«H ψυχολογία του Χρήματος»: Ένα χρηματοοικονομικό βιβλίο που μιλά για κάτι περισσότερο από χρήματα
Το βιβλίο «Η ψυχολογία του Χρήματος» (εκδόσεις Ίριδα) του Morgan Housel αποτελεί ένα εξαιρετικά εύληπτο εγχειρίδιο για ανθρώπους που απευθύνεται στον μέσο επενδυτή που δεν έχει ιδιαίτερες γνώσεις για τις κεφαλαιαγορές και προσπαθεί μέσα από παραδείγματα να του περάσει την αίσθηση πως κινούνται οι κεφαλαιαγορές και κυρίως, πως πρέπει να διαμορφώνεται η ψυχολογία ενός επενδυτή.
Γι’ αυτό τον λόγο είναι εξαιρετικά ευανάγνωστο και έχει εκδοθεί σε περισσότερα από 2.000.000 αντίτυπα. Το βιβλίο διαπραγματεύεται όχι μόνο τον πλούτο αλλά δίνει έμπρακτα εικόνες για την απληστία των κεφαλαιαγορών και την ευτυχία ευρύτερα. Μία ολιστική προσέγγιση του χρήματος που ουσιαστικά δικαιώνει όσους θεωρούν ότι το χρήμα δεν είναι αυτοσκοπός αλλά ένα μέσο για την ευτυχία.
Ο Morgan Ηousel είναι μέτοχος και διαχειριστής του Collaborative Fund. Γνωρίζει δηλαδή τις αγορές εκ των έσω και πολύ καλά. Αυτό του επιτρέπει να γράψει ένα εξαιρετικά ενδιαφέρον βιβλίο που διαβάζεται χαλαρά από αναγνώστες με ελάχιστες γνώσεις περί των χρηματιστηρίων ή ακόμη μπορεί να προβληματίσει υπαρξιακά τους διαχειριστές κεφαλαίων. Μπορεί να γίνει ακόμη ένα εξαιρετικό εγχειρίδιο για ψυχολόγους που θέλουν να μελετήσουν την ανθρώπινη σκέψη και συμπεριφορά μέσα σε συνθήκες ακραίου ανταγωνισμού , επιτυχίας ή αποτυχίας. Ενδεικτικά στο πρώτο κεφάλαιο, ο Housel δείχνει ανάγλυφα ότι στο δίπολο ‘υπομονής V απληστίας’ ο υπομονετικός βγαίνει τις περισσότερες φορές κερδισμένος στις αγορές κεφαλαίων αλλά και στη ζωή.
«Το χρήμα βρίσκεται παντού, μας επηρεάζει όλους και παραμένει κάτι ασαφές για τους περισσότερους από εμάς» τονίζει ο Housel. «Ο καθένας μας το σκέφτεται με λίγο διαφορετικό τρόπο. Προσφέρει διδάγματα για πράγματα που αφορούν πολλούς τομείς της ζωής μας, όπως το ρίσκο , η εμπιστοσύνη και η ευτυχία. Ελάχιστοι τομείς μας προσφέρουν ισχυρότερο μεγεθυντικό φακό από το χρήμα που να βοηθούν να εξηγηθεί το γιατί οι άνθρωποι συμπεριφέρονται. Είναι από τις σημαντικότερες σκηνές-πεδία δράσης στον κόσμο». Όπως χαρακτηριστικά αναφέρει ο συγγραφέας: « Για να κατανοήσετε γιατί οι άνθρωποι πνίγονται στα χρέη, δεν χρειάζεται να μελετήσετε τα επιτόκια. Χρειάζεται να μελετήσετε την ιστορία της Απληστίας, της Ανασφάλειας και της Αισιοδοξίας»
Η συγγραφή του βιβλίου ξεκίνησε το 2018 και ολοκληρώθηκε με την συγγραφή 20 κεφαλαίων – ιστοριών που το καθένα περιγράφει μία προς μία τις πιο σημαντικές και συχνά ενάντια στη διαίσθησή μας πτυχές της ψυχολογίας του χρήματος. Τα κεφάλαια περιστρέφονται γύρω από ένα κοινό θέμα αλλά στέκουν αυτοτελώς και μπορούν να διαβαστούν το ένα ανεξάρτητα από το άλλο. Χαρακτηριστικά, το πρώτο κεφάλαιο «Κανείς δεν είναι τρελός» δείχνει ότι οι επενδυτικές επιλογές γίνονται βάσει των προσωπικών εμπειριών και είναι φυσικό να διαφέρουν μεταξύ τους. Στο δεύτερο κεφάλαιο, «Τύχη ή ρίσκο» δείχνει ότι όλα είναι σχετικά και τίποτα δεν είναι όσο φαίνεται καλό ή κακό. Στο κεφάλαιο «Ποτέ δεν είναι αρκετά» εστιάζει στην απληστία των πλουσίων που θέλουν όλο και περισσότερα και ενίοτε καταστρέφονται απ’ αυτό. Ο Housel ουσιαστικά βλέπει στο κυνήγι του χρήματος μία προσπάθεια των πλουσίων για αυτοπραγμάτωση και καταξίωση.
Επίσης αναφέρεται σε διάφορα παράδοξα του ανατοκισμού μέσα στο πεδίο των επενδυτικών επιλογών και βέβαια στέκεται στο βασικό ζητούμενο όλων. Όχι μόνο να γίνεις πλούσιος αλλά (πιο δύσκολο) είναι να παραμείνεις πλούσιος.
Ο Housel έχει ως modus vivedi, τη ρήση του Βολταίρου: «H ιστορία ποτέ δεν επαναλαμβάνεται. Πάντοτε οι άνθρωποι είναι αυτοί που επαναλαμβάνονται».
Ταιριάζει πάρα πολύ στο πως συμπεριφερόμαστε σε σχέση με το χρήμα...
Σχόλια