλο βαθμό από τις εταιρείες τους, ενώ σύμφωνα με την ίδια έρευνα βαθμολογούν αυστηρότερα σε μία πόλη την συμπεριφορά των κατοίκων και τις υποδομές ήτοι πλατείες, πεζοδρόμια πάρκα κτλ.
Με το βλέμμα στο 2023: Η πορεία του διεθνούς τουρισμού το 2022
Σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Τουρισμού (UNWTO), οι διεθνείς αφίξεις τουριστών μπορεί να διπλασιάστηκαν το 2022 σε σύγκριση με το 2021, φθάνοντας τα 917 εκατομμύρια, παραμένουν, ωστόσο, κατά 37% χαμηλότερα σε σχέση με τα ιστορικά υψηλά επίπεδα που επιτεύχθηκαν το 2019. Χαρακτηριστικά, πριν το ξέσπασμα της πανδημίας (2019), σύμφωνα με το Παγκόσμιο Συμβούλιο Ταξιδιών και Τουρισμού (WTTC), ο τουρισμός αντιπροσώπευε το 25% του συνόλου των νέων θέσεων εργασίας που δημιουργήθηκαν σε όλο τον κόσμο, καταλαμβάνοντας το 10,3% των συνολικών θέσεων εργασίας (333 εκατομμύρια) και συνεισφέροντας στο 10,3% του παγκόσμιου ΑΕΠ (ΗΠΑ 9,6 τρισεκατομμύρια δολάρια).
Η αύξηση του ταξιδιωτικού κόστους βάζει εμπόδια
Αξιοσημείωτο ωστόσο σύμφωνα με τον ETC (Monitoring Sentiment for Domestic and Intra-European Travel, Wave 14, Φεβρουάριος 2023) ότι η αύξηση του ταξιδιωτικού κόστους έχει εντείνει σημαντικά τις ανησυχίες των Ευρωπαίων ταξιδιωτών, ενώ σημαντικοί παράγοντες για την επιλογή του προορισμού είναι οι καιρικές συνθήκες και οι ελκυστικές ταξιδιωτικές προσφορές. Τέλος, η αλλαγή στην καταναλωτική συμπεριφορά κατά τη διάρκεια των ταξιδιών, με τους επισκέπτες να αναζητούν πιο οικονομικές λύσεις για τη διαμονή και τη διατροφή τους.
Σχόλια