To φωτεινό joke box ανάμεσα στα τραπέζια. Τα drive in, τα αναδιαμορφωμένα βανάκια, οι παλιές κινηματογραφικές αίθουσες και τα αναψυκτικά. Οι καρέκλες στο χρώμα της μέντας, οι κόκκινοι καναπέδες από δερματίνη και τα milkshakes. Τι έχουν απογίνει σήμερα τα ρετρό diners της Νέας Υόρκης;
Τα diners είναι ιστορικά μικρές, οικογενειακές επιχειρήσεις όπου κανείς μπορεί να φάει απλά, οικονομικά και σε χαλαρή ατμόσφαιρα ενώ λίγα από αυτά έχουν δημιουργήσει, με τον καιρό, μικρές αλυσίδες καταστημάτων.
Παραδοσιακά, διαθέτουν σχάρα και σερβίρουν τα κλασικά αμερικάνικα γεύματα όπως hamburgers, τηγανιτές πατάτες, club sandwiches, κεφτεδάκια και μπριζόλες. Δεν λείπουν όμως και ο καφές και τα επιδόρπια, τα μιλκσέικ, οι πίτες, τα κέικ και το παγωτό. Είναι ανοιχτά από πολύ νωρίς το πρωί έως αργά το βράδυ και δεν είναι λίγες οι φορές που τα diners τυγχάνει να βρίσκονται κοντά σε αυτοκινητόδρομους.
Πολλά diners τον 20ο αιώνα ειδικά στα βορειοανατολικά των Ηνωμένων Πολιτειών ανήκαν σε Ελληνοαμερικανούς, ενώ συχνοί ιδιοκτήτες και αργότερα ήταν Πολωνοί, Ουκρανοί, Ιταλοαμερικάνοι, Μεξικάνοι και Κουβανοί και έτσι οι αντίστοιχες επιρροές διαφαίνονταν σε ορισμένες προσθήκες στα μενού όπως ο μουσακάς ή τα σλαβικά μπλίντς.
Μπορεί πλέον βέβαια να βρει κανείς diners σε όλες τις Ηνωμένες Πολιτείες, στον Καναδά αλλά ακόμη και σε διάφορα μέρη της Δυτικής Ευρώπης. Έτσι πολλά από αυτά εμπλουτίζουν το μενού τους με πιάτα από τις τοπικές κουζίνες.
Diners με ανανεωμένα μενού και Instagram
Σύμφωνα όμως με δεκάδες δημοσιεύματα από τον διεθνή τύπο o αριθμός των diners στην πόλη της Νέας Υόρκης έχει μειωθεί σημαντικά. Ιστορικά στέκια, diners που έχουμε δει ή έχουν εμπνεύσει σκηνές πασίγνωστων ταινιών έχουν κλείσει οριστικά. Ιδιαίτερα από το 2014 έως τις αρχές του 2019 πολλά αντίστοιχα εστιατόρια έκλεισαν και η πανδημία ήταν ένα από τα κύρια γεγονότα που συνετέλεσαν σε αυτή την πορεία “αφανισμού”.
Από την άλλη στην θέση των παλαιών φαίνεται να εμφανίζεται μια “νέα γενιά” diners που συγκεντρώνει νεότερο κοινό και νέα χαρακτηριστικά όπως το δομημένο branding και συνήθως την οργανωμένη παρουσία στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.
Σε πολλές περιπτώσεις τα κλασικά αμερικάνικα γεύματα αναδιαμορφώνονται με twists υλικών και συνταγών από άλλες χώρες, διαφορετικές τεχνικές και ακολουθούν τάσεις όπως οι vegan επιλογές αλλά διατηρούν ένα βασικότατο χαρακτηριστικό: σερβίρονται στην ίδια χαλαρή ατμόσφαιρα και σε οικονομικές τιμές.
Το ελληνικό Baby Blues Luncheonette, στο Μπρούκλιν
Οι ιδιοκτήτες Costa Damaskos και Jake Marsiglia δημιούργησαν το Baby Blues Luncheonette στο Μπρούκλιν πριν από 14 εβδομάδες.
Καθώς τα στέκια τους στην Νέα Υόρκη έκλειναν το ένα μετά το άλλο, αποφάσισαν να δημιουργήσουν το δικό τους, φιλόξενο σημείο, με σύγχρονο ελληνικό μενού, χαλαρή ατμόσφαιρα και ένα design όπου μπορεί να “ευδοκιμήσει” η έννοια της γειτονιάς.
Το μπλε και το άσπρο, αναμενόμενα κυριαρχούν όπως και οι αφίσες που θυμίζουν το ελληνικό καλοκαίρι. Και όλα αυτά όμως, με έναν ανεπαίσθητα απόλυτα σημερινό και αναμφίβολα καλαίσθητο τρόπο.
Η πραγματική διαφορά όμως έρχεται μέσα από το μενού. Σε αντίθεση με τα ελληνικά εστιατόρια του παρελθόντος, τα οποία τελικά συχνά κατέληγαν να σερβίρουν αμερικανικού τύπου γεύματα, το Baby Blues Luncheonette, επιμένει σε ελληνικά πιάτα προσεγγίζοντας τα όμως με μια ομολογουμένως πιο φρέσκια ματιά.
Ανάμεσα τους βρίσκονται και τα H.L.T. με χαλούμι, μαρούλι και ντομάτες, η ελληνική σαλάτα με καρπούζι και φέτα, το πιάτο “Ζorba” με χαλούμι, τζατζίκι και ελληνικές πατάτες καθώς και το banana bread με μπακλαβά. Μάλιστα σχεδόν όλα παρασκευάζονται μέσα στο εστιατόριο, εκτός από το εισαγόμενο χαλούμι και την φέτα.
Σχόλια