Ένα μεγάλο εργοστάσιο. Οι πρώτοι συνειρμοί που μας έρχονται στο μυαλό είναι η μόλυνση του περιβάλλοντος και οι μελαγχολικοί υπάλληλοι που εκτελούν παθητικά επαναλαμβανόμενες εργασίες.
Και ο όμιλος Prada φαίνεται πως αυτά ακριβώς τα συνήθη δεδομένα θέλησε να αντιστρέψει με το νέο μεγάλο της εργοστάσιο που δημιούργησε στην περιοχή της Τοσκάνης και στην ιταλική επαρχία του Αρέτσο.
Σε μια επιβαρυμένη περιβαλλοντικά από τη βιομηχανική δραστηριότητα πεδιάδα που πλαισιώνεται από λόφους, δημιούργησε ένα “πράσινο” εργοστάσιο σχεδιασμένο από τον Ιταλό αρχιτέκτονα Guido Canali, το οποίο είναι για την ακρίβεια το τρίτο “πράσινο” εργοστάσιο της, μετά τα Montevarchi (1999) και Montegranaro (2001).
Και αν και μπορεί πολύ πιο συχνά να έχουμε στο μυαλό μας την ουσιαστική ματιά προς τη φύση και τον άνθρωπο σε συνδυασμό με τις επιχειρήσεις, να προέρχεται και να υλοποιείται, κυρίως από τις μικρές επιχειρήσεις που μπορεί να βρίσκονται πιο κοντά στο φυσικό περιβάλλον αλλά και την έννοια του sustainability, εδώ, μπορούμε να πούμε πως βλέπουμε μια δυνατή προσέγγιση προερχόμενη από ένα τεράστιο όνομα στην βιομηχανία της μόδας.
Αν και δεν υπάρχει η μικροκλίμακα που επιτρέπει πιο εύκολα σε μια επιχείρηση να παραμένει πιστή σε αξίες όπως οι παραπάνω, βλέπουμε μια εναλλακτική προσέγγιση μεγάλης κλίμακας που σίγουρα έχει ενδιαφέρον.
Στο εσωτερικό ενός πράσινου εργοστασίου
Στο εσωτερικό της η συγκεκριμένη βιομηχανική έδρα φιλοξενεί πλέον τα τμήματα παραγωγής και ανάπτυξης των συλλογών δερμάτινων ειδών των Prada και Miu Miu, αποθήκες πρώτων υλών, τα ιστορικά αρχεία των συλλογών δερμάτινων ειδών και υποδημάτων, τα γραφεία γενικών υπηρεσιών και βιομηχανικής διοίκησης, ένα αμφιθέατρο και το κέντρο επεξεργασίας δεδομένων του ομίλου.
Αλλά και οπωροφόρα δέντρα, θάμνοι, αρωματικά φυτά. Αμπέλια, δεντρολίβανο, συκιές, χαρακτηριστικά της ιταλικής υπαίθρου αλλά και νερό που τροφοδοτεί ανανεώσιμες πηγές ενέργειας...
Το πράσινο στο νέο εργοστάσιο της Prada δεν χρησιμοποιείται πια εν είδη διακοσμητικού με μπόλικη χλωροφύλλη ούτε και το κτήριο σαν μια αλλόκοτη γλάστρα. Αντιθέτως η αρχιτεκτονική, η φύση και η ευημερία των εργαζομένων βρίσκονται στην καρδιά του εγχειρήματος.
Περιτριγυρισμένο από το φως του ήλιου και το πράσινο το εργοστάσιο Valvigna επικεντρώνεται στην έννοια της χειροτεχνίας και η αρχιτεκτονική βάζει στο κέντρο τους ανθρώπους που θα βρίσκονται καθημερινά στο εργοστάσιο, διαμορφώνοντας έναν “τόπο” που να μπορεί να τους προσφέρει αρμονία και έμπνευση.
Φύση: Δημιουργία και αναδημιουργία
Οι μεγάλες φυτεμένες επιφάνειες, τα αναρριχητικά φυτά και οι κήποι για τα διαλείμματα του προσωπικού. Χώροι που δρουν ανακουφιστικά ενάντια στο στρες. Και μαζί με υλικά όπως το τσιμέντο, τα τούβλα, το ατσάλι και το γυαλί διαμορφώνουν ένα μέρος όπου η αναζήτηση της ισορροπίας και της αρμονίας είναι συνεχής.
Το εργοστάσιο διαθέτει κρυφές αυλές, αίθριους διαδρόμους και φωτεινά, ευρύχωρα ανοιχτά εργαστήρια ενώ ο όμιλος Prada αγόρασε και την παρακείμενη γη προκειμένου να κατορθώσει να διαφυλάξει την ομορφιά του φυσικού τοπίου που συντροφεύει τους ανθρώπους του χώρου μέσα από τα μεγάλα παράθυρα.
Η δημιουργία δεν είναι ο μόνος στόχος. Η αναδημιουργία είναι ένας ακόμα, η έμπνευση που πυροδοτείται μέσα από τον προβληματισμό και την αδιάκοπη τελειοποίηση των ήδη ολοκληρωμένων έργων.
Συνολικά ο Ομιλος Prada διαθέτει 23 εργοστάσια όπου παράγονται τα ρούχα, τα υποδήματα και τα δερμάτινα είδη των brands του ομίλου, εκ των οποίων τα 20 βρίσκονται στην Ιταλία.
Σχόλια