ARTOZA 2023: Τάσεις, προκλήσεις, λύσεις, το αρτοποιείο αποκτά νέα μορφή
Την ανάγκη να εκσυγχρονιστεί ο κλάδος των αρτοποιίας, καθώς και την ανάγκη ενός διαρκούς σύγχρονου πλαισίου εκπαίδευσης, ευθυγραμμισμένο με τις εξελίξεις και τις τάσεις ανέδειξε η μεγαλύτερη έκθεση όλων των εποχών –ARTOZA (3-6 Μαρτίου 2023), η οποία περιλαμβάνει τις επιχειρηματικές δυνάμεις των Πρώτων Υλών του κλάδου της Αρτοποιίας και Ζαχαροπλαστικής, Συσκευασίας και Εξοπλισμού, ενώ αποτελεί μία συνεργασία της Forum και δύο ομοσπονδιών της: ΟΑΕ και ΟΕΖΕ.
Την ίδια στιγμή η ARTOZA 2023 επιβεβαίωσε την ανάγκη συμμετοχής του κλάδου της Τεχνολογίας Τροφίμων μέσω της Ένωσης Τεχνολόγων Επιστημόνων Τροφίμων στο πλαίσιο της εύρεσης λύσεων για νέες αναπτυξιακές βάσεις στην βιοτεχνική αρτοποιία και ζαχαροπλαστική και σε ευρύτερο πλαίσιο στον κλάδο των ξενοδοχείων, της εστίασης και του τουρισμού. Στο σημείο αυτό χρήσιμο είναι να ειπωθεί ότι οι κλάδοι της Αρτοποιίας, Ζαχαροπλαστικής και Τεχνολογίας Τροφίμων είναι άρρηκτα συνδεδεμένοι με το τουριστικό προϊόν της χώρας το οποίο συνολικά αποδίδει 15% στο ΑΕΠ της Ελλάδας.
Το epixeiro.gr συνομιλεί την 2η και 3η ημέρα της έκθεσης με 4 φορείς του κλάδου
Το epixeiro.gr, χορηγός επικοινωνίας της Forum και της ARTOZA 2023 συνομίλησε με θεσμικούς φορείς του κλάδου και φορείς της εκπαίδευσης, ανταλλάσσοντας απόψεις για τις συνεργασίες, τις προοπτικές καθώς και τις πολυποίκιλες προκλήσεις που αντιμετωπίζει ο κλάδος. Ο β’ αντιπρόεδρος της Ομοσπονδία Επαγγελματιών Ζαχαροπλαστών Ελλάδος (ΟΕΖΕ) κος Ιωάννης Τερζής, εκπρόσωποι της Αρχιζαχαροπλαστών Ελλάδος από την Θεσσαλονίκης, ο διευθυντής της ΚΔΒΜ επ.2 Συντονιστής Ξενοδοχειακού Τμήματος στην σχολή που συνεργάζεται με τον ΣΕΤΕ και το ΞΕΕ, Le MONDE κος Ευάγγελος Σάρλης, ο διευθυντής ΕΠΑΣ Γαλατσίου, κος Βασίλης Σκαρλάτος , ο πρόεδρος της Ένωσης Τεχνολόγων Επιστημόνων Τροφίμων κος Ιωάννης Σμαρνάκης.
Τα οικονομικά του κλάδου θα ξεκλειδώσουν όταν η κυβέρνηση δώσει λύσεις
Η έκθεση για τον κλάδο αρτοποιίας και ζαχαροπλαστικής, τις συσκευασίες και τον εξοπλισμό που γίνεται κάθε δύο χρόνια, είναι από τις πιο πετυχημένες εκθέσεις στην Ελλάδα αναφέρει μιλώντας στο epixeiro.gr ο κος Τερζής, καθώς συγκεντρώνει όλους τους επαγγελματίες του κλάδου και βγάζει τις τάσεις της αγοράς. Αναφερόμενος στην εφοδιαστική αλυσίδα, τονίζει πως δεν υπάρχουν προβλήματα στον κλάδο, ο εφοδιασμός γίνεται απρόσκοπτα από τον Καναδά –μεγάλες ποσότητες, την Ουκρανία και την Ρωσία.
Ερωτώμενος για την υποχώρηση της ποιότητας ορισμένων προϊόντων λιανικής, απαντά πως η ποιότητα έχει να κάνει αποκλειστικά και μόνο με την κατηγορία της πρώτης ύλης που επιλέγει η επιχείρηση για να κατασκευάσει ένα προϊόν και που στην συνέχεια το παραλαμβάνει ο λιανέμπορος προς κατανάλωση. Ο κος Τερζής, ωστόσο εμμένοντας στα βασικά του κλάδου επεσήμανε ότι η κυβέρνηση εμμένει στο καλάθι της νοικοκυράς χωρίς αποτέλεσμα, παραγκωνίζοντας την ακρίβεια που έχει κυριεύσει τον κλάδο και που προέρχεται από την κρίση στην ενέργεια. Προτρέπει την κυβέρνηση να δώσει λύσεις για να μπορέσουν να ξεκλειδώσουν τα οικονομικά του κλάδου.
