Ο Μιχάλης Αχταμονώφ ασχολείται με τον κόσμο των αντικών από το 2009. Αυτό του το ταξίδι ξεκίνησε στην ηλικία των δεκαεννέα ετών, ωρίμασε και εξελίχθηκε, με αποτέλεσμα σήμερα να διατηρεί το φυσικό κατάστημα showroom « Αχταμονώφ» Αντίκες & Θησαυροί στην καρδιά του κέντρου της Αθήνας.
Αρχικά είχε δραστηριοποιηθεί σε αυτόν τον ιδιαίτερο χώρο, όπου τα αντικείμενα φέρουν μνήμες, ιστορίες μαζί με τις ενδείξεις περασμένων ημερών ή εποχών, πουλώντας αποκλειστικά μέσα από ξένα κανάλια πωλήσεων όπως είναι το eBay.
Έτσι για καιρό αξιοποιούσε κυρίως συλλεκτικά, σπάνια αντικείμενα και κοσμήματα που είχαν ενδιαφέρον στην παγκόσμια αγορά. Γρήγορα άρχισε να αποκτά γνώσεις και εμπειρία γύρω από ένα ευρύ φάσμα αντικειμένων, δημιουργών καθώς και γύρω από την διαδικασία και την χρονολογία της κατασκευής τους.
“Οι περισσότεροι άνθρωποι ενθουσιαζόμαστε με την αίσθηση που μας προσφέρει το κυνήγι θησαυρών, αλλά δεν είναι μόνο η σπανιότητα ή η περηφάνεια που μας δίνεται όταν προσθέτουμε ένα αντικείμενο στη συλλογή μας. Πρόκειται ταυτόχρονα για τον σεβασμό, μαζί με την ευθύνη που έρχεται κατέχοντας το. Είναι η ευθύνη να ταυτίσεις σωστά και να αναγνωρίσεις την ιστορία του εκάστοτε αντικειμένου, να το διατηρήσεις σε καλή κατάσταση και να το διαφυλάξεις για τις επόμενες γενιές.” επισημαίνει ο Μιχάλης.
Και μαζί με τα αντικείμενα αυτά έρχονται οι ανθρώπινες ιστορίες αλλά και οι “πολιτισμικές ιστορίες” όπως τις ονομάζει ο Μιχάλης που συχνά μας ματαλαμπαδεύουν γνώσεις για άλλες εποχές όπως τα τέλη του 18ου αιώνα αλλά και σύγχρονα των τελευταίων δεκαετιών, μέρη μακρινά ή κοντινά που κρύβουν όμως ιστορίες με άγνωστες πτυχές.
Άλλωστε οι αγαπημένες ιστορίες του Μιχάλη είναι εκείνες που αφορούν σε χρηστικά αντικείμενα που έχουν ταξιδέψει από διαφορετικά μέρη του κόσμου και κουβαλούν μαζί τους τις ιδιαίτερες πτυχές μιας παράδοσης, μιας κουλτούρας αλλά και πολλές ιστορίες.
Και επειδή φυσικά θελήσαμε να ακούσουμε μερικές από αυτές τις ιδιαίτερες ιστορίες μάθαμε ότι στα χέρια τους βρέθηκε ένα αρχείο εγγράφων της εποχής του 1930 από Έλληνες της κοινότητας Βουκουρεστίου. Μέσα σε φάκελο υπήρχε φυλαγμένος ένα μαθητικός έλεγχος προόδου της 6ης τάξης, μαζί με ένα ομοιόμορφα διπλωμένο χαρτονόμισμα 100 Lei και ένα σημείωμα για τη δωρεά του συγκεκριμένου ποσού για την αριστεία του συγκεκριμένου μαθητή.
Για τον Μιχάλη το γεγονός ότι ο τότε νεαρός μαθητής φύλαξε την απονομή από τα Εκπαιδευτήρια της Ελληνική Κοινότητας μαζί με το δώρο του και δεν το ξόδεψε ποτέ δείχνει το ήθος και την αυτοσυγκράτηση σου και την κίνηση αυτή την μεταφράζει σε ένα δείγμα ιστορίας και αξιών του Απόδημου Ελληνισμού αφού φυλάχθηκε ανέπαφο και για τόσα πολλά χρόνια από την συγκεκριμένη οικογένεια.
