Ένα χρόνο πριν, η Ρωσία ανακοίνωσε ότι εισβάλλει στην Ουκρανία και το ξημέρωμα βρήκε τις αγορές να κατακλύζονται από πιέσεις καθώς οι επενδυτές προσπαθούσαν να αποτιμήσουν μια νέα κατάσταση. Εκείνη την ημέρα, εντύπωση είχε κάνει το γεγονός ότι οι αμερικανικές αγορές είχαν μια πολύ καλύτερη συμπεριφορά, μια ένδειξη ότι η Αμερική δεν θα επηρεαζόταν από αυτή την εξέλιξη, κάτι που τελικά δεν απείχε καθόλου από την πραγματικότητα.
Δεδομένου ότι η Ρωσία είναι βασικός προμηθευτής φυσικού αερίου για την Ευρώπη, όπως επίσης μαζί με την Ουκρανία και σημαντικοί προμηθευτές αγροτικών προϊόντων, ένα ντόμινο ξεκίνησε τόσα στις αγορές ενέργειας όσο και σε αυτές των αγροτικών προϊόντων με τους αντίστοιχους χρηματιστηριακούς δείκτες να καταγράφουν κατακόρυφη άνοδο.
Η μεγαλύτερη ανησυχία όλων ήταν τι θα συνέβαινε στην Ευρώπη το χειμώνα που ερχόταν καθώς όλοι έβλεπαν ελλείψεις ενέργειας και πολικές θερμοκρασίες. Οι ανησυχίες αυτές οδήγησαν σε εκτόξευση τις τιμές της κιλοβατώρας τον Αύγουστο, όμως το γεγονός ότι η αποθήκευση φυσικού αερίου κύλησε ομαλά και ο χειμώνας ξεκίνησε και συνεχίστηκε ήπια, οδήγησαν στην κατακόρυφη αποκλιμάκωση των τιμών ενέργειας.
Οι επιπτώσεις του πολέμου στους επενδυτές
Με το ξέσπασμα του πολέμου, ξεκίνησαν και οι ανησυχίες για τους επενδυτές οι οποίοι βρήκαν μια νέα κατάσταση που τους δημιούργησε φόβο. Είναι μάλιστα πολύ σημαντικό, τώρα, ένα χρόνο μετά, να θυμηθούμε τις κυριότερες αντιδράσεις.
«Θα έχουμε πυρηνικό πόλεμο»
«Πρέπει να πουλήσουμε τις επενδύσεις γιατί θα καταστραφούν όλα»
«Τώρα ήρθε η στιγμή να έχουμε μόνο χρυσό, που είναι η καλύτερη επένδυση»
Όμως για μια ακόμα φορά, όλοι οι φόβοι αποδείχθηκαν υπερβολικοί και ανεδαφικοί και οι επενδυτές οι οποίοι είχαν πλάνο και έμειναν σε αυτό, βγήκαν κερδισμένοι. Ποια είναι η εικόνα των αγορών και των χαρτοφυλακίων όμως, ακριβώς ένα χρόνο μετά;
Ας ξεκινήσουμε από το χρυσό, ο οποίος στο μυαλό όλων των επενδυτών αποτέλεσε την ασφαλέστερη επενδυτική επιλογή. Το μοναδικό επενδυτικό asset που θα τους έδινε ασφάλεια και αποδόσεις σε αυτή τη δύσκολη συγκυρία. Ο χρυσός σημειώνει απώλειες 4,2% ένα χρόνο μετά και έφτασε να καταγράφει απώλειες έως και 15% δηλαδή όσο και οι μετοχές.
Πηγή: Bloomberg
Κόστος κιλοβατώρας και τιμή φυσικού αερίου
Το εκκωφαντικό ράλι και των δυο χρηματιστηριακών προϊόντων κατέληξε όπως όλα τα αντίστοιχα ράλι που αγνοούν τους νόμους της κανονικότητας. Ένα χρόνο μετά, η τιμή του φυσικού αερίου είναι 48,5% χαμηλότερα και η τιμή της κιλοβατώρας 56% χαμηλότερα.
Πηγή: Bloomberg
Μετοχές – Εμπορεύματα – Ομόλογα
Οι απώλειες των μετοχών είναι συγκρατημένες και στην πραγματικότητα δεν οφείλονται στον πόλεμο αλλά στην κατακόρυφη άνοδο του πληθωρισμού εντός του 2022 και στις επιθετικές ενέργειες που πραγματοποίησε η Fed για τον περιορισμό του. Ίσα-ίσα, ένα μήνα μετά την έναρξη του πολέμου, οι χρηματιστηριακοί δείκτες σημείωναν σημαντικά κέρδη έχοντας αποτιμήσει τον κίνδυνο του πολέμου ως: ελάχιστος.
Πηγή: Bloomberg
*Οι πληροφορίες στο παρόν άρθρο παρέχονται μόνο για ενημέρωση και δεν έχουν συμβουλευτικό χαρακτήρα. Ως εκ τούτου δεν θα πρέπει να εκλαμβάνονται ως επενδυτική συμβουλή ή επενδυτική προτροπή για αγορά, πώληση ή οποιαδήποτε άλλη επενδυτική κίνηση οποιουδήποτε επενδυτικού προϊόντος ή υπηρεσίας, ούτε ως σύσταση για πρόσκληση σε οποιαδήποτε επενδυτική δραστηριότητα.
**Η XSpot Wealth (EU) Ltd. έχει αδειοδοτηθεί και εποπτεύεται από την Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς Κύπρου με αριθμό αδείας 235/14
Σχόλια