Η ποιότητα συναρτήσει των οικονομικών για ορισμένες επιχειρήσεις
Στην ακρίβεια των πρώτων υλών που πηγάζει από το κόστος στην ενέργεια σε συνάρτηση με την ποιότητα του τελικού προς κατανάλωση προϊόντος δίνουν έμφαση, μεταξύ άλλων οι εκπρόσωποι και τα μέλη της Λέσχης Αρχί-ζαχαροπλαστών Ελλάδος, τονίζοντας ότι το κατάστημα λιανικής είναι αυτό που επιλέγει την ποιότητα της πρώτης ύλης προκειμένου να περιορίσει το κόστος λειτουργίας τους, αν η ποιότητα της πρώτης ύλης δεν είναι Α. Στην ερώτηση αν πιστεύουν ότι η κατάσταση θα εξομαλυνθεί, δεν δηλώνουν αισιόδοξοι. Πιστεύουν ότι μετά δυσκολίας θα σταθεροποιηθεί.
Εκπαίδευση και στελέχωση ανθρωπίνου δυναμικού
Ένα θέμα που προβληματίζει τον κλάδο, προκαλώντας έκδηλη ανησυχία είναι το θέμα της στελέχωσης των Αρτοποιείων παρά την επάρκεια που παρέχουν οι φορείς εκπαίδευσης, δημόσιες και ιδιωτικές σχολές.
Ο κος Βασίλης Σκαρλάτος, διευθυντής της δημόσιας Σχολής ΕΠΑΣ Γαλατσίου, (πρώην σχολή ΟΑΕΔ, δωρεάν φοίτησης, αμειβόμενη κατά την πρακτική άσκηση και με επίδομα σίτισης στέγασης υπό προϋποθέσεις, για μαθητές από 15 μέχρι 29 ετών), μιλώντας στο epixeiro.gr άνοιξε δύο άξονες συζητήσεων: ο ένας που είχε να κάνει με το ανθρώπινο δυναμικό και ο άλλος με την ανταγωνιστικότητα των αρτοποιείων. Σε ό,τι αφορά τις ελλείψεις ανθρωπίνου δυναμικού, διευκρινίζει, πως ενώ τα ζαχαροπλαστεία δεν αντιμετωπίζουν προβλήματα στην στελέχωση ανθρωπίνου δυναμικού, τα αρτοποιεία έχουν σοβαρά προβλήματα καθώς οι απαιτήσεις επιβάλλουν εργασία μεταμεσονύχτια μέχρι το πρωί. Για τον κον Σκαρλάτο είναι πολύ σημαντικό τα αρτοποιεία να περάσουν σε άλλο επίπεδο προκειμένου να γίνουν ανταγωνιστικά των super markets , και περισσότερο ελκυστικά, εισάγοντας αρτοσκευάσματα και γλυκίσματα που ανταποκρίνονται σε όλες τις ανάγκες του πελάτη.
Τα ίδια σχεδόν προβλήματα με τον κλάδο αρτοποιίας αναφέρει ο κος Σάρλης από τη Le Monde από την οποία οι απόφοιτοι του ΙΕΚ διάρκειας δύο ετών στελεχώνουν θέσεις σε αρτοποιεία, ζαχαροπλαστεία, και catering. Ο κος Σαρλής αναφερόμενος στα αρτοποιεία επισημαίνει ότι υπάρχουν σοβαρές ελλείψεις προσωπικού στις επιχειρήσεις λόγω κυρίως του ωραρίου, αντίθετα δεν παρατηρεί προβλήματα με την στελέχωση ανθρωπίνου δυναμικού στα ζαχαροπλαστεία. Στο σημείο αυτό με στόχο να αποφευχθεί τυχόν παρερμηνεία, διευκρινίζεται ότι η Le Monde παρέχει και Πτυχίο στην Διαχείριση Φιλοξενίας 210 ECTD σε συνεργασία με τον Πανεπιστήμιο της Φινλανδίας Εφαρμοσμένων Επιστημών Haaga – Helia.
Η τεχνολογία ενισχύει την οικονομία και τις επιχειρήσεις τουρισμού
Επιστέγασμα τον κλάδο πρώτων υλών αρτοποιίας και ζαχαροπλαστικής η χρήση της τεχνολογίας. Σε μία συντομότατη συνέντευξη του, στο epixeiro.gr ο κος Σμαρνάκης από την ΠΕΤΕΤ τονίζει ότι η ποιότητα των πρώτων υλών είναι καθοριστική στο τελικό αποτέλεσμα έχοντας αντίκτυπο στους πελάτες που αναζητούν ποιότητα και γεύση. Η Ασφάλεια των τροφίμων διευκρινίζει ακολουθεί, μεταξύ άλλων τις Οδηγίες της Κομισιόν και έχει πρωταρχικό ρόλο στην οικονομία του τουρισμού πολλώ δε μάλλον που η οικονομία της Ελλάδας εξαρτάται από τον τουρισμό και που απαρτίζεται από χιλιάδες μικρομεσαίες επιχειρήσεις.
Είναι πολύ βασικό, εξηγεί, να καταλογιστεί η επιβάρυνση του περιβάλλοντος, ως προς το αποτύπωμα, σε όλους τους κλάδους στον βαθμό που πραγματικά τους αναλογεί, γενικά, η κατανάλωση του πλαστικού που έχει ξεπεράσει τα όρια της επικινδυνότητας με αφορμή την πανδημία αλλά και ποιοι έχουν το δικαίωμα να δίνουν συμβουλές πάνω σε τρόφιμα οι οποίοι περνούν από σχολές που δεν διδάσκουν αρχές με βάση την επιστήμη.
Σχόλια