Μας εξιστορεί όμως και μία ιστορία με μια τάση αδυναμίας στα curiosities. Φωτογραφίζοντας μια συλλογή από γαλλικές μπιζουτιέρες Ormolu που διέθεταν προς αξιοποίηση, εντόπισαν στο γυάλινο καπάκι κάτω από όμως από συγκεκριμένη οπτική γωνία και με τη βοήθεια του φωτός την φιγούρα της Αγίας Τερέζας.
Αναγνωρίζοντας τους vintage θησαυρούς
“Τα αντικείμενα που μας περιβάλλουν είναι έναυσμα για τη ψυχοσύνθεση και δημιουργικότητα μας. Βρίσκω κακή συνήθεια να καταλήγουμε να εξυπηρετούμε πράγματα που έχουμε γύρω μας... και όχι εμείς αυτά. Κάποιες αντίκες για παράδειγμα έχουν σημαντική οικονομική αξία ενώ άλλα φέρουν συναισθηματική ή διακοσμητική αξία”.
“Προτείνω τα αντικείμενα που σημαίνουν κάτι ιδιαίτερο για εμάς ή που μας ξυπνούν ένα όμορφο αίσθημα... να τα φυλάμε για να μεταφέρουμε τις ιστορίες μας στις επόμενες γενιές”, εκτιμά ο Μιχάλης και δεν παραβλέπει να μας δώσει τις παρακάτω συμβουλές για να μπορούμε να αναγνωρίζουμε τους vintage θησαυρούς στο ντουλάπι της γιαγιάς, στις ανοιχτές αγορές παλαιών αντικειμένων και στα μαγαζιά με vintage αντικείμενα.
- Επιλέξτε την καλύτερη ποιότητα στις επιλογές σας, σύμφωνα με το budget που διαθέτετε εκείνη τη στιγμή.
- Κρατήστε την περιέργεια σας γύρω από φάσμα αντικειμένων, ακόμα και αν δεν γνωρίζετε από που σας έρχεται το συγκεκριμένο ερέθισμα.
- Μερικοί άνθρωποι θεωρούν ότι η αισθητική αξία ενός αντικειμένου είναι θέμα προσωπικού γούστου. Από την άλλη άποψη, ορισμένα έργα τέχνης και έπιπλα έχουν διαχρονική αισθητική. Επισκεφθείτε μουσεία και χώρους που εξειδικεύονται σε μια συγκεκριμένη εποχή για να το ανακαλύψετε.
- Ψάξτε για σημάδια που δείχνουν ότι το αντικείμενο δεν είναι μαζικής παραγωγής αλλά έχει ενδείξεις τεχνικές χειροποίητης κατασκευής.
- Ρωτήστε τον κάτοχο για την προέλευση του και αν γνωρίζει την ιστορία που έρχεται μαζί του. Μετά ταυτίστε αυτά που μάθατε με τη δική σας έρευνα ή και τις γνώσεις ενός έμπειρου συλλέκτη.
- Οποιοσδήποτε έμπορος θα επαινέσει το αντικείμενο που πουλά και θα προσπαθήσει να σας πείσει ότι κάνετε μια καλή επένδυση αν το αγοράσετε. Καλό είναι να διαβάζετε όσο πιο συχνά και να θυμάστε ποια είναι τα χαρακτηριστικά της εποχής από την οποία προέρχεται το εκάστοτε αντικείμενο. Αυτό θα σας βοηθήσει να καταλάβετε την αξία και την αυθεντικότητά του. Σκεφτείτε ότι αν πάρετε μια σοφή απόφαση, θα κάνετε μια σοφή επένδυση, η αξία της οποίας θα αυξάνεται με τον καιρό.
- Εάν το ένστικτό σας πραγματικά σας το λέει, αγοράστε το, γιατί και αυτό από μόνο του μπορεί να δημιουργήσει μια ιστορία, τη δική σας.
Σχόλια